Egyedülállóként kaphat-e valaki szocpolt?

A szocpol vagy más néven lakásvásárlási támogatás 2013-ban újra igényelhető. Az új törvény alapján már egyedülálló is igényelheti a támogatást. Érdemes utánajárni, hogy teljesítünk-e minden feltételt, hisz egyedülállóként sokkal nehezebb még akár hitelhez is hozzájutni.

Egyedülállótól elfogadható-e a jövőre vonatkozó gyerekvállalás?

Szocpol igénylésénél első alapfeltétel a gyerek. Lehet kérni a támogatást a már megszületett vagy csak tervezett gyerek után is. Fontos, hogy ha még nincs gyermekünk, akkor 40 éves korunkig van határidő a két vagy több gyermek megszületésére. Ha már betöltöttük a negyvenet, akkor nem igényelhető a megelőlegezett szocpol. Tehát akkor már kell legyen legalább két gyermekünk.

hirdetes

Egyedülállóként is igényelhetjük a szocpolt, hisz ugyanazok a szabályok, kikötések vonatkoznak ránk, mint ha házastársi kapcsolatban élnénk.
Ha egyedül neveljük gyermekeinket, és szeretnénk igényelni a szocpolt, azt csak újépítésű ház vásárlására vagy új ház építésére lehet. Az ingatlan minimum 60 m² hasznos alapterülettel kell rendelkezzen, de nem lehet több, mint 160 m². Ezt érdemes nagyon alaposan figyelembe venni, hisz lehet, hogy a támogatás csak pár négyzetméteren múlik. Ha már úgyis hitelt veszünk fel a lakás megvásárlásához, akkor érdemes picivel többet, hogy meglegyen az előírt terület.

40 éves kor után  jár szocpol egyedülálló szülőnek?

Egyedülállóként, ha már elmúltunk 40 évesek, attól még jogosultak lehetünk a szocpolra. A lényeg, hogy legyen már legalább két gyermekünk. A csak tervezett gyermek után 40 év fölött nem igényelhető a támogatás.
Ha egyedül vagyunk, akkor is alapkövetelmény, hogy legalább fél év munkaviszonnyal rendelkezzünk.
Használt lakásra vagy lakásfelújításra ugyanúgy nem igényelhető szocpol egyedülállóként, mint ha házastársi kapcsolatban élnénk. Ezekre csak támogatott hitel igényelhető.

Ha egyedül neveljük gyermekünket, akkor jól fontoljuk meg azt a kötelezettséget, hogy 40 éves korunkig még vállalunk gyereket. Ha nem teszünk eleget ennek a feltételnek, akkor a törvény szigorúan büntet minket.
Csak akkor igényeljünk szocpolt, ha biztosak vagyunk benne, hogy vállalni tudjuk a majd ránk nehezedő anyagi terheket, hisz nem csak magunkért vagyunk felelősek, hanem gyermekeink jövőjéért is.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása