Hol találkozhatunk a kamatos kamat kifejezéssel és miként hat ez a mindennapi életünkre?

A kamatos kamat életünk számtalan területén felbukkanhat. Sokan úgy tekintenek rá, mint egy mumusra, pedig már mindenki találkozott vele életében. A kamatos kamat kifejezéssel természetesen a pénzügyek területén találkozhatunk akár nap mint nap, főleg abban az esetben amikor megtakarításaink kerülnek előtérbe.

Mi a kamatos kamat?

A kamatos kamat már iskolás korban felbukkan mindenki életében. Az iskolapadban sokan találkozhattunk már vele. A kamatos kamat számításához a kamat, a betéti futamidő és az alaptőke ismeretére van szükség. Ha ez a három adat rendelkezésünkre áll, akkor egy képlet segítségével bárki ki tudja számolni a kamatos kamatot. A kamatos kamat kiszámításának segítségével megtudhatjuk, hogy egyes megtakarításaink mennyit kamatozhatnak nekünk.

hirdetes

A megtakarítási számlákon mindenkinek lehetősége van betétet elhelyezni. Mindenki egy bizonyos összeget fektet be és erre az összegre kapja a kamatokat. Azonban a kamatos kamat esetében nem csak a befektetésre adnak kamatot, hanem a halmozódó kamatra is. Ezek a befektetések egyre népszerűbbek, hiszen rövid idő alatt egyre nagyobb lesz a megtakarításunk. A megtakarítási számlák között vannak különbségek. Léteznek fix kamatozású, negyedévente vagy évente kamatozó, esetleg havonta kamatozó konstrukciók.

Kamatos kamat kalkulátor

Ha nem akarunk sokat bajlódni a képletekkel, vagy egész egyszerűen át sem látjuk, akkor ma már nagyon sok helyen találhatunk kamatos kamat kalkulátorokat. A kalkulátorokba be kell vinni a szükséges adatokat: kezdőtőke, éves kamatláb, kamatjóváírás (évente, félévente, negyedévente, kéthavonta, havonta, félhavonta, kéthetente, hetente, naponta), a befizetés összege és annak gyakorisága. Ha minden adatot pontosan kitöltünk, akkor a kalkulátor kidobja számunkra a várható megtakarítást. Mint azt már írtuk, ha kamatos kamatot kapunk a megtakarításunk után, akkor nem kerül kifizetésre a kamat, hanem egy bizonyos idő után hozzáadódik a befizetett tőkéhez és ez a halmozott összeg fog a továbbiakban kamatozni. Vegyünk egy példát. Helyezzünk el 500 000 Forintot egy fix megtakarítású számlán, amely évente 4 százalékot kamatozik és a kamat tőkésítésre kerül. Nézzük meg, hogy két év múlva mekkora összeg lesz így a számlánkon, ha közben egy befizetést sem kezdeményezünk. A kalkulátorba ezeket az adatokat beírva láthatóvá válik, hogy 540 800 Forint lesz a jövőbeni érték. Ha viszont a kezdő tőke mellett havonta 50 000 Forintokat pluszban befizetünk, akkor a jövőbeni érték is megváltozik és már 1 791 160 Forint környékére várható a megtakarításunk.

Egyszerű és kamatos kamat számítás

A kamatos kamat számításának képlete a következő / Jövőérték a futamidőre nézve

Kamat összege a futamidő végére:

Hitel kamatos kamat kalkulátor

Hitel kamatos kamat kalkulátort nem nagyon fogunk találni az interneten, de hitelkalkulátort viszont annál többet. A hitelkalkulátorok is természetesen a kamatokkal együtt számítják ki számunkra, hogy egy-egy hitel mekkora törlesztőrészlet megfizetése mellett vehető fel. Ezek a kalkulátorok azt is megmutatják, hogy az egyes pénzintézeteknél mekkora kamat mellett tudunk hitelt felvenni.

Hogy pontosan lássuk a banknak mekkora összeget kell kifizetnünk, érdemes a THM, azaz a teljes hiteldíjmutatót figyelnünk. Ez az a mutató, amely már minden banki költséget tartalmaz. Természetesen a hitel kamatszámítás alapjaival nem árt tisztában lenni. Ennek a kamatnak 3 összetevője van. A hitel összege függ a hitel összegétől, a kamat mértékétől és a futamidőtől. Amennyiben a hitelünknek módosul a futamideje vagy a kamata, akkor a törlesztőrészlet összegében ez látszódni fog, hiszen módosul a kamat és a tőke aránya. A teljes visszafizetendő összeg akkor lesz a legalacsonyabb, ha alacsony összeget veszünk fel és azt a legrövidebb futamidő alatt vissza is fizetjük a banknak.

Nézzünk is meg egy példát erre. Válasszuk ki a lakásvásárlást és azt, hogy szeretnénk ingatlanfedezetet bevonni az ügyletbe és vállaljuk, hogy a számlánkra havonta minimum 500 000 Forint jóváírás érkezik. Ez általában a fiatal párok számára lehet előnyös, hiszen még most kezdik el közös életüket és első lakásvásárlásuk előtt állnak. Ma egy kisebb lakást körülbelül 35 millió Forintból lehet megvásárolni, így számoljunk ezzel az összeggel. 10 éves futamidőre a hitel havi törlesztőrészlete 432 080 Forint és a futamidő végéig összesen 51 932 400 Forintot kell majd visszafizetni. Ezt az összeget látva természetesen sok fiatal dönt úgy, hogy inkább a hosszabb futamidő mellett teszi le a voksát.

Nézzük meg ezt a hitelt 25 éves futamidővel. A havi törlesztőrészlet így 279 475 Forint lesz, amelynek megfizetése talán elérhetőbb a fiatalok számára. Viszont ebben az esetben a futamidő végéig a banknak összesen 84 030 600 Forintot kell majd visszafizetni. Látszik, hogy 15 év a különbség a kettő futamidő között és a banknak ezért 33 millió Forinttal magasabb összeget kell majd visszafizetni. Természetesen ez érthető, is hiszen sokkal hosszabb ideig fogjuk használni a bank pénzét. Mind a kettő esetben a bank ugyan akkora THM és éves kamat mellett kínálja a hitelt.

Példánk szerint a hitel THM mutatója 8,7 százalék, míg a kamat 8,4 százalék. A végig fix kamatperiódusú kölcsönre a bank kamatkedvezményt is nyújt, így a futamidő végéig összesen 674 760 Forintot tudunk megtakarítani, ha ezt a konstrukciót választjuk.

Mint már írtuk a kamatos kamat számítás legtöbbször a megtakarítások kapcsán kerül előtérbe, így ha éppen egy befektetésen gondolkodunk, akkor a kalkulátor oldalak segítségével nagyon gyorsan le lehet ellenőrizni, hogy az adott megtakarítási forma mennyire lehet kedvező számunkra.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása