Milyen előnyökkel jár a lakástakarék, avagy miért kellene nekem előtakarékoskodnom?!

A téma sokak számára ismert, sőt unalmas, mégis a magyar keresőképes lakosság nem egész 30%-a rendelkezik csak lakástakarék-pénztári megtakarítással, míg 70%-nak van különféle hitelterméke.
Ez az aránypár a nyugat-európai trendekkel szemben áll, azaz fordított irányú.

Magyarországon 1996-ban született meg a lakástakarék-pénztári törvény mely, azóta kevés változtatással, az állami támogatás igénybe vehető.

hirdetes

A fő paraméterek tehát:

• Amennyiben a takarékoskodó 4 évet meghaladóan havonta a szerződésében meghatározott összeget befizeti, úgy a Magyar állam a Magyar Államkincstáron keresztül 30%-s állami támogatást, de maximum, évente 72.000 Ft-t ír jóvá a számláján. A maximális állami támogatás lehívásához 20.000 Ft-s megtakarítást kell választani.

• A lakástakarék szolgáltató a számlán lévő összeget 0,1-1,5%- közötti betéti kamattal fejeli meg.

• A lakástakarék-pénztár biztosít az előtakarékoskodó számára egy előre a szerződéskötéskor megállapított mértékű hitel lehetőséget is, melyet a szerződéses összeg erejéig a futamidő bármely pontján vehet fel.
A szerződéses összeg tehát a saját befizetésünk +az állami támogatás + a betéti kamat + a megajánlott hitel mértékének összegéből áll.

Lakástakarék előnyei:

A lakástakarék vonzó befektetési, és vagy megtakarítási lehetőség, hiszen jelenleg 0,9%-s jegybanki alapkamat környezetben kevés befektetés kecsegtet akár 12,54%-s éves hozammal.
A biztonságról az Országos Betétbiztosítási Alap gondoskodik, míg a saját befizetésünket bármely pillanatban kivehetjük.

Kijelenthetjük tehát, hogy a lakástakarék megvalósítja a befektetői háromszög által áhított három pozitív paramétert:
1, magas hozam
2, likviditás
3, biztonság

Értem, de miért kössek lakástakarék pénztári szerződést?

Jelen kérdésre a választ különböző élethelyzetekre bontva lesz a legegyszerűbb megválaszolni:
• Fiatal munkavállaló vagyok, csak akkor lesz lakásom, ha a nagyi átadja, vagy anyuék behitelezik a házukat (újra), vagy nyerek a lottón, vagy soha, és inkább elmegyek albérletbe, vagy külföldre dolgozni: A lakáshitelek igényléséhez minimum 20% önerőre van szükség, melynek összegyűjtése nem kis feladat, azonban és főleg ha van családi összefogás, 2-3 lakástakarék 4 év alatt 3.900.000 Ft saját erőt ad, mely egy 20.000.000 Ft-s hitel felvételéhez biztosít önerőt.

• Középkorú munkavállaló vagyok, a felvett hitelem soha nem fog lejárni, mire visszafizetem megőszülök: 1-2 db rövid lejáratú 4 éves lakástakarékkal nem csak az állami támogatást lehet megnyerni, hanem a betörlesztést követően a betörlesztett 1.300.000-2.600.000 Ft által lecsökkentett tőkerésznek a fennmaradó futamidőre számított kamatait is. Az így generált nyereség jelentősen csökkenti a hitel törlesztő részleteit is, mely további lakástakarékok fizetését és betörlesztését teszi lehetővé, különösebb pénzügyi erőfeszítés nélkül.

• Mit adok a gyerekemnek, hogy neki már ne kelljen albérletbe kezdenie az életét: A hosszú távú lakástakarékok remek előtakarékoskodási lehetőséget biztosítanak, hiszen 10 év alatt 1 db akár 3.300.000 Ft megtakarítást jelent a gyermek számára, melyet akár önerőként is felhasználhat egy lakás vásárlásához, vagy ő, vagy a szülő.

• Felújítás, ugyan miből: Ezt a kérdést fel lehet tenni négyévente ugyan abban a háztartásban, hiszen a malacperselyben, mindig csak annyi pénz lesz, amennyit beletuszkoltak, míg egy lakástakarékba befizetett 20.000 Ft-ból 26.000 Ft lesz, így csak könnyebben gyűlik a pénz.

• Nyugdíjra gyűjtök: A nyugdíj-előtakarékossági programok passzív pénzösszeget eredményeznek, melyet vagy járadék, vagy egy tétel formájában érkeztethetünk. A lakástakarékok segítségével vásárolt ingatlan, aktív pénztermelő eszközzé válhat, életünk végéig bérbe adható, azaz folyamatos bevételt biztosít számunkra

.• Magas Hozamot akarok realizálni: A lakástakarék pénztárak által nyújtott megtakarítás, nem a meglévő tőke hozamoltatására lett kitalálva, hanem tőke gyűjtésre, viszont a befizetett összegre nyújtott állami támogatás hozama elérheti a 12,54%-t is, melyet a 4 éves futamidejű termékek tudnak biztosítani.

Viszont itt kiemelném, hogy amennyiben nincs célja a kötésnek, javasolt hosszabb terméket kötni, és amint kialakul a cél, lezárni azt, és kivenni a pénzt. Ennek az oka, hogy hosszabbítani pontosan annyiba kerül, mint rövidíteni, viszont ha az állami támogatás mértéke moderálódik, az a változás a már megkötött termékeket nem érinti.

Összefoglalva tehát szinte minden élethelyzetbe megéri előtakarékoskodni, gondolni a jövőnkre, felkészülni olyan gazdasági változásokra, melyeket még nem is láthatunk, és egy lakástakarék számla, erre remek megoldást kínál.

Köszönjük Csorba Zsoltnak a penzugyikozpont.hu lakástakarék szakértőjének vendég cikkét.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása