Mennyi időre van szükség a lakáshitelnél, hogy elkezdhessük a költözést?

A lakáshitel egy hosszabb időre történő elköteleződés, ezért valóba nem mindegy, melyik bankot választjuk. A konstrukciók pedig számos kedvezményt kínálnak. Az utóbbi időszakban több hitelt váltottunk lakáscéllal, mint azt az elmúlt években tettük ezt.

A havidíj végső összege több tényezős. Mivel kifejezetten sok ajánlattal találkozhatunk, érdemes néhány percet szánni a részletekre. A pénzintézetekhez kötődő szimpátiánkon túl vegyük figyelembe, ki milyen kedvezményeket és a feltételeket kínál. A futamidő hossza, az ingatlan értéke meghatározó tényező. Nem beszélve arról, hogy használt vagy új lakásba költöznénk-e. Tovább mekkora önrészt és igazolható nettó jövedelmet tudunk felmutatni a hitelezőknek.

hirdetes

A bankok a minősítést csak ezeknek az információknak a birtokában tudják elvégezni. Azonban a megnövekedett hitelezési kedv a bírálat idejét is megváltoztatta. Míg korábban 1 hónap után a számlánkra kerülhetett az összeg, ha most vásárolunk otthon, 2 hónapos ügyintézéssel számolhatunk. Akár kínos is lehetne ez a várakozási idő, a házra, lakásra pályázó készpénzes érdeklődők kerülhetnek lépéselőnybe. Azonban a lakáshitel folyósítók előbírálatot, sőt, ingyenes hitelbírálatot is kínálnak. A hitelképességről szóló igazolással pedig a készpénzesekkel egyenrangú félként indulhatunk a licitnél.

A folyósítás idejét mindenképp kalkuláljuk bele a folyamatba, a Frix szerint a lakáshitel igénylésnél fontos, hogy átlássuk, mikor számíthatunk az összegre.

Kiszámíthatóbbá vált a hiteldíj

Egy valóban érdekes folyamat zajlik a lakáshitel piacon. Az egyéb hitelkonstrukciókból már jól ismert rögzített kamatok most ezen a téren is megjelentek. A fix hiteldíjak a legtöbb esetben valóban nem a teljes futamidőt fedik le, kivéve a CIB Bank 10 éves hitelénél, de így is tervezhetőbb és biztonságosabb lehetőséget kínálnak. Az UniCredit Bank 20 évre fixált hitelkamat egyedülálló, és a CIB, valamint az UniCredit bankok 15 éves rögzített értéke is kiemelkedő ajánlata a piacnak.

A változás ellenére a lakáshitel piac ajánlatainak háromnegyede továbbra is rövid kamatperiódusú. Azonban ez nem feltétlenül jelent hátrányt, hiszen a 3 hónapos, vagy akár 1 éves fix kamatdíj előtörlesztése lakástakarék-pénztárral kombinálva igen kedvező.

Itt CSOK-ot is kaphatunk

Több pénzintézetnél is önerőnek számít az állami támogatás. Ha a lakáshitel jelenlegi piaci kínálatait böngésszük, vegyük figyelembe, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) hogyan szerepel a konstrukcióban. Mindenképp nagy segítség, ha a vissza nem térítendő kölcsönt felhasználhatjuk már a megvásárláskor is. Az ESTE Bank, a K&H Bank, az UniCredit Bank, amennyiben rajtuk keresztül igényeljük a CSOK-ot, a támogatást hozzászámítják a lakáshitel igénylésekor igazolt tőkéhez.

A lakás alapterülete, a gyerekek száma és az otthon energiatakarékosság szempontjából megállapított értéke dönti el, hogy a CSOK kinek mekkora összegben folyósítható. Azonban az 500.000-3.250.000 Ft értékű állami támogatásból több pénzintézetnél sem kovácsolható előny. Sőt, egyes bankok a megítélt pénzt levonják az ingatlan hitellel való terhelhetőségének összegéből. Nézzünk utána, mielőtt döntünk!
A hitelintézetek ajánlatai között nem véletlenül emelkednek ki az otthon vásárlására fordítható kölcsönök – a felmérések is azt mutatják, a pénzügyi piac e téren különösen aktív.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása