Zöld utat kaptak Magyarországon a fintech megoldások

Számos fintech megoldás sorakozott föl a Magyarországon tartott FinTechShow kereti között még 2017-ben, ahol azért már sejthető volt, hogy országunkban is erősen pozitív fogdatatásnak örvend a pénzügyi új világ. Már akkor üdvözölhettük az Al és blokklánc megoldásokat és néhány hét alatt közel 40 fintech megoldás kívánt megjelenni a Show „műsorában”.

magyar fintech megoldások
magyar fintech megoldások

Ezek közül akkor csupán 12 kapott lehetőséget a debütálásra, de azóta ennél sokkal több jelent, és meg nem csak a világban, nem csak Európában, de még Magyarországon is. Egyetlen év elég volt ahhoz, hogy robbanásszerű változás következzen be, és ezt nem lehetett szó nélkül, valamint átgondolt engedmények nélkül hagyni, hiszen ezen terület fejlődésével mindenki nyerhet.

hirdetes

A 2017-es befutó fintech megoldások és a 2018-as újdonságok

A 2017-es bemutatkozó startupok a 2018-as évben jelentős sikereket értek el. A 2017-es show nagy különlegessége volt egyébként, hogy most találkozhattunk először Blockchain alapú és mesterséges intelligenciára épülő startup megoldások sorával. nagy meglepetésként a Kriph.io nyerte a díjat, mely egy insurtech startup, közösségi cascot fejleszt.

2018 előtt Magyarországon aligha volt lakossági hitelezét, kisvállalkozási pénzügyeket vagy ügyfélhitelesítést vagy API alapú bankolást fejlesztő, támogató megoldások, a fő csapásvonal a személyes pénzügyi és vagyonmenedzsment volt, de 2017-re és főleg 2018-ra a paletta tágult és színesedett. Nem is kis mértékben, immáron a személyes bankolási és vagyongazdálkodási megoldások nem képezik a fintech megoldások vezető szálát.

2018-ban a show regionálisan nyitottá vált, így a magyarországi fintech startupokon kívül brit, lengyel és finn megoldások is felvonulhattak. Kimondottan fontos szempont volt a fintech megoldások felsorakoztatásánál a színgazdagság, az, hogy a lehető legtöbb pénzügyi területről bemutatásra kerüljön valami és eddig még ismeretlen megoldásokat próbálhassanak ki az érdeklődők.

A Magyar Nemzeti Bank és a fintech kezdeményezések

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018 végén 12 fintech céggel dolgozott együtt a tavaly útjára indított Pénzügyi Innovációs Platform, azaz Innovation Hub keretei között. A MNB segítséget nyújt ezeknek a cégeknek, melyek jelentős része, nagyjából egyharmada már jegybanki felügyelet alá tartozó pénzintézet.

A startup fintech cégek hatalmas fejlődést hoznak a pénzügyi, tőkepiaci és biztosítási szektorban is, emellett az ügyfelekkel való kapcsolattartát sokkal kedvezőbbé teszik. A Magyar Nemzeti Bank pozitívan áll a rengeteg innováció okozta digitális fordulathoz, támogatón lép fel. A digitális átalakulás már előrehaladott állapotban van, bár a globalizáció szegregáló mivolta itt is hatalmas szakadékot ás a különböző lehetőségekkel rendelkezők közé.

Például múlt év végén az egyik támogatott fintech fejlesztés az UniCredit Bank és az Alipay megaállapodása volt, mely lehetővé teszi, hogy idéntől Magyarországon a turisták számára nem csak az eddigi mobilfizetési szolgáltatások legyenek elérhetőek, hanem egy újabb világszinten vezető szerepet betöltő mobil- és online fizetési megoldás is a rendelkezésükre álljon. Ezek a fejlesztések pozitív generáló hatást gyakorolnak gazdaságunkra, így nem csupán a turisták kényelmét hozzál el nyereményként.

A Magyar Nemzeti Bank nem csupán szabályozó szerepet vállal, hanem információt is szolgáltat és nemzetközi kooperációs platformként is jelen van a fintech fejlesztések világában. Kooperációs platformként megkönnyíti a hazai és külföldi fintech cégek, szolgáltatók és hatóságok közti kommunikációt, segíti a kapcsolatfelvételt. Múlt év végén az MNB egyeztetési folyamatokat kezdeményezett a lengyel, litván, német és francia pénzintézetekkel.

A magyar fintech bankok kiszorítják a hagyományos megoldásokat?

A magyar fintech bankok egyre népszerűbbek, egyre inkább átveszik a hagyományos bankok szerepeit. Természetesen a hagyományos bankoknak is lehetőségük van fintech megoldásokkal élni, mely lehetőséget eddig inkább megragadni igyekeztek és maguk is a digitális átalakulás útjára léptek.

Ráadásul a legtöbb elég innovatívnak és naprakésznek mutatkozik. A különböző saját fejlesztések és kooperációk eredménye pedig a fenntarthatóság, a fennmaradás és az ügyfelek egyre széleskörűbb kiszolgálása, kényelmük biztosítása. Már ami a technikai megoldásokat illeti.

A bankoknak nagyon ügyelniük kell arra, hogy pontos stratégiát állítsanak föl, lehetőleg minél jobb szakértők segítségével, és minél hamarabb, mert az a paradigmaváltás, amely ma zajlik, a felhasználók igényeire szabva, általuk irányítva jön létre és rendkívül dinamikus váltásokkal rohan előre. Rengeteg könyvet, tanulmány született a témában az utóbbi időben, főleg az elmúlt egy évben, mert az ugrásszerű változások most lódultak meg igazán.

Magyar fintech bankok és a hagyományos intézetek

A hagyományos bankokról olyan merész megállapítások is láttak már napvilágot, melyek szerint a jövőben a digitális átalakulással lépést nem tartó, nem alakuló, nem rugalmas pénzintézetek közüzemi szolgáltatóvá morzsolódnak. Voltak és vannak, akik ennél is tovább mennek, és azt gondolják, előfordulhat, hogy a hagyományos bankok egyszerűen eltűnnek majd.

Tulajdonképpen nem logikátlan elgondolás és az eddigi tapasztalatok, események is utalhatnak ilyen kimenetelre, azonban mindez csak akkor következhet be – és akkor sem biztosan – ha a bankok tényleg nem tartanának lépést a világ rohanó változásaival. Márpedig Magyarországon a Magyar Nemzeti bank is erősen támogató szerepen lépett fel, így a magyar fintech bankok biztosak lehetne abban, hogy hátráltatástól nem kell tartaniuk. hagyományos bankként így az átalakulás biztonságos és tulajdonképpen az egyetlen lehetőség a fennmaradásra.

Számos szakértő szerint a bankok digitális bankká alakulással olvadhatnak be a fintech világba. a digitalizációval nem csupán fontos szerepük megtartását és fennmaradásukat nyerik, hanem gazdasági és működési szempontból is sokat profitálhatnak. Online bankként számos olyan hétköznapi és földhözragadt, ma még elkerülhetetlen költség szűnik meg, mely jelentős anyagi előnyt kínál.

Ezen kívül az online világ nagyfokú automatizálódást is eredményez, mely kényelemmel és szintén gazdasági előnyökkel kecsegtet. Munkahelyteremtési szempontból itt még lehetnek kérdések, azonban a gépet is működtetni kell, a szoftvert is fejleszteni kell, így inkább másfajta munkahelyek veszik át az eddigiek helyét.

A digitális átalakulás a világ egészére hatalmas nyomást gyakorolva sajtolja ki a változtatásokat, melyekkel saját működését biztosíthatja majd. Új szakterületek, esetleg az oktatás átalakulása is várható? Nem lehet tudni még, most csupán erőteljes nyomás és új ajtók nyitás a biztos.

A fintech bankok és a digitalizáció hatásai

Egyes szakértők úgy vélik, hogy napjaikban 10 év alatt annyi változás és olyan mértékű fejlődés lesz tapasztalható, mint amennyi az elmúlt száz év alatt sem volt talán. Az előrevetítések közt szerepel az is, hogy 10 éven belül a készpénz teljesen letűnhet mindennapjainkból, de már a bankkártyák sem virágkorukat élik.

A kézzel fogható, kimondottan fizetésre szánt eszközök, azaz a fizetőeszközök akár teljes mértékben eltűnhetnek, és szerepüket applikációk veszik át, melyeket letölthetünk multifunkciós okoseszközeinkre. ma már okostelefonnal, sőt okos karórával is fizethetünk, így ezek az elgondolások, jól láthatjuk, hogy eléggé biztos lábakon állnak.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása