Lakáshitel feltételek ezt Önnek is jó tudnia

A lakáshitel lényege, hogy egy lakás megvásárlásának, felépítésének vagy éppen felújításának és kibővítésének céljából pénzt igényelünk egy banktól.

Ez az esetek többségében több millió, vagy több tízmillió forintnak megfelelő összeg, amihez természetesen az adott pénzintézet szigorú feltételeket szab, hiszen biztosítania kell magát arról – méghozzá több szálon is –, hogy a ránk bízott pénzösszeget majd kamatostul visszakapja a futamidő során.

hirdetes

A lakáshitel feltételek előtt

A lakáshitel felvételéhez a nagyobb összeg miatt minden bank kér önerőt, ami már egyfajta feltételnek tekinthető, hiszen nélküle biztosan nincs kölcsön. Az önerő általában valamilyen készpénzes megtakarítás, ami a megvásárolandó vagy felépítendő ingatlan 15-20 százaléka lehet banktól függően, tehát amennyiben kapunk is majd lakáskölcsönt, az teljes egészében nem fogja fedezni az adott épület megvásárlását, illetve felépítését.

Az önerő mellett a bank mindig kér valamilyen fedezetet is, ami azért fontos, mert szintén meghatározza a felvehető hitel mértékét. Ha tehát egy 10 millió forintos lakást néztünk ki, és mellé egy ugyanilyen értékű ingatlant illesztünk pótfedezet gyanánt, akkor akár 16-18 millió forintos lakáskölcsönt is felvehetünk.

A lakáshitel által nagyon sokféle ingatlan megvásárolható, ezáltal nem csak lakások, hanem szántók, legelők, erdők, mezőgazdasági épületek, de akár még nyaralók is, amelyek önállóan, de akár házrészként, vagy földdarabként is állhatnak. A falazat tekintetében nagyon sok bank állít feltételeket, így bár a vályogházat is elfogadják sok helyen pótfedezetként, összességében a téglaépületek értelemszerűen többet érnek majd. Ez értéket befolyásolja továbbá az ingatlan elhelyezkedése is, hiszen egy nagyobb városban lévő lakóházak általában mindig többet érnek, mint a kisebb településeken állók.

Nézzük meg mik a lakáshitelek általános feltételei

Noha minden egyes banknál szinte más és más a feltétel, összességében vannak általános feltételek, amelyek a lakáshitel felvevőire érvényesek, illetve csak rajta múlik majd, hogy a pénzösszeg megkapható, illetve kiutalható lehet-e. Az első és legfontosabb például a kor. A legtöbb bank értelemszerűen csak nagykorúakkal köt szerződést lakáshitel tekintetében, de van felső korhatár is, ami sok banknál 60-65 év, de akadnak 70-75 évesek számára adható lakáshitelek is – kiegészítő feltételek mellett.

A lakáshitel igénylőjének ezen felül rendelkeznie kell állandó magyarországi lakcímmel, magyar állampolgársággal vagy letelepedési engedéllyel és legalább 3 hónapos munkaviszonnyal – természetesen a próbaidő leteltét követően.

Az igénylő részéről nagyon fontos még a kereset mértéke is, ezáltal a legtöbb bank legalább a mindenkori minimálbér összegét követeli meg a lakáshitel felvevőjétől. Ha valaki jelzálogot vesz fel, bérének és rendszeres jövedelmének igazolása mellett lehetősége van vagyoni alapú bírálatra, ezáltal egyéb ingatlan vagy vagyontárgy bevonásával, amire a bank ráteheti a kezét egy esetleges nemfizetés esetén. Ha túl kevésnek érezzük a lakáshitel összegét, egy adóstárs vagy egy kezes bevonásával a végösszeg akár nagyobb mértékben is növelhető.

Amennyiben nem magánszemélyekként, hanem vállalkozókként szeretnénk hozzájutni lakáshitelhez, a fentieken túl szükségünk lesz még a NAV-tól származó igazolásra, valamint legalább egy évnyi, lehetőleg sikeres működésre is. A jelenlegi jogszabályok szerint a mai lakáshiteleket piaci vagy támogatott formában vehetik fel az ügyfelek, amelyek további feltételeket vonnak maguk után.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása