Nógrád megyében nem bíznak a hitelekben

Összesen 1300 milliárd forint értékben vettek fel a magyar háztartások hiteleket, amelyek döntő többsége személyi kölcsön és jelzáloghitel volt. A 2018-as évről végre elmondhatjuk, hogy igen erős év volt a hitelezés szempontjából. A lakossági hitelpiac mintegy 40 %-kal növekedett. Most azt nézzük meg hogy a hiteleknél melyik konstrukciók voltak a legnépszerűbbek. Ma már számtalan hitelkalkulátor oldalt találunk, amelyek szinte mindegyike fel is dolgozza a hozzájuk beérkező adatokat.

Emellett a Magyar Nemzeti Bank is szolgáltat adatot. A Magyar Nemzeti Bank szerint a magyar háztartások közel 1302 milliárd forintnyi hitelt vettek fel. Az 1302 milliárd Ft-ból 451,41 milliárdot tett ki a személyi kölcsön és 850,35 milliárd Ft volt a lakáshitel. A megoszlás a következő volt: hatvanöt százalék a lakáshitel és 35 százalék a fogyasztási hitel. Az adatokból látható, hogy sokkal nagyobb a kereslet a lakáshitelek iránt.

hirdetes

Mit mondanak a kalkulátor oldalak?

A bank 360 közleménye szerint összesen 76,2 milliárd Ft értékben kerestek kölcsönöket az ügyfelek az adott és vizsgált időszakban. Ebből 21,12 milliárd Ft volt a személyi kölcsön kalkuláció és 55,08 milliárd Ft a lakáshitel kalkuláció. Ha a megoszlást nézzük, akkor személyi kölcsön 27,7 %, míg a lakáshitel 72,3 %. Láthatjuk, hogy igen nagy az eltérés a kalkulációk és a Magyar Nemzeti Bank által közölt adatok között.

Az eltérés talán annak tudható be, hogy az ügyfelek szeretnek tervezni és már jó előre kikalkulálják, – akár évtizedekre is előre-, hogy milyen hitelfelvételi lehetőségek vannak. A kalkulációkból az is kiderül, hogy igen sokakat érdekel a júliustól igénybevehető babaváró hitel és az új CSOK konstrukció is.

Még mindig Budapest a nyerő

Az évek óta fennálló tendencia a mai napig mit sem változott a Bank360 szerint, hiszen a kalkulációk 37,49 százaléka a fővárosból érkezik. A fővárosban az egy főre jutó GDP kétszer akkora, mint maga az országos átlag. Az is elmondható, hogy Magyarország népességének körülbelül az egyharmada él a fővárosban. Jelzáloghiteleknél Budapest 39,48 %, míg Pest megye 9,34 % és ezt követi 4,50 %-kal Győr Moson Sopron megye.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyét 4,49 %-kal, majd őt követi Hajdú-Bihar megye és Borsod megye. Az arány a személyi kölcsönöknél is hasonlóképpen alakul hiszen a fővárosban 36,75 % pest megyéből 9,75 % meg Borsodból 5,35 % volt az érdeklődés. A sereghajtókat követte Győr-Moson-Sopron megye 4,03 %-kal, Hajdú-Bihar megye 3,63 %-kal, Komárom Esztergom megye 3,59 százalékkal, majd a sort Fejér megye zárta 3,53 %-kal. A Bank360 adatai szerint Nógrád megyéből érkezett a legalacsonyabb érdeklődésre hitelek iránt.

Vajon miért vállalják ennyien a hitelfelvételt?

Az ingatlanközvetítő tájékoztatása szerint a hitelfelvevők száma egyre növekszik a lakásvásárlások számával. Ennek oka talán az lehet, hogy az ingatlan árak az utóbbi időben jelentősen emelkedett és a lakosság minden erejével azon van, hogy a további áremelkedések előtt lakás tulajdonhoz jusson. A válságot követően az ingatlanpiacon a készpénzes vevők voltak többségben és alig vásároltak hitelre ingatlant. A készpénzes vevők száma mára drasztikusan lecsökkent és a piacot a hitelből vásárlók uralják.

A befektetők kevésbé látnak jó lehetőséget az ingatlanban, viszont a lakhatási célból vásárlók kisebb nagyobb kölcsönöket is hajlandók felvenni annak érdekében, hogy lakáshoz jussanak. egy lakás megvásárlásához minimum 4-5 millió Ft forint önerő szükséges, és ebből akár egy 20-25 millió Ft-os lakást is meg lehet vásárolni, a hitelt vesznek fel mellé. Ma Magyarországon, 20-25 millió Ft körül panellakásokat lehet vásárolni, így a kereslet is ezek felé fordul.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása