Mire jó a bankszámlaszám és melyek a legfontosabb jellemzői?

A legtöbben minden nap igénybe vesszük a titokzatos számsort, mégis csak kevesen tudják, hogy a számok mit rejtenek valójában és hogyan épülnek fel. Ezek a látszólag random létrehozott numerikus adatok valójában igen fontos tájékoztatást tartalmaznak. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy mit is rejtenek ezek a bűvös számok és mire használható egy jó bankszámlaszám.

Bankszámlaszám jellemzők hazánkban

A fontosabb ismertetőjegyek előtt érdemes eloszlatni pár kételyt. A bankszámlaszám nem azonos a bankártyákon található számjegyekkel. Ha hitelintézetnél nyitunk bankszámlát vagy folyószámlát (csomagtól függetlenül) kapunk egy bankszámlaszámot, amelyen a pénzünk van. Minden folyószámlához jár bankkártya, amely külön számmal rendelkezik. Egyszerűbben: ha kártyával vásárolunk, akkor lényegében a folyószámlánkon lévő összeget költjük.

hirdetes

Csak így egyszerűbb egy kártyával végezni a tevékenységet, mint mindig tudni a hosszú számlaszámot. Azonban ezt csak arra jogosult személynek adjuk meg! Erre a bankok is erősen figyelmeztetnek. A folyószámlánkhoz tartozó szám adott számokat foglal magában, ezek nem változhatnak, viszont a bankkártya lejártakor a kártyához új számsort adhatnak

Magyarországon 3×8 vagy 2×8 számjegyű bankszámlaszám is létezik. Bank válogatja, hogy éppen melyik van érvényben. Ahol például a kétszer nyolcas számsort alkalmazzák, ott a harmadik nyolc számjegy csak nullából áll. A bankszámlaszámot nem fontos megjegyezni, hiszen ha sokat netbankolunk, akkor előttünk van mindig és a pénzügyi tranzakciók után is láthatjuk az összeget.

Bankkártyás vásárlás esetén meg csak a fennmaradó eredményt küldi el a pénzintézet SMS formájában, illetve abban az esetben, ha előfizettünk a szolgáltatásra. Továbbá adott bankban is megtudhatjuk a számlaszámunkat miután az ügyintéző részletesen beazonosított minket.

Mit tartalmaznak a számok?

A fentebb említett számsorok alapján, illetve jelentésük szerint a pénzintézetek tudják, hogy adott bankszámlaszám melyik ügyfélhez tartozik. Ez az úgynevezett GIRO-kód, amelynek a napi utalások folyamán van jelentősége.

Az MNB, azaz a Magyar Nemzeti Bank minden számlavezető banknak meghatároz 3 számjegyet. A 109-es például az UniCredit Bankot jelenteni, a 104-es pedig a K&H-t, az Erste Bank kódja a 106-os. A sorrendben következő négy numerikus jegy a fiókazonosító, vagyis azt a bankfiókot nevezi meg, ahol meghatározták a számlánkat. A nyolcadik jegy pedig az úgynevezett ellenőrző szám.

A 9-től 16-ig, vagy 24-ig lévő numerikus adatok ügyfél azonosításra szolgálnak, vagyis ezek jelölik adott ügyfél adatait. Így a bankintézet tudja, hogy kliense magánszemély vagy vállalati bankszámla tulajdonos. Utalásnál fontos a jelentőségük, hiszen ezek által a félreutalás elkerülhető. Számos netbank még azt is jelzi, ha egy vagy két szám hiányos.

Nemzetközi számlaszámok és tulajdonságaik

A könnyebb azonosíthatóság érdekében az EU tagországok között megszületett egy egységes bankszámlaszám-szabvány az International Bank Account Number, azaz az IBAN. Amely úgy épül fel, hogy a normál számlaszámunk elé egy országkód és név kerül. Pl.: HU42 majd az ügyfél számlaszáma.

Mindezek mellett a nemzetközi pénzforgalomban, és az utalásnál szükséges az úgynevezett SWIFT-kód használata is, amellyel maga a bank azonosítható. A 11 karakterrel megjelölt SWIFT-kód esetén az utolsó 3 karakter az adott bankcsoport egy olyan fiókját jelzi, amely saját SWIFT-kóddal rendelkezik. Például az Erste Bank Hungary Zrt. SWIFT-kódja: GIBAHUHB
amennyiben 11 karakterű kódra is szükség van: GIBAHUHBXXX

Az eredményes tranzakcióhoz elég a SWIFT-kódot az IBAN-kód elé tenni, hogy megfelelő helyre utalhassunk. Minden pénzügyi művelet előtt meg kell győződnünk arról, hogy a helyes számokat használjuk!

Hogyan ellenőrizhetjük, hogy jó a számlaszám?

Ha például céges számlánk van, akkor gyakori a Magyar Államkincstár felé az utalás. A GIRO-kód: 100-as még a SWIFT-kódja, a HUSTHUHB. Mivel a legtöbb adónem ide érkezik, érdemes megnézni a NAV weboldalán, hogy melyik adótípust, milyen pénzforgalmi-jelzőszámra kell utalni. Így nem lehet gond.

Amikor pedig bankszámlát nyitunk, előtte tájékozódjunk, hogy adott bank milyen szolgáltatásokat biztosít és az sem mindegy, hogy mennyit számol fel mindezért. Lakossági ügyfél esetén erre több a lehetőségünk, mint vállalkozóként, itt ugyanis minden pénzintézet magas költségekkel dolgozik. Szükség esetén segítséget nyújthatnak a különböző bankkeresők vagy kalkulátorok is.

Nagyon sok hitelintézet van a piacon és a szolgáltatások áraiban is számos különbség figyelhető meg. A legtöbb bank például egy-két évig ingyenes kártyahasználattal csalogat, aztán – ha az ügyfél ezt nem veszi észre – nagyon drága a kártya éves díja. A pénzintézet azzal védekezik ilyen esetekben, hogy előre szóltak mi mennyi. Használat közben pedig nem tájékoztatja az ügyfelet, hiszen neki tudnia kell, meddig ingyenes a kártya használata.

3/5 - (1 vote)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása