Lakáshitel – MNB árfolyam – Carry trade

Az MNB árfolyam index körüli forgolódás az Ön életében is napirenden van? Talán éppen lakáshitel-kérdésről van szó és kapaszkodik az aktuálisan felmerülő információk lehetőség-mivoltába, talán éppen adatokat gyűjt, tudást szerez az árfolyam ügyében?

Makkos Albert közgazdász a Devizahiteled van? Kezedben a megoldás! című hiánypótló könyve minden financiális tudásszerzésért „epekedő” magyar ember rongyossá olvasott, támpillér-könyvei között kellene szerepeljen, kiemelt helyen az otthon könyvespolcán.
Többszörösen igaz (kellene legyen) ez mindazon lakásokban, ahol devizahitelről van szó.

hirdetes

Az MNB árfolyam és a lakáshitel-probléma

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) financiális állékonyság érdekében vállal felelősséget. Az MNB árfolyam aktuális mutatói is az MNB adatbázisából származnak.

Hogyan befolyásolja mindez a lakáshitel-kérdést?
Hazánkban (is) számos ember érintett ebben az ügyben. Makkos Albert jegyezte le a fent említett könyvében, hogy sokan több évtizedre (10, 20, sőt 30 évre szólóan) kötnek szerződést lakásügyben valamely pénzügyi szolgáltatóval.

Nehogy abba a tévhitbe essünk, hogy ez csupán azoknak a magánszférájához tartozó jelenségként tartható számon, akik valamilyen kölcsönhöz folyamodtak az említett szolgáltatók valamelyikétől, hiszen ez közvetve, vagy közvetlenül mindenki életét érinti, vagy éppen súrolja, de tény, hogy érezhető a hatás, amelyet kifejt.

Néhány kézenfekvő példa

Azok a személyek, akik egy 20 évet felölelő hitelfutam dolgában érintettek (példaképpen), esélyes, hogy szembe találkoznak előre nem látott fordulatokkal a procedúra folyamán, olyan sajnálatos csapásokkal, mint a fizetésképtelenné válás (ami 3-5 százalékos esélyességgel felléphet a statisztikák szerint a hitelfelvevők körében).

Felmerülhet a jogos kérdés: melyek azok a fordulatok, amelyek összecsengnek az MNB árfolyam aktuális mutatóival, valamint a fizetésképtelenné válás problémájával?
A következő mozzanatok jöhetnek szóba: annak ténye, hogy az elmúlt néhány évben a házasságkötések száma legalább 20 százalékos csökkenést prezentált, ezzel párhuzamosan veszélyeztetve a családstabilitás talapzatát és növelve a fizetésképtelenség skáláját.

Továbbá szóba kell hoznunk az egészségügyi állapot devalválódását, súlyosbodását, a munkanélküliség-ráta növekedését, a foglalkoztatottság mértékének apadását.
Mindezek az adatok olyan impulzusokként hat(hat)nak a hitelfelvevőkre, illetve a hosszabb távú hitelekre, amelyek megléte redukálja, kurtítja a hosszú távú hitel-egyezmények konzisztens, statikus mivoltát.

A devizahitelről dióhéjban

A devizahitel kérdésében folyamatosan szerephez jut az árfolyam, ezért sem árt figyelemmel követni az MNB árfolyam módosulásait, hiszen ez befolyásolhatja a hiteltörlesztést.
A pénzügyi szakemberek arról is szólnak, hogy a legtöbb potenciális hitelkérelmező nincs tisztában a financiális kérdések egész sorával.

Sokan a szerződéskötés előtt/folyamán sem hallanak az úgynevezett carry trade kifejezésről.

Miről is van szó?

A carry trade a pénzügyi berkekben elterjedt és általánosan ismert fogalom. Ebben a folyamatban az történik, hogy a beruházó viszonylag alacsony kamatszinten lévő devizában igényel és vesz fel hitelt, amelyet a későbbiek során magas hiteldíjszintű országban fektet be.

Ebben az esetben (az MNB árfolyam mutatóihoz igazodva) megjelölnek egy forrásdevizát és egy célországot.
A folyamatban a forrásdeviza köréhez sorakozhat fel a svájci frank (0, 8 százalék), vagy akár az amerikai dollár (0, 75 százalék). A célország pedig lehet például Magyarország is (néha), vagy akár Oroszország is (7, 75 százalék).
A kamatkülönbség a svájci frank és mondjuk a magyar forint között 5 százalék lesz.

Ne feledjünk el kellőképpen informálódni hitelfelvétel előtt!

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása