Már már meggondolatlanul veszünk fel személyi kölcsönt

A Netrisk.hu különféle adatok összehasonlításával is foglalkozik, így a lakosság hitelfelvételi kedvét is vizsgálják, ezek között a személyi kölcsönt is. 2019 első negyedévében a Netrisken keresztül 26 százalékkal több személyihitel igényt továbbítottak, mint a megelőző évben.

Ezeknek a hiteleknek az átlagos nagysága összesen 1 480 000 Ft volt. Az elmúlt évhez képest ez 16 százalékos emelkedést jelent. Tavaly ugyan ebben az időszakban 1 280 000 millió Forint volt egy átlagos személyi kölcsön.

hirdetes
meggondolatlanul veszünk fel személyi kölcsönt
meggondolatlanul veszünk fel személyi kölcsönt

Mi a helyzet a személyi kölcsön törlesztőrészleteivel?

Egy átlagos szabad felhasználású személyi kölcsön futamideje 51 hónapot tett ki. A Teljes Hiteldíj mutató, azaz a THM 14,5 százalékos volt. Ma már a lakosság részéről egyre nagyobb a hitelfelvételi kedv és egyre többen fordulnak a szabadfelhasználású hiteltermékek felé. A személyi kölcsönök között a 3 millió forintos kölcsönök az összes felvett személyi kölcsön 14 százalékát teszik ki.

Tavaly ezek a kölcsönök még csak 8 százalékot értek el a részesedésben. Mivel a hitelösszegek nőttek, így a havi törlesztőrészéletek is emelkedtek. A törlesztőrészletek átlagosan 12 százalékos növekedést mutattak, így egy 31 600 Forintos törlesztőrészlet, ma már 35 400 Forintra nőtt.

Milyen jövedelmek mellett igénylik a személyi kölcsönöket?

A potenciális ügyfelekről és a meglévő ügyfelekről is elmondható, hogy jövedelmi helyzetük. megváltozott és javuló tendenciát mutat. A jövedelmi helyzetek javulásával 2019. első. negyedévében már az összes hitelfelvevő 24,1 százaléka 250 000 Forint feletti jövedelmet igazolt a pénzintézetek felé. 2016-ban a hitelfelvevőknek mintegy 18,3 százaléka rendelkezett 250 000 Forintot meghaladó jövedelemmel.

2017-ben kicsit javult a helyzet, ekkor 21,1 százalékot ért el. A felvett hitelek 48 százalékát adósságrendezésre, 40 százalékát autó vásárlásra, míg 12 százalékát ingatlan felújításra fordították. A személyi kölcsönöket egyre gyakrabban a fiatalok veszik fel. A 45 év feletti hitelfelvevők aránya drasztikusan megváltozott, hiszen 2018-ban 45 százalékuk, míg 2019 első negyedévében 31 százalékuk tartozott ebbe a korosztályba.

A 25 éves vagy akár annál fiatalabb korosztály hitelfelvételi kedve megváltozott, így az összes hitelfelvevő között 5 százalékról egészen 13 százalékra emelkedett a részesedésük.

A szabadfelhasználású hitelek vonzereje a fedezetlenségben rejlik

A szabadfelhasználású személyi kölcsönök teljesen szabadon felhasználhatók. Minden hiteligénylő arra költi el amire éppen szeretné. Hatalmas előnye a többi hitelkonstrukcióval szemben, hogy nem kérnek fedezetet a bankok. Soha nem szükséges előre megmondani a hitelcélt és ez a szerződésbe sem kerül bele.

Ha adósságrendezés a célunk akkor elképzelhető, hogy a bank még némi kamatkedvezményt is ad. A bank felé az egyetlen biztosíték az, hogy a hitelfelvevő fizetni. fogja a hitelt. Jelzálog hiteleknél ingatlanfedezetet kérnek és az sem ritka, hogy adóstárs bevonását is kérik. A jelzáloghitelnél sokkal szigorúbbak a felvételi kritériumok, amelyeknek meg kell felelni, ha meg szeretnénk kapni a hitelt.

Nagyon sok banknál elutasításra kerülnek azok a hiteligénylők, akik nem bankszámlára, hanem kézbe kapják a havi munkabérüket. Alapkritérium még a személyi hiteleknél is, hogy a munkabér bankszámlára érkezzen. Az sem ritka, hogy a bank elvárja, ez a bankszámla nála legyen vezetve. Talán ez az egy érv az, ami ellene szól, de ma már igen kevesen kapják kézbe a fizetésüket.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása