Áruhitel 2015 karácsonyi ajándékot melyikből vásároljunk

A hitelek különböző fajtái ma már szinte mindenki számára elérhető lehetőségek. Ezek között több típust is megkülönböztethetünk, amelyek az élet egyes területein nyújthatnak segítséget. Legyen szó személyes problémáról, lakás- vagy árucikkvásárlásról – ma már mindenre megtalálhatjuk a megfelelő megoldást. Mindezek az ünnepek közeledtével még fontosabbá válnak, hiszen ilyenkor a család összes tagja a különleges meglepetésre vár.

A hitel egy olyan pénzügyi művelet, amelynek során a hitelező lemond az áru vagy a szolgáltatás azonnali kifizetéséről. Ez szinte akármi lehet, aminek az értéke meghaladja a pénztárcánk tartalmának aktuális helyzetét. Ha valaki él ezzel a lehetőséggel, akkor vállalnia kell a következményeket, mégpedig, hogy bizonyos határidőn belül kifizeti az összeget – egy bizonyos kamattal együtt.

hirdetes

De milyen fajta hitelek léteznek?

Általában a bankok biztosítanak lehetőséget a pénz hitelezésére. Ennek körülményeit a magyar jogszabályok tartalmazzák, mind a hitelezőnek, mind az ügyfélnek a megfogalmazottak alapján kell eljárnia. Amennyiben minden feltétel adott, a bank készpénzben kifizeti, vagy jóváírja az ügyfél számláján a kért összeget. Ennek egyik formája a személyi hitel, amelynek során a kérelmező pénzügyi helyzete alapján mérlegel az adott intézmény. A másik lehetőség a reálhitel, amelynek esetében a bankok speciális vagyoni fedezetet köthetnek ki – pl. jelzálog-, lombardhitel.

Ma már lehetőség kínálkozik a szolgáltatás hitelezésére is. Ennek lényege – hasonlóan az előzőhöz –, hogy az ügyfél azonnal megkapja az igényelt ellátást, de ennek ellenértékét csak később kell kifizetnie.
A hitelek harmadik fajtája az áru hitelezése. Ennek értelmében az adott tárgy azonnal az ügyfél birtokába kerülhet, de a számlát csak bizonyos idő elteltével kell rendeznie.

Ebbe a kategóriába tartozik, ha

 • egy tőkeerős cég valamit meghitelez egy gyengébbnek,
 • az áru beszállítójának a nagyáruház csak később fizet, illetve
 • egy vásárlás során nem fizetjük ki azonnal a termékért elkért összeget.

A karácsonyi időszakban sokszor kerülnek előtérbe a nagyobb értékű ajándékok, szinte mindenki valamilyen komoly meglepetést szeretne vásárolni. Éppen ezért az év végéhez közeledve egyre többen igénylik az egyes hitelfajtákat.

Az ünnepi időszak legkeresettebb lehetősége

Egy nemrég végzett felmérés kimutatta, hogy az ünnepi időszak közeledtével a lakosság nagy része az egyes fajták közül az áruhitelt részesíti előnyben. Ennek oka, hogy ilyenkor általában a kézzel fogható termékek válnak fontossá. A legtöbben a szórakoztatóelektronikai cikkek iránt érdeklődnek, sokan vásárolnak táblagépet, televíziót, mobiltelefont vagy éppen laptopot.

Tehát ahogy közeledik a karácsony, úgy lesznek egyre keresettebbek a különböző termékek, és ezzel párhuzamosan nő az áruhitelt igénylők száma is. Hiszen sokan az ünnepre tartogatják az igen értékes termékek megvásárlását, amellyel az egész család számára okozhatnak örömet.

Mit érdemes tudni az áruhitelről?

Ez a hitelfajta néhány évvel ezelőtt jelent meg a többi mellett, és azóta folyamatosan nő az érdeklődők száma. Ez a tendencia a kedvező feltételeknek köszönhető, amelyek lehetővé teszik, hogy szinte akármikor és akárhol hozzájuthassunk egy nagyobb értékű termékhez. Ez jó a vásárlónak – azonnal megkaphatja amiért érkezett, és jó az eladónak is – több terméket eladhat, akár olyanoknak is, akik egyébként nem lennének a vevői.

Az áruhitelről általában

Ez a hitelfajta lényegében azt jelenti, hogy a terméket már azelőtt kézhez kapjuk, hogy fizettünk volna érte. Ennek igénylése könnyen, általában a helyszínen elvégezhető, és rövid időn belül ki is derül, hogy jogosultak vagyunk-e a használatára. Korábban csak egy-egy árucikk esetén lehetett igénybe venni, ma már azonban lehetőség van ún. kerethitelre is, amely lehetőséget biztosít egyszerre több dolog megvásárlására.

Miért érdemes ezt a lehetőséget választani?

Az áruhitel a már eddig kiemelt pozitívum – a termék azonnali átvétele – mellett további előnyökkel is rendelkezik. A bankok általában rugalmas futamidőt adnak, ami akár 2-3 évre is terjedhet. A hitel összege is igen változatos lehet, pár tízezertől akár a több százezer forintig is terjedhet. Rendkívül széles körben használható fel a lehetőség, és rendkívül ritka esetben kell adóstársat vagy kezest megjelölni.

Milyen feltételekkel lehet igénybe venni?

Mielőtt betérünk egy üzletbe, érdemes tájékozódni arról, hogy milyen feltételekkel igényelhetjük az áruhitelt.
Mindazok élhetnek a lehetőséggel, akik

 • bejelentett, állandó magyarországi címmel rendelkeznek,
 • betöltötték a 18. életévet,
 • alkalmazottak: legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyuk van a próbaidőn felül, és az adott munkahely legalább 12 hónapja működik,
 • vállalkozók: bizonyíthatóan rendelkeznek legalább 12 hónapos, folyamatos munkavégzéssel,
 • rendelkeznek mobil- vagy vezetés telefonelérhetőséggel,
 • minimum 30 000 Ft havi nettó jövedelme van,
 • nem szerepelnek a negatív KHR listán, illetve
  nem rendelkeznek fizetési elmaradással.

Áruhitel igénylés feltételei

Az áruhitelnek nincs szigorú kritériuma, a legtöbb esetben munkáltatói igazolásra sincs szükség. Sokszor elég, ha egy kinyomtatott bankszámlával mutatjuk be a munkáltató nevét és a havi rendszeres utalások jogcímét.
Ezen felül a hiteligényléshez egy nyomtatványt kell kitölteni. Ezt elbírálja az illetékes szervezet, és amennyiben minden rendben van, átutalja a kereskedőnek az összeget. Ez esetben mi nyugodtan elvihetjük a terméket, az teljes mértékben a saját tulajdonunk lesz, egyedül a havi törlesztésre kell figyelnünk.

Mire figyeljünk az áruhitel igénylésekor?

Természetesen mindenki a legkedvezőbb lehetőséget keresi, ezért a vásárlók általában a 0 százalékos, azaz a kamatmentes hitel mellett döntenek. Azonban nem csak ezt, hanem a hitelbírálati díjat és a teljes hiteldíjmutatót (THM) is érdemes figyelembe venni. Ennek alapján kiderül, hogy a tartozás visszafizetésén túl évente milyen és mekkora összegre kell számítanunk.
Emellett alaposan gondoljuk át az akciós termékek megvásárlását, hiszen előfordulhat, hogy máshol olcsóbban, kedvezőbb feltételekkel is hozzájuthatunk.
És természetesen kalkuláljunk a kiszállítási díjjal is.

Modern világ, modern lehetőségek

Az internet, a laptopok és a telefonok térhódítása óta egyre komolyabb létjogosultsága lett az online vásárlásnak is. Ma már sokan döntenek a kényelmes, könnyen elérhető rendelés mellett. Szintén emellett szól, hogy a szállítási szolgáltatások is igen sokfélék, a futárszolgálattól elkezdve a PostaPonton keresztül a csomag automatáig megannyi lehetőség áll a megrendelő szolgálatára.

Persze még így is többen döntenek az üzletek felkeresése mellett. Sokak számára szórakoztató kikapcsolódást nyújt a vásárlás, és ezt a lehetőséget nem cserélnék le az internetes megrendelésekre.

Hangolódás a karácsonyra

Az ünnepek közeledtével egyre nagyobb lesz a forgalom az egyes bevásárlóközpontokban. Ilyenkor valóságos tömeg alakul ki, és nem egyszer hosszú ideig kell várni a próbafülkék és a kasszák előtt kígyózó sorokban. Éppen emiatt ebben az időszakban még többen veszik kezükbe a lehetőséget, és fordulnak az internet adta lehetőség felé. Még azok az emberek is, akik egyébként élvezik a vásárlást, inkább a webshopok mellett döntenek, csakhogy elkerülhessék az üzletekben megforduló embereket.

A jó hír, hogy a tökéletes karácsonyi ajándék természetesen ezekben a digitális „shopokban” is elérhetőek. Ennek köszönhetően az otthoni kényelemből is kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb meglepetést, bármelyik családtag számára. Ráadásul az áruhitel igénybevételére ma már az elektronikus kereskedelemben is lehetőség van.

Hogyan érhető el az online áruhitel?

Országszerte több mint 2000 üzletben van lehetőség az áruhitel online felhasználására. Ez csupán annyiban különbözik a „hagyományos” vásárlástól, hogy a fizetés során más lehetőséget kell kiválasztani. A szükséges lépések minden esetben egyszerűen elvégezhetőek, így könnyen megvásárolható a családnak szánt karácsonyi ajándék – legyen az bármekkora összegű.

Már tudja, mire lenne szüksége, de még nem talált olyan oldalt ahol elérhető lenne az áruhitel lehetősége? Akkor látogasson el a boltkereső honlapjára. Itt megyékre, településekre, vagy az üzletek nevére leszűkítve találhatja meg az egyes lehetőségeket. Így már könnyen kiválaszthatja a legmegfelelőbb webshopot.

A karácsonyi időszakban mindenki különleges meglepetésre vágyik – egyes esetekben ez egy régóta vágyott laptopot, vagy a család új televízióját jelenti. Mivel ezek összege sok esetben igencsak megterhelni a leendő tulajdonos pénztárcáját, ezért kialakult az áruhitel lehetősége. Ez a kedvező feltételek és a meghatározott törlesztő részletekkel együtt lehetővé teszi a tökéletes ajándék megvásárlását. Ne mondjon le a szerettei boldogságáról! A legideálisabb meglepetést tegye a karácsonyfa alá, idén decemberben is.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása