Folyószámlahitel A-tól Z-ig

A folyószámlahitel a szabad felhasználású hitelek csoportjába tartozik. Annál a banknál, amelynél folyószámlánk van vezetve, folyószámlahitelt igényelhetünk. Ez annyiból áll, hogy a bank számunkra megállapít egy bizonyos keretösszeget, amellyel negatívba mehetünk a folyószámlánkon. Tehát, ha például a hitelkeretünk 200 ezer Forint, ez azt jelenti, hogyha a számlánkon 0 Forint van, felvehetünk a számlánkat használva 200 ezer Forint határig bármilyen összeget, és ezt a bank mínusz előjellel fogja nyilvántartani számlánkon. Ez lényegében egy hitel, aminek ugyanúgy kamata van, mint más hiteleknek, viszont ha a számlánkat újra legalább 0 Ft-ra hozzuk, ez azt jelenti, hogy a hitelt visszafizettük, és a kamat nem számolódik tovább. Tehát minél hamarabb visszafizetjük a hitelt, annál kevesebbe fog ez nekünk kerülni. Visszafizetés után a folyószámlahitel bármikor újra felhasználható.

Milyen esetekre jó megoldás egy folyószámlahitel?

Ha sürgős kiadásunk támadna, vagy átmeneti pénzhiányba kerülnénk, de annak is megfelelő lehet, aki csak biztonságban szeretné magát érezni abban a tekintetben, hogyha bármikor is szüksége lenne egy kisebb-nagyobb pénzösszegre, akár egy váratlan esemény megoldására, akkor azonnal hozzájuthat egy szabadon elkölthető pénzmennyiséghez. Sokat jelenthet, ha fizetés előtt pár nappal egy nagyon jó árban lévő akciós termék utolsó darabját akarjuk megvásárolni, és nem tudjuk megvárni ezzel a fizetés napját. Vagy ha nem akarjuk a gyorshitelek magas kamatait megfizetni, tehát olcsóbban szeretnénk pénzhez jutni.

hirdetes

Hogyan igényelhető a folyószámlahitel?

A folyószámlahitelt legjobb annál a banknál igényelni, ahol már legalább három hónapja rendelkezünk folyószámlával, és arra ez alatt a három hónap alatt rendszeres jövedelem utalások érkeztek. Ebben az esetben általában a bankok eltekintenek a munkáltatói igazolás bemutatásától.
Ha nem az adott bankhoz érkeznek a havi rendszerességű jövedelemutalásaink, akkor szükség lesz a számlavezető bankunk legutóbbi három havi bankszámlakivonatára, amely bizonyítja a rendszeres jövedelem jóváírásokat. Természetesen ebben az esetben a folyószámlahitel megkapásához át kell irányítanunk a hitelt adó pénzintézethez a havi jövedelem átutalásokat, amit jövedelemátutalási nyilatkozattal tehetünk meg. Ettől függetlenül is kérhetnek munkáltatói igazolást, például a legalább hat hónapja fennálló munkaviszonyunkról.
A folyószámlahitel igényléséhez 18 éven felülinek kell lenni, kérhetnek egy minimális összegű havi jövedelmi szintet, kell személyi igazolvány és lakcímkártya, az igénylő nem szerepelhet a KHR listán, és ezeken kívül kérhetnek saját-, valamint munkahelyi telefonos elérhetőséget is.
Egyéni vállalkozók esetében akár 1 éves folyamatos vállalkozói múltat is kérhetnek a bankok.
Ezen kívül ritkán közüzemi számlákat és már meglévő hitelek igazolását is kérhetik.

Mekkora nagyságú hitelösszeg igényelhető?

Ebben a tekintetben rendkívül nagy a szórás, vannak olyan bankok, ahol például ha csak három havi számlamúltunk van, akkor csak a jövedelmünk egyszeresét kaphatjuk meg, ami 6 hónap után megnövelhető a rendszeresen érkező havi átutalások átlagának kétszeresére, és 1 év után megkapható ennek háromszorosa is.
Bizonyos bankok nagyobb, akár 10 millió Forintos hitelkeretet is megadhatnak, ehhez természetesen magas összegű havi jövedelemátutalások szükségesek, 400 ezer Forint, vagy ennél magasabb összeg. Nagyban elősegítheti hitelkeretünk nagyságának növelését, ha az adott banknál van betétfedezetünk, a folyószámláról több átutalást is intézünk, vagy van a banknál rendszeresen fizetett lakáshitelünk.
A futamidő tekintetében általánosnak mondható, hogy a megkötéstől számítva egy évig használható a hitelkeret, ami, ha egyik fél sem dönt a megszüntetésről, automatikusan tovább hosszabbítódik még egy évre.
Évente egy meghatározott összegű kezelési költséget, vagy rendelkezésre állási jutalékot kell az ügyfélnek megfizetnie.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása