Az ingatlanfedezetek értékéről

Hitelfelvétel során, főként ha nagyobb összeget igénylünk, szükséges lehet valamilyen ingatlanfedezet bevonása a hitel szerződésbe. De vajon milyen értékű ingatlanokat fogadnak el a bankok és a törvény miként szabályozza ezt?
A pénzintézetek túlnyomó része minimálisan legalább 4 000 000 forint értékű ingatlan fedezetet kér a hiteligénylőktől, a másik alapvetően fontos feltétel pedig az, hogy az igényelt hitel összegtől nagyobbnak kell lennie a fedezetként felajánlott ingatlan, vagy ingatlanok tényleges piaci értékének.

Az ingatlan értéke alapján felvehető hitelösszeg kiszámítása

A bankok értékbecslő közbenjárásával mérik fel egy adott ingatlan értékét. Törvényileg  szabályozott, hogy egy adott összegű hitel mértékéhez képest mekkorának kell lennie az ingatlan értékének, ez 80 %-ban lett meghatározva, tehát például egy 20 000 000 forint értékű ingatlan esetében a hitelként megkapható maximális összeg 16 000 000 forint lehet. Így, ha a fenti példánknál maradunk, és valakinek mondjuk 20 millió forint nagyságú hitelre van szüksége, akkor pótfedezetet szükséges még a hitelbe bevonnia, esetünkben minimálisan legalább 5 millió forint értékben. Ezt a bank szintén értékbecslővel fogja felmérni, majd ha elfogadhatónak tartja, akkor az általa meghatározott mértékben számítja be a hitel fedezetébe.

hirdetes

80% helyett 50-60%-os hitelösszeg megítélés

Egyébként ezt a 80%-os értékű ingatlan fedezet beszámítást a gyakorlatban csak a legritkább esetekben ítélik meg a bankok, a tapasztalat azt mutatja, hogy a leggyakoribb az 50 és 60 százalék közötti beszámítás, esetleg  jó esetben elérheti a 70 százalékot is.
Azt, hogy egy pénzintézet milyen százalékban számítja be egy adott ingatlan értékét a hitelbe, az egyrészt a hitel igénylőjének jövedelmétől függ, valamint a bank értékbecslője által készített szakvélemény tartalmától.

Mi határozza meg az ingatlan forgalomképességét?

Általában az olyan ingatlanok jóval kevésbé forgalomképesek, amelyek például árterületen fekszenek, a közvetlen közelükben magas áramú vezeték fut el, ikerház esetében, ha a másik háznak probléma van a tetejével, vagy valamilyen más gond van vele, ha szolgalmi jog van esetleg érvényben rajta. Továbbá jelentősen rontja egy ingatlan értékét, ha forgalmas vasút, kocsma vagy egyéb szórakozóhely, temető vagy esetleg templom közelében fekszik.
Természetesen fontos még az értékek meghatározása szempontjából az ingatlan tényleges állapota, az , hogy milyen környezetben található, valamint a megközelíthetősége is sokat nyom latban.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása