Mi a fintech? Mindenki találkozott már vele

A magyar lakosság mindössze néhány százaléka tudja, mi a fintech, pedig ennél sokkal többen találkoztak már egy –egy megoldásával és ezek közül rengeteg használnak valamit napi szinten vagy alkalmanként. A manapság rohamosan fejlődő, terjedő új pénzügyi technológia a szakértők szerint akár teljesen megváltoztathatja pénzkezelési szokásainkat és még a bankokat is kiszoríthatja eddigi központi szerepükből.

mi a fintech, most megtudhatja
mi a fintech, most megtudhatja

Olyannyira sokat várnak a fintech forradalomtól, hogy egyesek odáig merészkedtek az előrejelzésekben, hogy szerintük a bankok akár teljesen el is tűnhetnek vagy csupán közműszolgáltató státuszba redukálódik szerepük.

hirdetes

Egyre többen tudjuk, mi a fintech és használjuk is

Egy 2017 év végi felmérés arról számolt be, hogy a megkérdezettek csupán 5%-a ismerte a fintech cégeket, szolgáltatásokat. Ez a szám nagyon alacsonynak tűnik, de ha bizonyos közegben sokkal magasabb az arány. Ha lebontjuk a felmérés résztvevőit korra, keresetre és lokációra, akkor a közel másfél éve készült felmérés adatai szerint a budapestiek 10%-a ismeri a fintech megoldásokat.

Ha keresetre szűrünk, akkor a legtöbben a bruttó 350 ezer forintnál többet keresők között terjedt el jobban, nekik a 27%-uk használtja vagy találkozott már vele 2017-ben. Életkort nézve a 18 éven aluliak közül sokkal többen tudják, mi a fintech, mint a 18 és 33 éves korosztály vagy a 43 éven fölüliek. A 33 és 43 év közöttiek 8-9%-az arány.

PayPal az első fintech

A fintech szolgáltatások közül legtöbben a PayPal-t ismerik, főleg a fiatal korosztály, akik rendszeresen használják fizetésre, webáruházból való rendelés esetén vagy valamilyen szolgáltatáshoz. A vállalkozók elhanyagolható része használja ezt a fintech megoldást pénzküldésre vagy fogadásra, pedig könnyű és gyors módja a pénzmozgatásnak. A fintech megoldások között azonban már az internetbankolás, mobilbank is fellelhető volt 2017-ben.

Ezeket a szolgáltatásokat azonban csak nagyon kevesen merték kipróbálni. 2018-ban történt meg a nagy ugrás, mikoris rengeteg új fintech startup jött létre és robbanásszerűen elterjedtek a fintech megoldások. ma már az internetes átutalások, a netes befektetések, online hiteligénylések, online fizetések és személyes tőkemenedzsment is nagyon népszerű és a 2017-es felmérés adatai egyáltalán nem állnák meg a helyüket.

A magyar bankok rengeteg fintech lehetőséget kínálnak, egyre inkább online felületre ültetik ár működésüket, természetesen ma még megtartva a hagyományos szolgáltatásaikat, melyek hagyományos módon is elérhetőek. De ahogy említettük a cikk elején, ez könnyen és viszonylag gyorsan teljesen megváltozhat. A fintech teret hódít, a világ nagy változásai között pedig biztosan előkelő helyet kap majd.

No de akkor tisztázzuk végre, hogy mi a fintech?

A Fintech részben technológiai innováció, a pénzügyek digitalizációjának legújabb generációja, mely a pénzügyi szektort teljesen új technológiai és gazdasági alapokra helyezi. Az elnevezés az angol Financial Technology, azaz Pénzügyi Technológiák szókapcsolat összevonásából alakult.

Fintech-nek nevezhetünk egy pénzügyi szolgáltatót, de szoftvert is, informatikai rendszert vagy újhullámos megoldást szintén. Az a pénzügyi szolgáltató számít fintech-nek, amely nem a hagyományos, nehézkes, lassú és költséges utat kínálja, hanem magas ügyfélélményt, innovatív módszereket és a legújabb technológiákat kínálva működik.

A fintech cégek teljes egészében a fintech megoldásokra alapulnak, míg a hagyományos bankoknak lehetőségük van fintech megoldásokat integrálni saját rendszerükbe.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása