A tavalyi év a fintech startupok éve volt

A fintech startupok rakétaként emelkedtek a magasba, rekordösszegeket szerezve a 2018-as évben. Az egyre nagyobb magasságokba ívelő pálya egyre szélesebb körben terjeszti az általa kínált lehetőségeket és egyre többen ismerkednek meg ezzel világszerte.

2018 a fintech startupok éve volt
2018 a fintech startupok éve volt

Nem tudhatjuk, mit hoz az idei év, de annyi biztos, hogy 2018-ban nagyot mentek a fintech startupok és nagyon úgy néz ki, hogy a jövő az övék, nem pedig a készpénzes fizetéseké, drága átutalásoké vagy a napokig tartó várakozásoké, mire a pénzünk átér egyik számláról a másikra vagy a bonyolult, földhözragadt befektetési folyamatoké.

hirdetes

Mégis milyen összegeket szereztek a fintech startupok tavaly?

Egy január végi felmérésből kiderült, hogy 2018-ban a fintech startupok nagyjából 40 milliárd dollárnyi kockázati tőkét szereztek. Az elemzés a CB Insights-tól származik, mely rendkívül megbízható forrásnak számít a területen. A 2017-es évhez képest ez plusz 120%-ot jelent, ami döbbenetes fejlődés és hatalmas változásokat vetít előre a következő néhány év pénzügyi átalakulásával kapcsolatban.

A pontos összeg, melyet a fintech cégek magukénak tudhatnak 2018-ból, nem kevesebb, mint 39,57 milliárd dollár. Ez 1707 befektetésből adódott össze, melyek között 52 olyan befektetést találhatunk, amelyekből 100milliárd dollár fölötti üzlet alakult. Ebből az 52 borzasztóan sikeres befektetésből 24,88 milliárd dollárt sikerült szerezni. A 2017-es évben 1480 befektetés ment végbe, tehát 227 befektetéssel több jött létre tavaly.

Óriási számok, óriási sikerek és egy olyan jövőkép, melyben teljes átalakulás várható. A bankolás, a fizetési módok, a pénzmozgatások és a befektetések technikai megoldásai egyre változnak, de az ütem koránt sem a megszokott lassú, könnyen követhető alakulás. gyors, hatalmas léptékű változást jelentenek olyan újdonságok, melyek nem egy előző lépést követő lépcsőfokok, hanem szinte szakdákok átugrása.

Kicsi ország, óriási lehetőségek – Litvánia fintech nagyhatalom lesz?

A 2018-as év nem csak globális fintech sikert hozott, de ezen belül Litvánia is óriási eredményekkel büszkélkedhet. A litván fintech startupok 45%-os növekedést hoztak 2018-ban, ami igaz, hogy nagyjából harmada a globális 120%-nak, de még így is megdöbbentő adat. Erre még a Revolut és a Google is felkapta a fejét, tehát nyilván szakértői szemmel is igazán nagy dolog történt.

A múlt évben Litvánia 170 fintech céget számlált, melyekben összesen 2600 szakember tolta a szekeret. Igaz, hogy ezen vállalkozások még legnagyobb részt a kkv szektorba tartoznak, de minden arra utal, hogy a változás nem áll meg.

A kicsi északi ország, az Invest Lithuania és a Rise Vilnius adataira alapozva a fintech cégek számának növekedését várja 2019-től, de abban teljesen biztos, hogy csökkenés, lassulás semmiképpen nem lesz észlelhető e területen.

Magyarország is feljövőben van, rengeteg magyar fintech startup jelent meg már eddig is és a 2018-as év hazánkban is erősnek mondható e téren és folyamatos növekedést figyelhetünk meg. A globalizáció a pénzügyi szektorban, főleg az ilyen jellegű, szinte semmihez nem kötött megoldások világában bárhol, bármilyen körülmények között fenntartható.

Olcsó, gyors és olyan hatalmas, határokat nem ismerő lehetőségeket kínál, hogy valószínűleg 2020-ban majd arról számolhatunk be, hogy a 2019-es év rekordbevételeket jelentett a fintech startupok számára, melyek teljesen átvenni látszanak az eddigi megoldásaink helyét. Hogy ez hová vezet és mikor, azt nehéz megmondani, mert számos úton lehet tovább haladni, de logikusan vizsgálva a dolgot, gyors és teljeskörű siker várható.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása