Lakáshitel hitelképesség feltételei – kap nem kap?

Hogy lakáshitelhez juthassunk, annak számtalan előzetes feltétele van. Az egyik legfontosabb, hogy a bank hitelképessé nyilvánítson minket, aminek a lényege, hogy az éppen aktuális lehetőségeinket és körülményeinket a pénzintézet megvizsgálja, és a begyűjtött adatok birtokában már ki tudja számolni, illetve meg tudja ítélni, hogy kaphatunk-e kölcsönt vagy sem.

Hogy milyen feltételeknek is kell megfelelnünk ezen a téren?

hirdetes

A hitelképesség alapvető feltételei

A lakáshitel hitelképességének mérése egy rendkívül összetett, sok utánajárást és várakozást igénylő folyamat, amelynek során a pénzintézetek egyszerre több adatot is megvizsgálnak, miután részletes és komplex elemzéseket készítenek. Ez alapján a banki szakemberek felmérik a lakáshitel igénylőjének anyagi helyzetét, amihez számtalan dokumentumot elkérik az igénylőtől a pontos vizsgálat érdekében.

Ezek között a dokumentumok között találhatunk jövedelemigazolást, a munkahely hátterére vonatkozó iratokat, munkaszerződést, de ide tartozik még az ingatlanbecslés során az értékbecslő által adott szakvélemény, valamint esetenként olyan egyéb iratok is, amelyek módosíthatják hitelképességünket.

Ha a lakáshitel igénylőjének biztos anyagi háttere van, tehát megfelelő mennyiségű jövedelemmel rendelkezik – ami bankonként eltérő, de általában a mindenkori minimálbér nagyságát el kell érnie –, ezen felül biztos munkahelyen dolgozik nem meghatározott munkaviszonnyal, munkáltatója nem áll felszámolás alatt, és már a próbaideje is letelt, akkor az ügyfél hatalmas előnnyel indul. Ez még természetesen nem jelenti azt, hogy a hitelképesség megállapítása egy-két nap alatt megtörténik, hiszen bár az átfutási idő csökken, ezt a folyamatot a legtöbb esetben nem szeretik elkapkodni a bankok, hiszen szeretnek meggyőződni arról, hogy a kiutalt pénzüket a későbbiekben vissza is kapják majd.

Szintén hitelképességünket növelheti még, amennyiben a megvásárolandó, esetleg a meglévő ingatlannak elég magas az értéke ahhoz, hogy az a jelzálog fedezetét kitegye, hiszen ilyen esetekbe a lakáshitel szinte mindig és biztosan igényelhető, illetve folyósítható a bank részéről.

Nagyon összetett folyamat a lakáshitel hitelképesség megállapítása

A lakáshitel felvételéhez szükséges hitelképesség megállapítása egy nagyon összetett, komplex és bonyolult feladat, amit számtalan tényező befolyásolhat, éppen emiatt tart olyan hosszú ideig a bankoknak a megállapítás. Példának okáért amennyiben a hitelügyletben több szereplő is van adóstársként, zálogkötelezettként vagy éppen kezesként, akkor a pénzintézet természetesen az ő adataikat is egyenként átnézi, illetve belekalkulálja az ügybe ahhoz, hogy egy átfogó hitelképességi mérés születhessen.

Minél kedvezőbbek és minél átláthatóbbak az adatok, ezen felül pedig minél több pénzünk van, és minél kisebb összegű lakáshitelt szeretnénk felvenni, annál nagyobb valószínűséggel leszünk hitelképesnek titulálva, illetve annál kedvezőbb lesz majd a lakáshitel kamata is, ezáltal a havi törlesztő-részlet mértéke csökkenthető, a lakáshitel futamideje pedig rövidebbé tehető. Ehhez persze fontos a megfelelő kezes, adóstárs vagy kiegészítő ingatlan bevonása is!

A hitelképességi vizsgálatot a legtöbb bank általában a szükséges dokumentumok és anyagok fogadása után nagyjából másfél-két héten belül el szokta készíteni, azonban akadnak kivételek, így forgalmasabb időszakokban vagy problémás ügyletekben akár egy hónapig is elhúzódhat az ítélet. Ha viszont pozitív eredmény születik, ez alapján íródik majd meg a lakáshitel szerződése, ami már egy szinte biztos pont ahhoz, hogy megkapjuk a kölcsön összegét.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása