Bitcoin vásárlás – Segítség kezdőknek

Az első Bitcoin vásárlás előtt mindenképpen fontos tüzetesen átvizsgálni magát a Bitcoint, a Bitcoin piacot, mikor érdemes venni, és mikor eladni, mit lehet a kereskedésen kívül kezdeni a Bitcoinunkkal és milyen kifizetési lehetőségeink vannak, amikor kereskedünk ezzel a rendkívül népszerű kriptovalutával.

bitcoin vásárlási tippek
bitcoin vásárlási tippek

Nagyon népszerű, azonban hazánkban még nem sokan élnek a Bitcoin adta lehetőségekkel, míg külföldön számos helyen akár fizethetünk is vele. Itthoni webáruházaknál ez még gyerekcipőben jár, főleg, hogy a PayPal fizetési lehetőség a hagyományos pénzeinkkel való fizetést innovatív útra terelte és megkönnyítette dolgunkat.

hirdetes

A Bitcoin adta lehetőségek számos tényezőtől függenek. A lokalizáció, a bankkártyánk, a számítógépes tudásunk vagy akár tőzsdei tapasztalatunk is befolyásolja, mit tudunk kezdeni ezzel az eszközzel.

Bitcoin vásárlás – Mi kell hozzá?

A Bitcoin vásárlás első mozzanata (persze az informálódás után), hogy létrehozunk egy Bitcoin e-pénztárcát. Ez azért kell, hogy tudjuk hol tárolni a kriptopénzünket. Lényegében ez egy fiók, egy online pénztárca. Olyan ez, mint egy bankszámla, hiszen ezen vezethetjük, gyűjthetjük, vagy innen adhatjuk el a bitcoinjainkat.

Különböző pénztárcákat, úgynevezett wallet-eket lehet nyitni, attól függően, milyen biztonsági szintet kívánunk a pénzünknek. Tárolhatjuk a merevlemezen, online web-alapú szolgáltatás segítségével, vagy egy több kódú, aláírásokat igénylő e-pénztárcán.

A Bitcoinnal való kereskedéshez szükséges a személyazonosság igazolása is. Ha van e-pénztárcánk, tudjuk, hogy mivel fizethetünk a kiválasztott eladónak, vagy a piacon, akkor egyszerűen vegyük meg a Bitcoint. Nagyon fontos, hogy lehetőleg a legbiztonságosabb pénztárcát használjuk, és mindig figyeljük a kriptopénzünket, mert történhetnek lopáspk, melyeket nehéz beazonosítani.

Ráadásul az is előfordulhat, hogy a bankunk megtagadja az anyagi források feldolgozását, ha megtudja, hogy azok digitális tranzakcióból származnak.

Hogyan fizethetünk a Bitcoinért?

Ha Bitcoint akarunk venni, akkor az előzetes információszerzést követően el kell döntenünk, hogy kitől, honnan szerezzük be a Bitcoinunkat. Vásárolhatunk a piacokról, más magánszemélyektől, de Bitcoin váltóknál is szert tehetünk a nekünk kellő mennyiségre.

A fizetésnek is több módja van, nyilvánvalóan az eladó szabja meg, mit fogad el. Lehet fizetni készpénzzel, bankkártyával, banki átutalással, egyéb digitális fizetőeszközökkel, más kriptovalutákkal. A PayPal és a bankkártya furcsa módon nem a leggördülékenyebb módja a Bitcoin vásárlásnak, pedig logikus volna, hogy a PayPal legyen a legkönnyebb, a bakkártya a második legkönnyebb út.

Viszont teljesen egyértelmű, hogy a bankkártyás fizetést nem preferálják az eladók, ha megtudjuk, hogy milyen hátrányos lehetőségeket rejt. Ugyanis a bakkártyát kibocsátó céget visszaterhelés címszóval fel lehet hívni és ezzel semmissé tehető a tranzakció. Így az adásvétel megtörténte nagyon nehezen lesz bizonyítható.

Ám ennek ellenére egyre szélesedik a kör, ahol lehet vásárolni bakkártyával, viszont ez nagyon lokáció specifikus. Az Egyesült Államokban a Coinbase engedi a kártyás fizetést, Az Egyesült Királyságban 3D Secure kompatibilis MasterCard és Visa alkalmas a CEX.io-nál való Bitcoin vásárlásra. Németország is felzárkózóban, ott a Bitcoin.de nyitott a bankkártyák felé.

Ha más kriptopénzekkel szeretnénk fizetni a bitcoinért, akkor a HitBtc, Bitfinex, EOBOT oldalakra látogassunk el. Ezeken az oldalakon nem csak Bitcoint, de IOTA-t és litecoint is tudunk venni. Ha olyan személyektől vásárolnánk, akik a közelünkben élnek, tehát mondjuk épp magyarok és Magyarországon laknak, akkor a localbitcoins oldalon tehetjük ezt meg.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása