Bankszámla költségek csökkentésének 9 legegyszerűbb módja

Mivel a kormány újra emelte a tranzakciós illetéket, minden bankszámla tulajdonosnak érdemes odafigyelnie arra, hogy bankolási szokásainak ésszerű változtatásaival hogyan kerülheti el azt, hogy a pénzintézetek a bankadótól kezdve a tranzakciós illetékig mindent vele fizettessenek meg. Havi szinten a banki trükkök kikerülésével több ezer forint is megspórolható.

bankszámla költség csökkentése

hirdetes

A legjobb stratégia természetesen az, hogy az adott bankunknál alaposan utánanézünk, hogy melyik bankszámla csomag esetében kell a legkevesebb banki költséget megfizetnünk az elkerülhetetlen pénzfelvételi és átutalási megbízásaink esetén, sőt a legjobb ha az anyabankunk legjobb csomagját összevetjük más pénzintézetek számunkra legjobban megfelelő csomagjaival, és váltunk, ha ott jobban megéri.

Ettől függetlenül általános szinten megemlíthető pár dolog, amit a feltételek változásaival érdemes észben tartani, és megfelelően cselekedni.

Nézzük mi szükséges a bankszámla költségek csökkentéséhez

1. A legtöbb banknál a mai napig a legjobb megoldás az, ha bankkártyával havonta csak egyszer veszünk fel szükséges mennyiségű készpénzt.

2. Ma már az is előfordulhat újra, hogy a készpénzfelvétel egy bizonyos összeg fölött a bankfiókos pénzfelvétel esetében az olcsóbb, érdemes ennek is utánajárni.

3. Ha megoldható, ne kérjünk postázott számlakivonatot, kérjük az elektronikus változatot, ezzel csak 100 forint körüli összeg spórolható havonta, de sok kicsi, sokra megy.

4. Amennyiben kisebb-nagyobb pénzösszeghez jutna, lehet jobban jár, ha nem teszi be a bankszámlájára, hiszen egyre több bank kér pénzt már a befizetésért is, ráadásul, mikor ki szeretné majd venni, valamilyen díjjal azt is kifizettethetik az adott időben.

5. A csekkek befizetésén aránylag sok pénz spórolható meg. Minden hónapban legalább hét átutalást el kell végeznünk (villany, gáz, víz, fűtés, telefon, internet és közös költség), és bár nagyon kényelmes befizetési mód a csoportos beszedés, valószínűleg nem a legolcsóbb. Jobb megoldás lehet például egyenként átutaltatni az interneten keresztül, esetleg díjnet- vagy távszámla szolgáltatást igénybe venni.

6. Soha ne utaljunk a bankfiókon keresztül, kivétel elvétve ugyan lehet, de az internetes utalások a legtöbb bank esetében még mindig olcsóbb. Van olyan pénzintézet azonban, amelyik a havi második bejelentkezést komoly összeggel képes megfizettetni, erre érdemes odafigyelni.

7. A tranzakciónkénti SMS-eket is egyre inkább hajlamosak busásan megfizettetni a bankok, lényegében már csak a prémium csomagokban találkozhatunk az ingyen SMS-ekkel. Tehát az értesítő SMS-ek megrendelését megéri csak a legszükségesebbekre korlátozni, ezzel a kis odafigyeléssel egy ezres is megspórolható havonta.

8. Bár régről ismert dolog az, hogy nem saját bankból érdemes elkerülni a pénzfelvételt, ehhez még fontos megemlíteni azt is, hogy bármilyen más banki ügyintézést is fontos elkerülnünk idegen bankokban, súlyos ezresek folyhatnak el így feleslegesen.

9. Bizonyos mennyiségű bankszámlahasználat mellett már érdemes lehet átváltani egy nagyobb bakszámlacsomagra. Gondoljunk bele, ha öt ezer forintot fizetünk ki havonta az elkerülhetetlen bank ügyintézéseinkért így is- úgy is, akkor egy nagyobb bankszámlacsomag havi öt ezer forintos díjáért esetleg sokkal nagyobb szabadságot kaphatunk és széleskörűbb (és bizonyos esetekben olcsóbb) szolgáltatást.

Hasznos tanácsokkal lett gazdagabb?

Ossza meg ismerőseivel a Facebook és  Google plusz gombok segítségével,
hogy mások is csökkenteni tudják a bankszámla költségeit.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása