Kiknek és mikor jár 13 havi nyugdíj?

A 2022-es év több szempontból is változásokkal volt teli és ez természetesen igaz volt a nyugdíjakra is, így a 13 havi nyugdíj kérdése is előtérbe került. A 2022-es évre a kormány 3 százalékos nyugdíjemelést tervezett be, amely végül 5 százalékos kifizetéssel végződött. 2022 év elején ezzel együtt megemelték a nyugdíjkorhatárt is, amely most már férfiak és nők esetében is egyaránt 65 év lett. 2022-ben a kormány a 13 havi nyugdíj kifizetését is beígérte, amely meg is valósult. Ugyan az előzetes tervek szerint 2021. februárban 1 heti, majd 2022-ben és 2023-ban, valamint 2024-ben is egy-egy heti nyugdíjat ígértek be, azonban ez másként alakult.

13 havi nyugdíj összege

2022-ben végül nem csak egy heti nyugdíj érkezett meg, hanem egy teljes havi nyugdíjat kifizettek a nyugdíjasoknak. Az érintettek átutalással február 22-én, míg postai úton február 9-től várhatták a 13 havi nyugdíjat. A plusz havi nyugdíjat megkapták a korhatár előtti ellátásban, a szolgálati járandóságban, az átmeneti bányászjáradékban, a táncművészeti életjáradékban, a rokkantsági járadékban, a rehabilitációs ellátásban, a baleseti járadékban, a bányászok egészségkárosodási járadékában, a fogyatékossági járadékban, a vakok személyi járadékában és a rokkantsági járadékban részesülők is. Ezen felül a plusz nyugdíjkifizetés érintette a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásban részesülőket, azokat a polgármestereket, akik közszolgálati járadékot kapnak, a volt honvédeket, illetve azokat, akik árvák vagy a kiegészítő rokkantsági kiegészítő támogatását kapják.

hirdetes

A 13 havi nyugdíj kapcsán azokról sem feledkeztek meg, akik a nemzeti helytállásért pótlékban részesülnek, illetve akik házastársi pótlékot vagy a házastárs után járó jövedelempótlékot kapnak. A 13. havi prémiumnál nem volt felső korlát, így mindenki pontosan az egy havi nyugdíjának megfelelő összeget kapta meg. Vegyünk egy átlagos 100 000 Forint körüli nyugdíjat, amely az emelés után 105 000 Forint, így a nyugdíjas februárban 105 000 Forintot kapott 13. havi nyugdíjként. 13. havi nyugdíjat csak azoknak folyósítottak, akik 2022 előtt vonultak nyugdíjba. Amennyiben a nyugdíj emelésre jogosult a februári beérkezés előtt sajnálatos módon elhalálozott, akkor a vele egy háztartásban élő házastársa, gyermeke, unokája, vagy szülő, nagyszülő és unokatestvér is felvehette. Ha ezen személyek közül senki sem vette fel, akkor az összeg a jogos örököst illeti.

13. havi nyugdíj kalkulátor

A 13 havi nyugdíj összegét a különféle kalkulátorok segítségével is ki tudjuk számolni. A kalkulátorba be kell írni a jelenlegi nyugdíj összegét, a nyugdíjkorrekció összegét, majd a rendszer ki is dobja a teljes nyugdíj összegét. Természetesen ezt mi magunk kalkulátorok segítségével is nagyon gyorsan ki tudjuk számolni, ha már tisztában vagyunk a korrekció mértékével.

13. havi nyugdíj 2023

Hogy mire lehet számítani a 2023-as évre vonatkozó 13 havi nyugdíj esetében azt csak megjósolni lehet. Még júniusban megjelent a hír, hogy 2023-ban is számíthatnak a nyugdíjasok a plusz havi nyugdíjra és ez továbbra is az infláció mértékének megfelelően lesz kikalkulálva. A Kormány számításai szerint további 5,2 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak az idősek, amelynek az összegét már be is tervezték a költségvetésbe. A nők 40 éves korkedvezményes nyugdíja sincsen veszélyben hiszen erre is beterveztek 372,4 milliárd forintot. Ha egy 2022 évi már megemelt 100 000 Forintos nyugdíjat veszünk alapul, akkor az emelés további mértéke 5 200 Forint lesz, azaz 2023-ban a nyugdíjas minden hónapban, egészen a következő emelésig 105 200 Forintos nyugdíjra lesz jogosult.

A nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága rendkívül fontos emellett a nyugdíjak értékállóságának megőrzése is kiemelt figyelmet kap. 2011 és 2023 között a nyugdíjak összesen 67,6 százalékkal emelkedtek, de ha a 13 havi nyugdíj kifizetéseket is figyelembe vesszük, akkor még nagyobb emelésről beszélhetünk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása