Magyarországi lakáshitel helyzet 2019-ben

A lakáshitelesek jelenleg újra azt veszik észre, hogy a törlesztőrészletek emelkednek. Egyre több bank emeli meg a törlesztőrészleteket. a nemzetközi hangulatot követve. 2019 év elején több ezer forintos emelkedés is láthatóvá vált a törlesztőrészleteknél. A drágaság a fix kamatozással bíró hiteleknél is várható. Az emelkedés a referenciahozamok emelkedésének tudható be.

lakáshitel helyzet 2019-ben
lakáshitel helyzet 2019-ben

A lakáshitelek drágulnak a bankok figyelme nő

Már 2018 nyarán észrevehető volt, hogy a bankok a kamatok emelése mellett döntöttek. Az 5,10 valamint a 15 éves kamatperiódussal rendelkező kölcsönöknél ebben az időszakban növekvő kamatokkal számolhattunk. 2018 júniusában nem egy banknál érzékelhető volt, hogy 5,10%-os kamatról 5,90%-os kamatra emelte fel a náluk elérhető hitelek kamatát. A kamatemelések döntően a 10 éves kamatperiódussal rendelkező szerződéseknél voltak láthatók.

hirdetes

A lakáshitelek közül a forinthitel kamata ettől függ

Egy fix kamatozású lakáshitel esetében nem kell tartani attól, hogy kamatváltozás következik be a futamidő alatt. A változó kamatozású hiteleknél azonban a kölcsön kamata változhat, így a fizetendő törlesztőrészlet összege is. A változó kamatozású hiteleknél a referenciakamattól és a kamatfelártól függ, hogy mekkora változást kell elviselniük a hitellel rendelkezőknek.

Mi is az a kamatfelár? Talán kevesen tudják ez pontosan mit jelent, ezért jó ezt is tisztába tenni. A kamatfelárat minden esetben az adott bank határozza meg. A kamatfelár tulajdonképpen a kockázatot jelöli. Azonban a bankok keze is meg van kötve, hiszen ezt a felárat csak addig emelhetik, ameddig a Magyar Nemzeti Bank engedi.

A Magyar Nemzeti Bank oldalán elérhető a kamatváltozási mutató, ezt kell figyelembe venniük. A referenciakamat lehet a BUBOR, a LIBOR vagy az állampapíroknak az átlaghozama. Rövid kamatperiódus esetén 3,6 vagy akár 12 havi lehet a BUBOR. Ez jelzi a választott kamatperiódust.

Egy 3 hónapos kamatperiódusnál a bank a periódus fordulónapján le ellenőrzi a referenciakamat mértékét és. ehhez igazítja az új kamatot. A BUBOR a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb rövid jelölése. A referenciakamat pár százalékpontos elmozdulása már több ezer forinttal is megdrágíthatja havi szinten a törlesztőrészletet.

A Jegybank új intézkedései

A lakáshiteleknél a Jegybank az elmúlt időszakban új eszközökkel segíti a hiteligénylőket. Mivel a lakosságihitelállomány jó részét még mindig. a változó kamatozású hitelek teszik ki, így a Jegybank bevezette a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt.

Ezek a hitelek minden esetben kiszámíthatók és megfizethetők. A kamatemelkedés azonban ezeket a hiteleket is érinti, mégsem terheli meg annyira a pénztárcánkat. Még egy új módosítást vezettek be, ez pedig nem más, mint a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató. 2018 októbere óta már sokkal nagyobb fizetésre van szükség ahhoz, hogy változó kamatozású hitelt vegyünk fel. Itt is látszik, hogy óva intik a lakosságot ettől a konstrukciótól.

Most már csak a fizetésünk 25 százalékát tehetik ki a különféle törlesztőrészletek. Ez vonatkozik az összes hitelre fordított hitelkiadásra, hiszen a hitelbírálatkor megnézik azt is, hogy hol és milyen hitellel rendelkezik a hiteligénylő.

Ezekben városokban fogynak jobban a lakáshitelek

2018 decemberében a Nemzeti Bank közzétette honlapján a jelenlegi hitelkihelyezéseket. 2018 harmadik negyedévében a hitelfolyósítás jóval meghaladta a tőketörlesztéseket. A háztartások tőketartozása emelkedő tendenciát mutat. Jó hír, hogy a 90 napot meghaladó tőketartozások aránya tovább csökkent.

2018. 3. negyedévében a tőketartozás összesen 5 546 915 millió Forint volt, a tárgynegyedévi folyósítás 501 953 millió Forint, a tárgynegyedévi tőketörlesztés 356 505 millió Forint, amelyből az előtörlesztés 99 563 Forint.

Top városok ahol pörög az ingatlan piac és így a hitelezés is:

  • Budapest
  • Sopron
  • Debrecen

Fogyasztóbarát lakáshitel statisztika

Minősített fogyasztóbarát hitelt a lakáskölcsönt igénylők 40 százaléka igényelt. 2018 év szeptembere óta. Ezt a Magyar Nemzeti Bank közölte az MTI-vel. Bankok és takarékszövetkezetek folyósították a minősített hiteleket. A kedvező hitelkonstrukciónak köszönhetően egy átlagosnak mondható lakáskölcsön esetében akár 500 000 forintot is meg lehet takarítani. Az egyszerű és gyors ügyfélkezelésre vágyók biztosan ezt a konstrukciót választják, választották.

A hitelbírálat és a jelzálog törlés mindegyik lépése igen könnyedén és gyorsan megvalósítható. Az igénylők általában használt lakás és ház vásárlásra vették fel a minősített lakáshitelt. Az összes igénylő mintegy 89 százaléka választotta ezekre a hitelcélokra. A fennmaradó 21 százalék hitelkiváltásra, új lakás megvásárlására, vagy egyéb hitel célra vette igénybe a kedvezményes konstrukciót.

A teljes hitelállomány mintegy 59 százalékát Közép-Magyarország területén értékesítették. 20 százalékát a közép- és nyugat-dunántúli régióban, valamint 15 százalékát észak és Dél-Alföld megyéiben értékesítették és folyósították. Az életkort tekintve a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek 44 százalékát a harmincas korosztály vette fel, míg 25 százalék körül a negyven év körüliek. A legtöbb hiteligénylő az 5 vagy a 10 éves futamidőt választotta fix kamattal.

2017 második felében a lakáscéllal elérhető hitelek kamatfelára a felére csökkent és ebben nagy szerepet játszottak a minősített termékek. Ma már egy 10 millió forintos 15 éves futamidőre felvehető fogyasztóbarát lakáshitel THM mutatója 0,4-0,6 százalékkal olcsóbb, mint a nem fogyasztóbarát konstrukcióké.

A teljes futamidő alatt egy ilyen kedvező konstrukció esetén a teljes futamidő alatt akár 550 000 forintot is meg lehet takarítania minden kölcsön igénylőnek. Az MNB oldalán összehasonlító kalkulátor is megtalálható, amely segíthet a megfelelő hitel kiválasztásában.

Egyéb hasznos dolgokat és konkrét lakáshitel hitelajánlatokat is olvashat a Hitelmindenkinek.hu-n.

.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása