Életkezdési kölcsön mindent bele, de hogyan

A Start számla, az életkezdési támogatás és a Babakötvény tulajdonképpen egy folyamat, amely több állomásból áll. Ez a folyamat nem más, mint a komplett életkezdést fedi le egy gyermek számára. A magyar állam alanyi jogon 42500 Forintos életkezdési támogatást nyújt már 2006 óta. Minden gyermek a 18. életévének betöltésekor kaphatja meg ezt az összeget.

Természetesen a szülők vagy esetleg a nagyszülők ezt az összeget tetszésük szerint kiegészíthetik, így a gyereknek sokkal több megtakarítása lesz mire készen áll az önálló életre. Aki a saját befizetés mellett dönt, azt az állam is honorálja, hiszen évente állami támogatást ad a befizetések után és azt jóvá is írja a számlán.

hirdetes

Az életkezdési támogatással az állam a gyermekvállalás előtt álló akadályokat segít leküzdeni a szülőknek. A tervek szerint az állam életkezdési kölcsönt is felajánl a kisgyermekes szülőknek 10 000 000 Forint értékben, amely természetesen kamatmentes lesz.

Mi az életkezdési támogatás?

Az életkezdési támogatás minden újszülöttnek jár, amelyet az állam fizet be egy számlára. Ez a támogatás minden Magyarországon megszületett gyereknek jár és nagykorúságuk betöltése előtt még összesen kettő alkalommal fogják megkapni. A legelső utalásra kerülő összeg 42 500 Forint. Az életkezdési támogatást minden 2015 december 31. után született belföldi gyermek megkapja és 2017. június 30 után már a külföldi gyermekek is. Mivel az Államkincstár a számlát automatikusan nyitja meg, így a számlanyitásról értesítést küld a szülőknek.

A külföldi gyerekeknek akkor jár a támogatás, ha az édesanya anyasági támogatásban részesül agyarországon. Külföldi gyerekeknél a letéti számla megnyitása a külképviselet hivatásos konzuli tisztviselőjénél is kérvényezhető. Az életkezdési támogatás adott évi összegét minden esetben a költségvetési törvény határozza meg. A legelső utalás minden gyereknek alanyi jogon jár.

A hátrányos helyzetű gyermekek 2. és 3. utalásra is számíthatnak az államtól. A 2. utalás akkor folyósítják, amikor a gyermek betölti a 7. életévét, a 3. utalás pedig akkor érkezik, amikor a gyermek 14 éves lesz. Jelenleg 40 000 Forint és 44 600 Forint a 2. és a 3. folyósítás összege. A támogatást a gyermek a 18 életévének betöltésekor veheti fel, de további kikötés, hogy a 23. születésnapja előtt mindenképpen használja fel a támogatást.

Az életkezdési támogatás mellett nyithatunk Start számlát gyermekünknek

Az életkezdési kölcsön és az állam által felajánlott életkezdési támogatás mellett érdemes a Start számlát is megnyitni. A Magyar Államkincstárnál lehet intézni. a számlanyitást. Az itt elhelyezett összeget 19 éves állampapírba lehet kizárólag befektetni és a gyerek 18. életévének betöltéséig ez a kötvény bármikor megvásárolható. A szülők befizetését az állam is kiegészíti évente 10 százalékkal, maximum 6000 Forinttal.

Ez a számla az infláció mértéke +3 százalékkal fixen kamatozik. Amint a gyermek betölti a. 18. életévét hozzájuthat a számlán felhalmozott. megtakarításhoz. A számláról csak akkor lehet felvenni a pénzt, ha a számlanyitás és a gyermek 18. életévének betöltése között legalább 3 év telik el. A Start számla vezetése teljesen díjmentes és a számlanyitásért sem kell fizetni. Minden a számlára teljesített befizetés alkalmas arra, hogy abból babakötvényt lehessen vásárolni.

Ez lehet egy letéti számla, egy ügyfélszámla vagy egy bankszámla is. A Start számla megnyitását követő 8 munkanapon belül a számlán jóváírják, átvezetik rá az életkezdési támogatást. Minden gyermek egy darab Start számlával rendelkezhet. A számlára tetszés szerint bármekkora összeg befizethető, nincsen felső korlátja.

Mi az a babakötvény?

A Babakötvényt a Start számlára befizetett összegből lehet megvásárolni, így már tudhatók, hogy a Start számla megnyitására ebben az esetben mindenképpen szükség lesz. A Babakötvény tulajdonképpen magyar állampapír. 2014. január 31. előtt született gyerekek részére lehet megvásárolni és a számla egyenlegét 19 éves futamidejű állampapírba fektetik be.

A Babakötvény névértéke 1 Ft. A Babakötvény kamatozása pontosan az éves fogyasztói érindex mértékével egyezik meg, azaz az éves infláció mértékét növelik meg 3 százalékkal. Ha véletlenül negatívba fordul az infláció, akkor 3%-os kamatot ad az állam a Babakötvényre. Ha lejárt a kötvény onnantól már nem kamatozik tovább.

Mit jelenthet egy család számára az életkezdési kölcsön?

A nemzeti konzultációk eredményei alapján a következőkre számíthatunk, de biztosat még senki sem tud mondani. Ez egyelőre egy elképzelés, amely végső kidolgozásra vár. A kormány több megoldáson is gondolkozik, lássuk eddig mire jutottak. Az első lehetőség, hogy a meglévő CSOK-hoz kapcsolják a 0%-os kamatozású lakáshitelt és kiterjesztik a két gyermeket vállalókra is.

A második lehetőség, hogy az életkezdési kölcsönt, amelynek összege maximum 10 000 000 Forint, nem a CSOK-hoz kapcsolják, hanem a meglévő kamattámogatott hiteleket alakítják át úgy, hogy a kamatozás 0% legyen. A harmadik lehetőség, hogy egy merőben új lakáshitel-kamattámogatás kerül bevezetésre és a CSOK-tól teljesen függetlenül vehetik majd igénybe az újdonsült szülők, illetve a gyermeket vállalók, friss házasok.

Mit jelent számokban az életkezdési kölcsön?

Vegyünk alapul egy 20 éves futamidejű 10 millió forintos lakáshitelt. Egy 3%-os kamatozású hitelnél a havi törlesztőrészlet 55 500 Forint, míg a 0%-os hitel esetében a törlesztőrészlet lecsökken és csak 41 700 Forintot kell havonta fizetni törlesztésként.

A különbség 13 800 Forint, amely 20 évre vetítve meghaladja a 3,3 millió Forintot is. Valljuk be, ez azért nem mindegy, ha hosszú távra gondolkodunk. Ha nem a 3%-os kamatozású hitelt, hanem egy kedvező fix kamatozású piaci hitelét nézünk, akkor a különbség még nagyobb, közel 25 000 Forint is lehet havi szinten. Ez 20 év alatt majdnem 6 millió Forintot jelent.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása