Lakáshitel költségei 2015-ben számoljon ezzel is a lakásvásárláskor

Egy lakáshitel felvétele 2015-ben – manapság mindenki számára egy nagyon komoly és fontos döntés, hiszen a gazdasági helyzet miatt nehéz előre kalkulálni még fix törlesztő-részletek mellett sem, ezen felül pedig az induló költségek tekintetében is rengeteg kérdés merül fel, hiszen nulla forinttal lakáshitelt felvenni nem lehet.

Induláskor ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem csak az önerőt kell letennünk az asztalra, hanem ezen felül számtalan olyan dokumentumot és egyéb iratot is ki kell fizetnünk, illetve járulékos költségként kell felszámolnunk, ami elengedhetetlen a hitel felvételéhez.

hirdetes

Egy ingatlanfedezetű lakáshitel költségei 2015-ben

Az egyik legköltségesebb lakáshiteli forma alighanem az ingatlanfedezetű változat, avagy a jelzáloghitel, amelynek során rengeteg járulékos költséggel kell számolni. Ezek a tulajdoni lap és a térképmásolat, az értékbecslés, a folyósítási jutalék, a közjegyzői okiratba foglalás, valamint a földhivatali költségek, amelyek mind-mind megterhelhetik a pénztárcánkat.

A jelzálog alapú lakáshitel igényléséhez az adott ingatlan előbb ellenőriztetni kell a földhivatalban, aminek költsége 2015-ben 6 250 forint. Ha családi házról van szó, akkor ehhez a bank egy térképmásolatot is kér tőlünk, ami további 3 ezer forintunkba kerül majd. Azok a bankok, amelyek már használják a központi rendszert, a tulajdoni lapot és a térképmásolatot is le tudják kérni digitális formában, így ezen akár több ezer forintot is spórolhatunk.

Bármilyen jelzáloghitelről is legyen szó – így akár például egy lakáshitelről –, mindig szükség lesz értékbecslésre. Ennek az összege bankonként változó, sőt nagyon sok helyen el is engedik ennek az árát, máskülönben azonban akár 100 ezer forintunkba is kerülhet ez a művelet, ám ez a legszélsőségesebb eset. Egy üres építési telek esetén az értékbecslésre körülbelül 20 ezer forint körüli összeget számoljunk, egy társasházi lakás esetében ez az összeg azonban már 30 ezer forintra is rúghat, míg családi házaknál 40-50 ezer forintba is kerülhet – attól függően, hogy mekkora ingatlanról van szó, hol található és így tovább.

Az egyéb lakáshitel díjakról, költségekről 2015-ben

A bankok a lakáshitel esetében mindig számolnak fel szerződéskötési díjat és folyósítási jutalékot is. Ezek díja bankonként eltérhet egymástól, de a folyósítási jutalék szinte mindig nagyobb összeg lesz, ezáltal a felvett hitelnek akár 2 százalékára is rúghat, amit meg kell fizetnünk a bank számára.

Szintén nagyobb költség vár ránk a közjegyzői díj tekintetében, amit természetesen csak akkor kell kifizetnünk, ha a szerződést már aláírtuk, ergo hitelkérelmünket pozitívan bírálta el a bank. A közjegyzőre azért van szükség, mert a bankban már aláírásra kerül a hitelszerződés és a jelzálogszerződés, a magasabb összeg miatt azonban egy közjegyzőnek is okiratba kell foglalnia mindezt.

A díjat meghatározza a hitel összege, a szerződés típusa, oldalszáma, sőt mi több, még a készített példányok száma is. 2015-ben egy átlagos 10 millió forintos lakáshitel esetén akár 70 ezer forintos közjegyzői díjra is számíthatunk.

Ha a szerződést aláírtuk, a hitelt folyósító bank jelzálogjogát nekünk kell majd bejegyeztetnünk a földhivatalba, aminek minden esetben egységes díjszabása van. Ez ingatlanonként 2015-ben 12 600 forintnak megfelelő összeget jelent.

Egyes lakáshitelek kapcsán felmerülhetnek továbbá egyéb költségek is, mint amilyen a végtörlesztési díj, az adásvételi szerződés elkészítéséért járó ügyvédi díj vagy a tulajdonjog bejegyzéséért fizetendő földhivatali illeték, amelyek nagyobb összegek is lehetnek ugyan, de nem minden lakáshitel felvételekor kell számolnunk velük, illetve nem tartoznak hozzá az induló költségekhez.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása