Lakáshitel használt házra hogyan kaphatunk?

Lakáshitelt ma már nem csak akkor tudunk felvenni, ha vadonatúj házat szeretnénk vásárolni, esetleg építeni magunknak, hanem akkor is, ha már meglévő otthonunkat újítanánk fel – esetleg bővítenénk ki –, vagy használt lakást szeretnénk venni magunknak. A legtöbb bank szerencsére nem veszi figyelembe, hogy az adott lakáshitelt pontosan mire fogjuk költeni, és bár a lakáscélt meg kell határoznunk, a kölcsönt attól függetlenül is megkapjuk, hogy a kérdéses otthon új vagy használt lesz-e.

Az önerő a lakáshitel alapja használt ház vásárlás esetében

Ahhoz, hogy megfelelő mértékű lakáshitelt tudjunk felvenni, ahhoz elengedhetetlenül fontos, hogy előbb rendelkezzünk a vételár kifizetéséhez meghatározott önerővel, avagy egy bizonyos mértékű megtakarítással, amelynek összege a lakáshitel végösszegét is befolyásolja majd.

hirdetes

Ha az önerő a rendelkezésünkre áll, a legtöbb bank számtalan hitelkonstrukciót kínál ügyfeleinek. A legtöbb mai lakáskölcsön – a devizahitelek bedőlése és a gazdasági válság miatti átalakulások okán – forint alapú, de ezen felül válogathatunk magunknak piaci kamatozású és állami kamattámogatású változatokat is.

Bármelyiket is választjuk magunknak, egyiknél sem jelent problémát, hogy a kinézett, illetve megvásárolni szándékozott ingatlan nem új, hanem használt.

A piaci kamatozású lakáshitelek kapcsán általános tudnivaló, hogy a havi törlesztő-részletek kiszámításánál feltüntetett kamatláb mértéke a mindenkori gazdasági helyzethez igazodva változik. A bankok éppen emiatt egy úgynevezett referencia kamatlábat, illetve kamatfelárat alkalmaznak. A referenciakamat a legtöbb magyar bank esetében a Budapesti Bankközi Kamatlábat, avagy a BUBOR-t, vagy a jegybanki alapkamatot alkalmazza ehhez. Ezek mértéke általában 3, 6 vagy 12 havonta változik meg, ám ez minden esetben az adott hitelcsomagtól függ, de a lakásvásárló aktuális havi törlesztő-részlete mindig ennek megfelelően változik majd.

Az államilag támogatott lakáshiteleknél a havonta fizetendő törlesztő-részlet megfizetéséhez az állam a futamidő első 5 évében bizonyos mértékű kamattámogatást nyújt. Amennyiben ez a türelmi időszak lejár, a korábbi piaci kamatlábnak megfelelően folytatódik a hitel törlesztése.

A lakáshitel futamidőről és a kamatról

A ma, Magyarországon elérhető lakáshitelek futamideje rendkívül széles skálát ölel fel, ebből kifolyólag akár már 35 éves futamidőre is vehetünk fel kölcsönt. Ezzel kapcsolatban mindenképpen tudnunk kell, hogy minél hosszabb futamidő mellett voksolunk, összességében annál többet fogunk visszafizetni.

Mivel a futamidő meghatározza a törlesztő-részletek összegét is, ezért célszerű mindig olyan futamidő mellett dönteni, ami mellett a havi fizetési kötelezettség még kényelmesen kivitelezhető, ugyanakkor ne feledjük el, hogy minden pénzintézet lehetőséget ad elő- és végtörlesztésre is, tehát nem kell minden esetben megvárni azt, hogy a futamidő leketyegjen.

A lakáshitel kapcsán – használt lakásra való felvétel esetében is – a kamat minden esetben függ az ügyfélminősítés eredményétől. Befolyásoló tényező lehet többek között az igénylő jövedelmi helyzete, munkaviszonya, de akár még a háztartás rendszeres kiadásai is, amit szintén ellenőriz majd a bank. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a legtöbb pénzintézet többféle kamatkedvezményt is kínál, ezáltal például komoly kamatkedvezmény érhető el abban az esetben is, ha az igénylő vállalja, hogy a hitelt folyósító banknál nyit egy számlát, és arra utaltatja jövedelmét, onnan intézi vásárlásait és így tovább.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása