Fogyasztási hitelekkel magyarázható a személyi kölcsönök népszerűsége

A személyi kölcsönök jelenlegi sikere valószínűleg a fogyasztási hiteleknek köszönhető. 2016 volt az az év, amikor az ügyfelek újra a hitelek felé fordultak. Nagyon sokan vették igénybe a szabad felhasználású személyi kölcsönöket, de még többen a fogyasztási hiteleket.

személyi kölcsönök népszerűsége
személyi kölcsönök népszerűsége

2008-2016-ig a bankok megtisztították, leépítették hitelállományukat, amely a fogyasztási hiteleket és a személyi kölcsönöket is érintette

2005 és 2008 között 2200 milliárd forintra nőtt az előző időszaki 1200 milliárd forintos hitelállomány. 2009-ben az új folyósítások a felére csökkentek, de a lejtmenet egészen 2013-ig folytatódott amikor 400 milliárd forintot tettek ki az új folyósítások.

hirdetes

A háztartások már olyan szinten voltak eladósodva, hogy újabb hiteleket már nem vettek fel. A válság tetőpontján a háztartási hitelállomány 6 000 milliárd forint alatt volt. A 2016-os évről elmondható, hogy a folyósítások már meghaladták újra a hitelállományt és 2018-ban 7 százalékos további emelkedést mutatott.

Mi jellemezte a hitelfelvételeket az elmúlt időszakban?

A folyósított hiteleket két csoportra bonthatjuk. Lakáshitelekre és fogyasztási hitelekre. A. fogyasztási hiteleket alacsony hitelösszegek, igen rövid futamidők és rengeteg szerződés jellemezte. A pénzügyi stabilitás szempontjából ez azonban kevésbé hangsúlyos a bankok számára.

A lakáshitelek a lakosság beruházási. szándékát jellemezte, míg a fogyasztási hitelek a fogyasztási kiadásokban játszottak fontos szerepet. A két hitelezési ciklust összehasonlítva elmondhatjuk, hogy a válság előtt a szerződések többsége szabad felhasználású jelzáloghitel volt, amelynek 60%-a fogyasztási hitel volt, míg a mostani ciklusban a személyi kölcsönöké a főszerep.

Miben segíthet a hitelkalkulátor?

A személyi kölcsönök kamata a lakáshitelekéhez hasonlóan már csak egy számjegyű, de még így is hatalmas eltérés lehet a banki ajánlatok között. Az igaz, hogy a THM továbbra is magasabb, mint a lakáshitelek esetében, de érdemes az apró különbségekre is odafigyelni. A személyi kölcsönök ugyan drágábbak minta jelzáloghitelek, de számos pozitívuma van. Ilyen az, hogy nem kell ingatlanfedezetet bevonni, sőt semmilyen vagyontárgyat, ha ilyen típusú hitelt szeretnénk felvenni.

A bankrendszer jelenleg a digitális átálláson megy keresztül, amely szintén segíti azt, hogy a kölcsönök felvétele minél gyorsabb és egyszerűbb legyen. A videóazonosítás segítségével az ügyfeleknek már nem kell bemenniük a bankfiókokba, hiszen online elindíthatják hitelkérelmüket. A hitelbírálat ennek köszönhetően már nem több hónapot csak pár órát vagy napot vesz igénybe. A bankok az átállással rengeteg adminisztratív tehertől szabadulnak meg.

A lakásvásárlásokkal igyekezni kell, ha megfizethető áron szeretnénk lakáshoz jutni

A lakásvásárlások során a készpénzes vásárlókat mindig előnyben részesítik, ezért a személyi kölcsön ebben is nagy segítséget jelenthet. A lakáspiaci szerződések felét a készpénzes vásárlások teszik ki. A nagyobb önerővel rendelkező háztartások előnyben vannak a többi háztartással szemben. A használt, valamint az új lakások iránt is igen nagy a kereslet.

Az új lakások azonban továbbra is hódítanak a piacon. Az új lakások. építése az utóbbi időben lelassult, hiszen a munkaerőhiány itt is érzékelhető. Ha új lakást szeretnénk vásárolni akkor minél előbb el kell. indítani a kölcsönigénylést mert esélyes, hogy lemaradunk az új építésű otthonokról. Lakásfelújításokhoz is tökéletes megoldása kölcsön, itt azért kell versenyt futni az idővel, mert a kivitelezők egyre leterheltebbek.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása