Hogyan juthatunk lakáshitelhez Otthonteremtő Állami támogatással?

Ez a hitelforma lényegét tekintve abban nyújt támogatást a hiteligénylőknek, hogy 5 éven keresztül a felvett összeg után fizetendő kamatot  az Állam támogatja. Egyaránt jár új és használt lakás vásárlására is, igénybe lehet venni még korszerűsítésre, építkezésre, lakásbővítésre, olyan devizahitel kiváltására, amely késedelmesen törlesztett, a Nemzeti Eszközkezelőtől ingatlan visszavásárlására és bajba jutott adósok megsegítésére is.

 

Mekkora összeg vehető fel a különböző hitel célokra?

Új ház vagy lakás vásárlására maximum 15 millió Forintot kaphatunk. Építkezésre szintén ugyanennyi a keret. Használt ház vagy lakás megvételére maximum 10 millió Forintot. Késedelmes devizahitel kiváltására nincs meghatározva összeghatár. Bővítési célra 10 millió Forint a korlát. Hátralékban lévő adós kisebb lakásba költözésére nincs meghatározva korlát. A Nemzeti Eszközkezelőtől való visszavásárlásra maximum 6 millió Forint igényelhető.

hirdetes

Ki kaphatja meg a támogatást?

Minden magyar állampolgár, aki rendelkezik személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával és születési anyakönyvi kivonattal. Ha az igénylő közös háztartásban él élettársával vagy házastársával, akkor erről olyan nyilatkozat is szükséges, amely magánokiratba van foglalva.

Feltételek új lakás és ház vásárlása esetén

Az állami támogatású lakáshitel igénylőjének, akár van házas- vagy élettára, akár nem, minimum féléves munkaviszonyt kell igazolnia, amely maximum 15 napra volt csak megszakítva. Köztartozása nem lehet. A hitel igénylőjének hozzá kell járulnia néhány adatának átadásához az adóhatóság, valamint a kincstár számára. Az ingatlan eladója a vevő hozzátartozója semmiképpen sem lehet.
A megvásárolni kívánt ingatlan kizárólag lakóingatlan lehet. Vásárlás esetén a vételár maximum 30 millió Forint lehet olyan formában, ahogy ÁFA és telekár nélkül a pénzintézet értékbecslője meghatározza. Építés esetén már beleszámolódik mind az ÁFA, mind pedig a telekár a maximálisan felvehető 30 milliós hitelösszegbe. Az ingatlan lehet félkész állapotú is. A bank csak a vételár 10%-át adhatja oda készpénzben, a fennmaradó összeget utaltatnia kell. A használatba vételi engedélynek vagy már meg kell lennie, vagy az 5 éves támogatási időszak végéig biztosan el kell készülnie. Minimum 50%-os tulajdonrésznek kell lennie az ingatlanban a hitel igénylőjének. A megvásárolt ingatlanban lakóhelyet kell létesítenie 1 éven belül. Építés esetén felhasználhatóak bontott anyagok is a számlák értékének 20%-ig, ezt igazolni is kell.

Feltételek használt lakás vagy ház esetén

Az igénylőnek szintén legalább féléves munkaviszonyt kell igazolnia, és a többi feltétel is ugyanaz, mint az új lakás vásárlása esetén már ismertettük.
Az ingatlan szintén csak lakóingatlan lehet, ebben az esetben azonban a vételár maximum csak 20 millió Forint lehet. Az ingatlannak rendelkeznie kell érvényes használatbavételi engedéllyel, és komfortosnak kell lennie. Egy éven belül szükséges az ingatlanban lakóhelyet létesíteni.

A korszerűsítés feltételei

Ebben az esetben is szükséges az igazolható féléves munkaviszony, és a már ismert feltételek.
Csak lakóingatlant lehet állami támogatással korszerűsíteni, a korszerűsítésre kiszámolt költség ÁFA-val együtt a 15 millió Forintos értékhatárt nem haladhatja meg. Szükséges a minimum 50%-os tulajdonrész. Fontos, hogy a hiteligénylés benyújtása előtt még nem kezdték el a munkálatokat, csak használt ingatlanhoz kérhető. A korszerűsítés teljes költségvetésének minimum 70 százalékát igazolni szükséges, ha a kölcsön összege nagyobb, mint a teljes költségvetés 70%-a, akkor a hitel teljes összegére vonatkozóan be kell mutatni a számlákat. Minimum 5 éven keresztül a támogatott ügyfélnek lakóhelyként kell használnia a korszerűsített ingatlant.
A támogatás bármely banknál igényelhető, amely ezzel a hitel formával kölcsönöket nyújt. A kiválasztott bank minden egyes részletről alaposan tájékoztatja az ügyfelet, az adásvételi szerződés megkötésétől számított 30 napon belül be kell adni az állami támogatási kérelmet.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása