Nagy az érdeklődésre számít a Takarék csoport a falus CSOKal kapcsolatban

A falusi CSOK-ra összesen 150 milliárd forint áll a pénzintézetek rendelkezésére. A 150 milliárd forintnyi támogatást mintegy 30 000 család tudja igénybe venni. A Takarék Csoport már most nagy érdeklődésre számít a falusi CSOK-ot illetően.

Takarék csoport és a falusi CSOK, mint lehetőség
Takarék csoport és a falusi CSOK, mint lehetőség

A Takarék Csoport szerint a takarékok lesznek a legnagyobb nyertesei a falusi CSOK-nak. Elemzők szerint, az összes támogatás mintegy harmadát fogják kiközvetíteni. Takarékoknak már eddig is nagy tapasztalatuk van a CSOK folyósításokban.

hirdetes

Mit érdemes tudni a takarékokról?

A falusi CSOK-ban mintegy 2500 település fog részt venni és ezekről a településekről mintegy 30 percen belül egy takarékfiók biztosan elérhető. A takarék csoport szerint a helyi családok gyermekvállalása és otthonteremtése nagy lendületet vesz majd. Ezenkívül segítheti a helyi építőipari vállalkozások fejlődését. Az új csapat a legfeljebb ötezer fős lakossággal bíró kistelepüléseken élő családok vehetik fel. A CSOK új típusa vissza nem térítendő támogatás, így ingyen pénznek számít.

A program júliusban indul és nagy érdeklődésre számítanak azoktól a családoktól, akik éppen a gyermekvállalást vagy az otthonteremtést tervezik. Természetesen azoknak is nagy segítséget nyújthat, akik a nagyvárosból éppen most költöznének a kisebb településekre. Éves szinten sok támogatás elérheti az 50 milliárd Ft-ot, amely kb. 10 000 családnak nyújthat segítséget. A CSOK a hazai ingatlanpiacot is befolyásolhatja, hiszen a tranzakciók akár 15-18 százalékát is érintheti.

A CSOK mellé állami támogatást is igénybe lehet venni

Ahogy a hagyományos CSOK-nál már megszokhattuk, az új CSOK-nál is igénybe lehet venni az állami támogatást, azaz kedvezményes hitelt lehet igényelni. A pénzintézetek szerint összbanki szinten az igénylések megközelíthetik az éves 20 milliárd Ft-ot. A takarékok nagyon fontos szerepet tölthetnek be a CSOK közvetítésében, hiszen helyi családoknak vállalkozásoknak és közösségeknek nyújtott támogatást. Az azonnal felvehető kedvezményes hitelek igen népszerűek.

A takarék csoport szerint a falusi CSOK-nak mintegy 30-40 százalékát a takarékok közvetítik majd ki. Az érintett 2500 település közül, már 335-ben megtalálható takarékfiók. Ez jelenleg többszöröse a magyarországi pénzintézetek által érintett településeken megtalálható bankfiókok számának. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy minden ötödik CSOK takarékfiókban került kiközvetítésre.

Ez kb. 60 milliárd forintot tett ki. A 63 milliárd Forintnyi igénylésnek mintegy 93 százaléka már érvényes szerződés és ennek 86 százaléka már folyósításra került. A támogatás mellé a takarékok 27 milliárd Ft értékben államilag támogatott kedvezményes hitelt is nyújtottak az ügyfeleknek. A falusi csók segítségével tovább nőhet a helyi családok részéről az otthonteremtés igénye és a gyerekvállalás.

A falusi CSOK-nak köszönhetően a fizetőképes kereslet valószínűleg a közel 250 000 üresen álló, falvakban elhelyezkedő lakóingatlanok felé fordul. Amellett, hogy támogatást nyújt még munkalehetőséget is teremt a helyi vállalkozásoknak és ezzel együtt ösztönzőleg hat az építőipari vállalkozásokra. Összességébe véve az ingatlanpiacra és pozitív hatást gyakorol a falusi CSOK, igen hiszen a kereslet a falusi ingatlanok iránt nagymértékben nőni fog.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása