Lakáshitel THM összehasonlítás OTP, Erste, Budapest Bank és más bankoknál

A THM alighanem az egyik legfontosabb mérőszám és mutató abban az esetben, ha lakáshitelt szeretnénk felvenni, hiszen ebből az értékből számolható ki többek között, hogy a későbbiekben mennyit kell majd visszafizetnünk a bankok számára.

Mi is az a THM?

A THM a Teljes Hiteldíj Mutató rövidítését jelenti, ami százalékos formában mutatja meg, hogy éves szinten milyen költségek terhe mellett kaphatunk hitelt. A számítást tekintve tartalmaznia kell a kezelési költségen, valamint a kamaton túl az értékbecslés és a számlavezetés díját is – már amennyiben a bank részéről előírás a számlavezetés. Ha van hitelközvetítő, akkor a THM tartalmazza az ő díját is, ezen felül a bejegyzés földhivatali díját és az életbiztosítás díját is.

hirdetes

A THM nem tartalmazza ugyanakkor a futamidő során felmerülő esetleges módosítások során keletkező díjakat, mint amilyen például a futamidő hosszabbítás, de szintén nem tartozik bele a késedelmi kamat, vagy a késésből eredő egyéb költségek, a közjegyzői díj, valamint a lakásbiztosítási díj sem.

Lakáshitel THM összehasonlítása

megvizsgáltuk a három kedvelt bank lakáshitel thm-jeit, ezek név szerint az OTP bank, Erste bank és a Budapest bankok voltak.

Lakáshitel THM az OTP-nél

Az OTP többféle lakáshitel konstrukciót kínál ügyfeleinek, amelyek közül a támogatott lakáshitel rendelkezik az egyik legkedvezőbb Teljes Hiteldíj Mutatóval. Ilyen kölcsönt ugyanis a bank 0 forintos banki induló díj mellett 5,91 százalékos THM-mel adja, ami azt jelenti, hogy 5 milliós hitelösszeg esetén már 210 ezer forintot takaríthatunk meg. Kicsit magasabb a THM a piaci feltételű lakáshitelek esetén, amelyeknél feltételtől függően 6,26 százaléktól 9,40 százalékig terjedhet ez az összeg

Lakáshitel THM az Erste Banknál

Az Erste Bank is többféle lakáshitel csomagot kínál ügyfeleinek, amelyek közül a forint alapú lakáskölcsön a legjobb döntés, hiszen megfelelő feltételek esetén akár már 4,81 százalékos THM-től is igényelhető, és a legrosszabb eshetőség mellett is 7,14 százalékos THM-re kapható.

Lakáshitel THM a Budapest Banknál

A Budapest Bank összességében két különféle lakáshitelt kínál ügyfeleiknek más és más feltételek, illetve THM mellett. A standard lakáshitel esetén 8 milliós felvett összeghez 6,84 százalékos kamatlábra, 7,22 százalékos THM-re vehetünk fel hitel 240 hónapra, ami azt jelenti, hogy havi 61 ezer forintos törlesztő-részlet mellett közel 15 millió forintot kell visszafizetnünk. Amennyiben azonban az Egyenlítő hitelt választjuk, ugyanilyen feltételek mellett, ámde mindössze 3,11 százalékos kamattal juthatunk hozzá ugyanezen összeghez, így a visszafizetett pénzmennyiség valamivel több mint 9,5 millió forint lesz.

Lakáshitel THM a Raiffesien

A Raiffeisen bank lakáshitelére jellemző, hogy nagyon széles skálán mozog, ebből kifolyólag 1 millió forinttól, akár 30 millió forintig terjedő összeget is igényelhetünk a pénzintézettől, méghozzá egységes kamat és THM mellett. A bank ezeknél az értékeknél a hitelösszegtől függően 7,25 százalékos kamatos és 7,73 százalékos THM-et számol fel ügyfeleinek, ellenben többféle kedvezményt kínálnak például számlahasználatra vagy más egyéb lehetőségre.

Lakáshitel THM a CIB banknál

A CIB bank szintén többféle lehetőséget kínál azoknak az ügyfeleknek, akik lakáshitelt kívánnak felvenni. Az egyik legkedvezőbb konstrukciójuk a CIB UNO lakáshitel, amit már 5,29 százalékos THM mellett kínálnak ügyfeleiknek, ha viszont egy biztonságosabb megoldást szeretnénk – elkerülve például az árfolyam-ingadozás kockázatát –, akkor érdemes inkább a CIB VÉGIG FIX lakáskölcsön mellett döntenünk, amit 7,20 és 7,50 százalékos THM-re kérhetünk, ellenben a futamidő végéig garantáltan fix törlesztő-részletek várnak ránk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása