Mikor lehet szükségünk az ingatlan értékbecslés szolgáltatásra?

A vevőknek és az eladóknak minden esetben más-más nézete lehet egy ingatlan értékéről, ezért fontos az ingatlan értékbecslés. Ha vevőként vagy eladóként szeretnénk megtudni azt, hogy nem fizetünk-e túl sokat, illetve, hogy eladóként a megfelelő árat kapjuk-e az ingatlanunkért, akkor érdemes igénybe venni ezt a szolgáltatást. A piaci és az eladási árnak elméletileg hasonlónak kellene lennie, de ez nem minden esetben van így. A piaci árnál figyelembe veszik az ingatlan jellemzőit és előnyeit, az éppen aktuális piaci viszonyokat, valamint a keresleti és a kínálati tényezőket.

A piaci ár az az ár amennyit a vevő hajlandó megfizetni az eladónak és azt az eladó is elfogadja. Az ingatlanárak gyors emelkedése vagy esése miatt a múltbeli eladások alapján kalkulált eladási árak nem célravezetőek. Amikor ingatlan hitelt szeretnénk felvenni egy-egy ingatlan megvásárlásához, akkor a bank fel fogja becsültetni az ingatlant. Ez az értékbecslés azonban nagyban eltérhet a piaci értékbecsléstől. A bank értékbecsléskor arra alapoz, hogy mennyit érhet meg neki az ingatlan, ha azt nagyon gyorsan piacra kell majd dobnia és természetesen a lehető legjobb áron szeretné majd értékesíteni.

hirdetes

A banki értékbecslés során az értékbecslő személyesen kimegy a helyszínre és felméri az ingatlant, azaz teljes körű ellenőrzést végez. Amennyiben biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a banki értékbecslés számunkra is elfogadható, akkor érdemes kihívni egy hivatalos értékbecslőt, aki szintén felméri ingatlanunk értékét.

Online ingatlan értékbecslés, ingatlan értékbecslés kalkulátor

Ha nem szeretnénk hivatalos értékbecslőt fizetni ingatlanunk felértékeltetése szempontjából, akkor ma már az internet is a segítségünkre lehet. Nagyon sok olyan online ingatlan értékbecslő kalkulátort találhatunk, amelyek megközelítőleg fel tudják becsülni az ingatlan értékét. A kalkulátorok sokszor a megjelent hirdetések alapján készítik el a becslést. A kalkulátor el fogja kérni az ingatlan pontos címét, a telek méretét, az ingatlan méretét, a szobák számát és az ingatlan típusát. Itt egy példa az online ingatlan értékbecslésre: https://www.ingatlannet.hu/mennyit-er-az-ingatlanom. Természetesen egyes bankok oldalán, így például az OTP oldalán is találhatunk kalkulátort, amelyet itt érhetünk el: https://www.otpip.hu/online-ertekbecslo-kalkulator. Ez a kalkulátor már sokkal több adatot kér be az ingatlanbecsléshez és nem is ad azonnali eredményt, hiszen azt később emailben küldik meg.

Hivatalos ingatlan értékbecslés

Igény esetén hivatalos és független ingatlan értékbecslés is megrendelhető. Az értékbecslők lakások, családi házak, nyaralók, telkek, termőföldek, ipari és kereskedelmi ingatlanok, valamint műhelyek és üzemek értékbecslését is vállalják. A hivatalos értékbecsléseket a bíróságok, az állami intézmények, valamint a NAV is elfogadja. Ezek az értékbecslések sokkal pontosabbak és kevésbé részrehajlóak, mint ha egy bank becsülné fel ingatlanunkat. Az értékbecslők foglaltságuktól függően akár 24 órán belül házhoz mennek és felmérik az ingatlanokat. Egyes szakemberek a hitelek intézésben is segítséget tudnak nyújtani. Az értékbecslésről hivatalos szakértői véleményt állítanak ki részünkre, amelyet a fent említett hivatalokban is elfogadnak.

Ingatlan értékbecslés menete

Az értékbecslő első körben felveszi velünk a kapcsolatot és egyeztethetjük vele az időpontot. A helyszíni felmérés időpontját mindig előre le kell egyeztetni és természetesen az értékbecslő egy számunkra is ideális időpontban fog kiérkezni a helyszínre, hogy elvégezze a felmérést. A megbeszélt időpontban elvégzi a szükséges méréseket és előkészíti a dokumentációt. Az értékbecslő figyelembe veszi az épület korát, az építés módját, az ingatlan méretét, annak jelenlegi szerkezeti állapotát, a településen lévő elhelyezkedését és az ingatlan megközelíthetőségét, a közműellátottságát.

Ezen felül áttekinti a tulajdoni viszonyokat és a jogi helyzetet, valamint megnézi az aktuális piaci viszonyokat és egyéb tényezőket is. Az értékbecslés elkészítéséhez mindenképpen szükség lesz egy tulajdoni lapra, egy térképmásolatra és egy alaprajzra is. A felmérés után az irodában elkészíti a hivatalos értékbecslést, majd azt visszaküldi áttekintésre. Amennyiben mindent rendben találunk, akkor az elkészített hivatalos iratokat postai úton vagy személyesen juttatja vissza hozzánk.

Ingatlan értékbecslés ára

Egy pontos értékbecslésen akár milliók is múlhatnak, így tényleg érdemes egy független szakembert megbízni az ingatlan felmérésével. Az értékbecslés árát a legtöbb esetben az építmény típusa és annak nagysága alapján határozzák meg. Természetesen igény esetén üres telkek felmérését is el tudják végezni. Az ingatlan értékbecslés ára teljesen változó, de például egy kisebb lakás (40 négyzetméter) értékbecslése már 26 000 Forint környékén elérhető.

Ha egy nagyobb családi házról van szó (200-300 négyzetméter közötti), akkor körülbelül 40 000 Forint környékén végzik el az értékbecslést. Ha tényleg komolyak az eladási szándékaink, akkor mindenképpen javasolt, hogy egy független értékbecslő végezze el otthonunk felmérését. Legtöbbször adás-vételkor szükséges az értékbecslés, de más élethelyzetek esetén sem árt, ha ismerünk egy profi értékbecslőt. Ilyen lehet egy öröklési vita, egy kiskorú nevén szereplő ingatlan eladása, egy hiteligénylés, egy vagyonmegosztás vagy cégek esetében egy számviteli kérdéskör is.

Nagyon sok olyan helyzet van, amikor fontos lehet az, hogy az adott ingatlan értékét ne becsüljük se túl, se alá, hiszen sokszor egy eladás vagy egy vásárlás ezen múlhat. Az ingatlan értékbecslés nagyon sok esetben segítségünkre lehet, hogy egy-egy jó adásvételt le tudjunk bonyolítani és a szolgáltatásért kifizetett összeg nagyon gyorsan meg is fog térülni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása