Mikor és hogyan éri meg adósságrendező hitelt felvenni?

Amikor egy bank adósságrendező hitelterméket alakít ki, akkor a célja egyértelműen az, hogy olyan ügyfelek számára ajánlja, akiknek nehézségei vannak a több kedvezőtlen kondíciójú, akár fedezetlen, akár fedezetes már meglévő hitelük törlesztésében, és szeretnének kedvezőbb havi törlesztőrészleteket elérni. Ekkor a több különböző hitelt a bank összevonja, amihez sajátos számításokat végeznek, mind a kondíciók, mind pedig az alacsonyabb törlesztőrészlet kiszámításához. Természetesen a legelső feltétel, hogy a bank arról döntsön: megkaphatja-e az ügyfél a hitelt.

hirdetes

Az adósságrendezés egy másik módja

Ahhoz, hogy valaki az adósságait rendezni tudja, nem csak kizárólag speciális adósságrendező hitelt vehet igénybe, hiszen ha van ingatlanfedezete, akkor szabad felhasználású jelzáloghitelt is igényelhet, és annak összegéből törlesztheti az összes olyan hitelét, amelyektől meg szeretne szabadulni. Ha az igénylő ingatlanfedezete és a havi jövedelmi szintje is megfelelő, akkor arra is lehetősége nyílhat, hogy a meglévő kedvezőtlen hiteleinek kiváltatása után még plusz bármire felhasználható összeget is igényelhet.

Hogyan történhet egy adósságrendező hitel felvétele?

A legelső lépésünk az legyen, hogy alaposan felmérjük a lehetőségeinket. Van-e olyan hiteltermék a piacon, amellyel megéri számunkra kifizetni a végtörlesztés összegét, valamint az adósságrendező hitel kezdeti költségeit.
A pénzintézet a maximális törlesztőrészlet kiszámításához a házastárs vagy élettárs jövedelmét is beszámíthatja, a közös kiadásokkal együtt.
Ezután következhet a megfelelő hitel kiválasztása, amihez érdemes az online elérhető hitel kalkulátorokat igénybe venni. Természetesen érdemes lehet a megfelelő pénzintézet és hitel kiválasztáshoz valamely hitelügyintézéssel foglakozó cég vagy személy segítségét is igénybe venni.
Ha megvan a bank a számunkra legkedvezőbb kondíciójú hitellel, akkor megkezdődhetnek a részletekbe menő egyeztetések a pénzintézettel, ekkor megkapjuk a listát arról, hogy pontosan mely dokumentumokat is kell a hitel igényléséhez benyújtanunk, majd megkezdhetjük ezek beszerzését. Azért is fontos előbb bankot választanunk, minthogy már előbb megkezdjük bizonyos iratok beszerzését, mert minden pénzintézetnek más elvárásai lehetnek ezekkel kapcsolatban, legyen szó akár a munkáltatói igazolásról, akár az értékbecslésről. Tehát a papírok beszerzését csak akkor kezdjük meg, ha már a bankot kiválasztottuk,  és annak ügyintézőjével mélyrehatóan egyeztettünk mind a szükséges dokumentumokat illetően, mind pedig az egész hitelügylet folyamatát.

Az értékbecslés folyamata

A következő lépés az értékbecslés lesz. Hazánkban az a megszokott, hogy az értékbecslést lényegében minden esetben maga a bank rendeli meg. Ekkor a bank értékbecslője a felajánlott ingatlant több szempont alapján személyesen megvizsgálja. Elkészíti az úgynevezett szakvéleményt, amelyben az az ár szerepel, amennyiért az értékbecslő szerint el lehet adni az ingatlant az adott pillanatban. Ez az ár fogja eldönteni nagyrészt, hogy mekkora hitelt is kapunk majd. Az értékbecslésnek egyébként díja van, amit általában a hitel igénylőjének kell kifizetnie, de nem minden esetben.

Az értékbecslés beérkezése után, és mikor valamennyi dokumentum a bank rendelkezésére áll, elkezdődik a banki elbírálás folyamata. Minden iratot és dokumentumot alaposan átnéznek, és a hitelbírálat során az ingatlan értékét és a jövedelmi szintet is mélyrehatóan vizsgálják.
Ha minden rendben találtatott, a hitelszerződést minden részletre kiterjedően megfogalmazzák, majd véglegesítik, mindkét fél aláírja, és ezután hitelesíttetik közjegyzővel is.
Ha a folyósításnak vannak más egyéb feltételei is, azokat is teljesítenünk kell. Ez lehet például valamilyen jellegű biztosítás megkötése, ami kötelező a hitel felvételéhez.
Amikor minden a helyén van, a bank megkezdi a pénz átutalását annak a pénzintézetnek, amely a régi hiteleinket kezelte.
3926

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása