Hitel zártkertre – zártkeri ingatlanra hogyan kaphatunk

Sokan vannak olyan helyzetben, hogy bár szívesen vennének fel lakáshitelt, szűkösen ugyan, de a törlesztő-részleteket is tudnák fizetni, azonban nem tudnak felajánlani fedezetként más ingatlant, legfeljebb egy zártkertet. Hogy ilyen esetben kaphatunk-e rá lakáskölcsönt?

A zártkerti ingatlan fogalmával nagyon sokan nincsenek tisztában, a megnevezést ugyanis hivatalosan már nem használják még a bankok sem ingatlanok minősítésére. Az ingatlanok tulajdoni lapján azonban még mindig gyakran találkozhatunk ilyen elnevezéssel, így jobb, ha tisztában vagyunk vele, hogy a zártkerti ingatlan lehet pince, gyümölcsös – szőlős, almás és a többi –, de akár még valamilyen gazdasági épület is.

hirdetes

Zártkerti ingatlannak mi is számít?

A lényeg, hogy csak akkor lehet valami zártkerti ingatlan, ha az külterülethez tartozik, és mivel a pénzintézetek többsége nem fogad el hitelfedezetként olyan ingatlant, ami külterületen helyezkedik el, ezért rövidre is zárhatnánk a kérdést, miszerint lehet-e ezt fedezetként használni, de szerencsére a válasz nem ennyire egyszerű.

Igényelhető-e lakáshitel zártkerti ingatlanra?

Sajnálatos módon a mai jogszabályok szerint akár lakáscélú jelzáloghitelt szeretnénk felvenni, akár csak egy egyszerű szabad felhasználású kölcsönt, a fedezetül bevonni kívánt ingatlan tulajdoni lapján a zártkert besorolás ellehetetleníti a hitelfelvételt, ilyen ingatlanok ugyanis soha nem szolgálhatnak egyetlen hitelügylet fedezetéül sem.

Amennyiben ugyanis lakáshitel mellé szeretnénk egy ingatlant bevonni fedezetként, azzal kapcsolatban nagyon fontos feltétel, hogy az ingatlan fizikai helyzetének, valamint a telekkönyvi státusznak egymással összhangban kell lennie. Ezen túlmenően az adott földterületnek, illetve a rajta fekvő épületeknek az állapotát, nem utolsó sorban pedig funkcióját mindig földhivatali bejegyzéssel kell igazolni. A fedezetként felajánlott ingatlanok elfogadhatóságát mindig az adott földhivatali nyilvántartásba bejegyzett adatok szerint kell vizsgálni.

Hiába van tehát nekünk egy lakóházunk, amit szeretnénk bevonni a lakáshitel ügyletébe fedezetként, ha az a földhivatalban zártkertként van nyilvántartva, így a bankok többsége ezt jelzáloghitelhez nem tudja elfogadni. Részint kiskaput jelent, ha a zártkertet a rajta álló ingatlannal együtt belterületbe vonjuk, és átminősíttetjük, azonban erre az esetek jelentős többségében nincs lehetőség, illetve nagyon költséges, időigényes folyamat is.

Nem csak a zártkerteket nem fogadják el a bankok lakáshitel fedezetéhez, hanem kiesik például a szórásból a garázs, a műhely, a tanya, a kereskedelmi vagy vendéglátó-ipari egység, sőt még a művelési ág alól ki nem vont területet tartalmazó ingatlan is. Az adott ingatlan soha nem fogadható el fedezetként, ha a jelzálogjog jogosultja magánszemély, felszámolási eljárással, perfeljegyzéssel vagy végrehajtással terhelt, esetleg tartási, öröklési vagy életjáradéki jog van rajta feltüntetve.

Amit a bankok lakáshitel felvételekor elfogadnak

Ha lakáshitelt szeretnénk felvenni, a bankok csak bizonyos ingatlantípusokat fogadnak el fedezetként. Ilyen a lakás és a családi ház mellett a sorház, az ikerház, az üdülő, a hétvégi ház az építési telek, valamint bizonyos korlátozásokkal a vegyes funkciójú ingatlan is, ami lényegében olyan ingatlanokat jelöl, amelyek üzlethelyiségek és lakóingatlanok is együtt. Utóbbi esetben a lakófunkciónak az adott lakás esetében legalább az alapterület 50 százalékát meg kell haladnia.

Rate this post

2 hozzászólás ehhez: “Hitel zártkertre – zártkeri ingatlanra hogyan kaphatunk

  1. Hát én még 3 éve kaptam hitelt zártkertre. Teszem hozzá nem is értem mi köze egy ingatlan értékének ahhoz hogy zártkert vagy sem. Megnéztem sok belterületi ingatlant ami az árukhoz képest katasztrófális állapotban voltak. Ismét sikerült az ostoba magyar törvényeket még egyel kiegészíteni.

Vélemény - hozzászólás hozzáadása