Lakáshitel könnyűszerkezetes házra hogyan kaphatunk?

Amerikában ma már a lakások jelentős többsége könnyűszerkezetes, olcsón és gyorsan felhúzható ház, amelyeket könnyebben meg lehet vásárolni – akár alacsonyabb összegű hitelből is –, így az emberek ezért (is) tudnak olyan könnyen költözni az államokban.

Magyarországon a legtöbben még mindig inkább a téglaépítésű, lényegesen masszívabb és tartósabb, ámde sokkal költségesebb otthonok építésében gondolkoznak, ám az utóbbi években a hazai piacon is megjelentek a könnyűszerkezetes épületek, amelyek a lakáshitelek kapcsán sokakban rengeteg kérdést vetnek fel, akár azok építéséről, akár fedezetként való használatukról van szó.

hirdetes

Mendemondák a könnyűszerkezetes házak lakáshitelével kapcsolatban

A világhálón megtalálható mai hitel-kalkulátorok és egyéb segédek többsége sajnálatos módon nem ad teljes képet arról, hogy az emberek igényelhetnek-e lakáshitelt könnyűszerkezetes házra, hiszen többnyire csak kizáró okokba ütköznek bele. Hol az adóstárs hiánya, hol egy másik terhelhető ingatlan hiánya, hol konkrétan a könnyűszerkezet okoz problémát.

A helyzet azonban a valóságban meglepően egyszerű, de legalábbis egyszerűbb, mint gondolnánk, a legtöbb hazai bank ugyanis a lakáshitel felvétele során nem tesz különbséget az ingatlanok között a szerkezet alapján, és nincs is ilyen kikötésük ezzel kapcsolatban.

Ez nem csak építés esetén érvényes, hanem a legtöbb esetben a fedezetül elfogadható ingatlanokra is, ezáltal a tégla- vagy a vályogház mellett a bankok természetesen könnyűszerkezetes otthont is elfogadnak még fedezetként is. Nyilvánvaló, hogy ilyen esetekben a fedezet értéke sokkal minimálisabb lesz, hiszen egy könnyűszerkezetes ingatlan az anyagiak, illetve az összeghatár tekintetében soha nem versenyezhet egy téglaépülettel.

A bankokat a lakáshitel felvételekor egyáltalán nem érdekli, hogy milyen szerkezetű házat szeretnénk építeni, de a fedezetként való felhasználás során is csak az a lényeges, hogy az ingatlan rendelkezzen jogerős használatbavételi engedéllyel. Ettől a ponttól kezdve a pénzintézeteknek már csak az számít, hogy mekkora az ingatlan értéke.

Könnyűszerkezetes házak lakáshitel feltételei

Amennyiben a bank elfogadta fedezetként, vagy a lakáshitel céljaként a könnyűszerkezetes házat, ugyanazoknak a feltételeknek kell majd megfelelnünk, mint bármilyen más lakás építésére felvett lakáskölcsön esetében. Ezek közül a legfontosabbak, hogy rendelkezzünk elegendő önrésszel, legyünk cselekvőképes, nagykorú, állandó magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárok. Ezen felül fontos kritérium továbbá, hogy tudjuk igazolni jövedelmünket, és rendelkezzünk – banktól függően – legalább 3-9 hónapos, határozatlan szerződéses munkaviszonnyal.

A kereset tekintetében a bankok közül rendkívül nagy a szórás, ezáltal vannak olyan pénzintézetek, amelyek a mindenkori minimálbért elegendőnek tartják a hitelfelvételhez, míg mások ennél magasabb összeget követelnek, sőt mi több, még adóstárs bevételét is előírják. A lakáshitel feltételek esetében fontos még, hogy ne legyen köztartozásunk, ezen felül pedig ne szerepeljünk semmilyen formában sem a KHR listán, avagy a korábbi BAR listán, mert nem csak aktív, hanem passzív minősítés esetén is a legtöbb pénzintézet azonnali elutasítással él majd.

Amennyiben ezeknek a feltételeknek maradék nélkül megfelelünk, abban az esetben garantált, hogy a kiszemelt banktól kapunk majd lakáshitelt, és hogy abból téglaházat, vályogházat vagy éppen könnyűszerkezetes házat építünk majd magunknak, az teljesen mindegy, a lényeg, hogy rendelkezzen majd a megfelelő használatbavételi engedéllyel.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása