Autóhitelezés 2016-ban

Javában zajlanak az autóhitelek forintosítására vonatkozó intézkedések a pénzintézetekben, miután tavaly szeptemberben a parlament is rábólintott erre. A pénzintézeteknek decemberig volt idejük, hogy közöljék ajánlataikat ügyfeleikkel. Az emberek a devizahitelekkel szemben jóval óvatosabbak, hogyan alakul az autópiac és az autóhitelezés idén?

Devizás hitelek forintosítása

A kormány tavaly őszi intézkedése az előzetes számítások szerint mintegy 200 ezer családon segített, és szükségessé azért vált, mert az autóhitelek állománya 2014 végére már 26 százalékot tett ki. Az intézkedés értelmében a pénzintézeteknek december 15-ig kellett értesíteniük ügyfeleiket, hogy milyen feltételekkel tudják forintosítani a devizatartozásaikat, ám ez nem kötelező, minden ügyfél maga döntheti el, él-e ezzel a lehetőséggel. Ha valaki a forintosítás mellett döntött, akkor azt a pénzintézeteknek január 31-ig kell elvégezniük. Akik a forintosítás mellett döntöttek, számítaniuk kell rá, hogy ezzel változik majd a hitelük futamideje és a törlesztőrészletek is másként alakulhatnak, mint az eredeti szerződésben.

hirdetes

A szabályok alapján az eladósodott családok havi terhe nem nőhet 25%-nál nagyobb mértékben, emiatt sok esetben futamidő hosszabbításra kerül sor.

Egy év alatt ez már a harmadik elszámolási időszak, tavasszal kezdődött a folyamat a devizahitelek elszámolásával, majd ezt követte a forinthitelek és a devizában fizetett devizahitelek elszámolása. A forintosítás segítségével átláthatóbbá válnak a korábban devizában meglévő tartozások, eltűnik az árfolyamkockázat, és az átváltási árfolyam kedvező szintje miatt csökkennek a tőketartozások is.

Nem mellékes, hogy a kamatkockázatok is mérséklődnek, hiszen a forintosítást követően a kamat nem a deviza bankközi kamatlábához lesz kötve, hanem a 3 hónapos BUBOR-hoz. Így csak a magyar kamatok befolyásolhatják a kamatlábakat.

Hogyan tovább?

Jelenleg nagyon alacsonyak a hitelkamatok, emiatt sokan úgy gondolják, megéri kölcsönt felvenni. Nem mindegy, azonban milyet és milyen feltételekkel veszünk igénybe. Az autóhitelezés a korábbi szintnél ma jóval alacsonyabb szinten van, jelenleg a hitelek helyett az autólízingek a gyakoribbak. Mivel az autóhitelek iránti kereslet lecsökkent, ezért a pénzintézetek igyekeznek kedvező feltételekkel ajánlatokat tenni ügyfeleiknek. Mielőtt belemegyünk egy kölcsönbe, mindenképpen mérlegeljünk előtte: járjuk körül a hitel feltételeit (fix vagy rugalmas kamatozású kölcsön, mennyi a futamidő, minden körülmények között képesek leszünk-e visszafizetni a felvett hitelt, stb.), gondoljuk meg alaposan, mielőtt elköteleződünk 5-6 évre.

Tudnunk kell azt is, hogy egy autónak nem csak a vételára jelent kiadást, hanem a biztosítások (casco, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás), a különböző felszerelések, kiegészítők (téli gumi, nyári gumi), kötelező szervizelések is súlyosan megterhelik a pénztárcánkat az alatt az 5-6 év alatt, míg a hitelt fizetjük.

A kamat típusát tekintve, mivel most alacsonyak a kamatok, érdemes fix kamatozású kölcsönt igénybe venni, ha úgy döntünk, új autóra van szükségünk, hiszen a későbbi években a jegybanki alapkamatok emelkedése várható, ami maga után húzza majd a hitelek kamatait is, így a változó kamatszinttel igencsak pórul járhatunk. A fix kamatozású hitelek ugyan magasabb kamatszinttel számolnak, cserébe hosszú távon is kiszámítható törlesztőrészletekkel kalkulálhatunk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása