Lehet saját lakáshoz jutni önerő nélkül?

Nem kevesen vannak, aki szeretnének már végre egy saját tulajdonú házra vagy lakásra szert tenni. Viszont a jövedelmi, vagyoni és egyéb más családi körülményeik ezt nem igazán teszik lehetővé. És sajnos sokan vannak abban a helyzetben, hogy hitelre sem tudják  saját otthonukat megteremteni, mivel semmilyen mértékű önerőt nem tudnak a bankok felé felmutatni. Vegyünk például egy kétgyermekes családot, ahol mindkét szülőnek van rendszeres jövedelme, milyen lehetőségei vannak arra, hogy valamely magyarországi bankból hitelt kapjanak egy leendő ingatlan megvételére?

hirdetes

Mekkora önerőt várnak el a bankok lakáshitelezéskor?

2010-ben jelentősen megszigorították a hitelre történő ingatlanvásárlások törvényi előírásait, aminek keretében minden megvásárolandó ingatlannak, legyen az használt vagy új építésű, legalább a teljes értékének a 20 százalékára önerőt kell a bank részére biztosítani, tehát a pénzintézetek a lakás vagy ház értékének csak maximum 80 %-át finanszírozhatják. Így bizonyos mértékű önerő nélkül ma Magyarországon nincs lehetőség lakásvásárlási hitel felvételére. Tehát, ha a lakást vásárolni szándékozóknak nem áll rendelkezésükre ez a minimálisan 20 %-os önerő, akkor második lehetőségként csak abban az esetben sikerülhet a hitel felvétele, ha a bank számára elfogadható jellegű és mértékű ingatlanfedezetet tudnak az igénylők felmutatni. Ugyanis önerőként nemcsak a megvásárolni szándékozott ingatlan fogadható el a pénzintézetek számára, hanem a saját tulajdonukban lévő ingatlanok is.

Állami támogatások új és használt lakásokra

Az önerő egyéb pótlására még lehetőséget nyújthat a saját háztartásban nevelt gyerekek után igényelhető állami támogatás, ami egy összegű és vissza nem térítendő jellegű, valamint az új építésű lakóingatlanokhoz és új ház építése esetén igénylésre kerülő teljes szocpol is, ami viszont használt lakás és ház vásárlása esetén csak fél értékben vehető majd igénybe, ha a kormány meghozza a döntését ezzel kapcsolatban. Ám azt figyelembe kell venni szocpol esetén, hogy csak akkor kérhető, ha sem az igénylőnek, sem házas- vagy élettársának, esetleg a megvásárolandó ingatlanba beköltöző családtagoknak nincs lakóingatlan tulajdona. Ha az önerő minimum 20 százalékos nagyságú felmutatására az igénylőnek nincs lehetősége, a bankoknak kötelező elutasítaniuk a hitel igénylést.
A jelenlegi banki hitelezési gyakorlat egyébként azt mutatja, hogy csak a legritkább esetben adják meg a hitelt a minimális 20 százalékos önerőre, ehhez nagyon jó anyagi és jövedelmi körülmények szükségesek, és az, hogy a megvásárlásra kerülő ingatlan is jó fekvésű és a piacon jól értékesíthető jellegű legyen.

A lakásvásárlási hitelek legnagyobb részét 30 és 40 százalékos önerővel adják meg, de egyre gyakoribb az is, hogy 50 százalékos saját erőt kérnek, főként akkor, ha az ingatlan nem jó elhelyezkedésű, például vidéki kisvárosban, községben található és az igénylő, vagy igénylők jövedelmi szintje sem éri el a bank által elvárt mértéket.
Lakáshiteleket jelenleg kizárólag forint alapon lehet igényelni, bizonyos lakáscélok esetén az állam kamattámogatást nyújthat rájuk, kedvező kamatokat érhetünk el, ha rendelkezünk lakáskassza megtakarítással. Az ingatlanhitelek futamideje maximálisan 35 év lehet, és ha a kölcsön kamatai államilag támogatottak, akkor ezeket a támogatásokat a szerződéskötéstől számítva 20 évig bezárólag nyújtja csak az állam.
3247

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása