Fix törlesztésű lakáshitel

Miután a pénzügyi és a gazdasági válság hatására a lakáshitelek törlesztő-részletei drasztikus módon megemelkedtek, ezért az emberek többsége bizonytalanná vált a hitelfelvétel kapcsán, hiszen nem szeretnének még egyszer belefutni egy olyan hitelcsapdába, aminek következtében a felvett kölcsönük tulajdonképpen fizethetetlenné válik.

Erre kínál megoldást a bankok által egyre többször hangoztatott fix törlesztésű lakáshitelek, amelyek lényege, hogy árfolyamkockázat nélkül kínálnak lakáskölcsönt, ezáltal a felvételkor is ugyannyit fizetünk majd havonta, mint a futamidő közben és végén.

hirdetes

Forint alapú lakáshitelekhez fix törlesztő-részletek

A forint alapú lakáshitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében nem áll fenn árfolyam-ingadozás veszélye, ugyanakkor azt tudni kell, hogy még az ilyen kölcsönök esetében is számolniuk kell az ügyfeleknek a kamatváltozás lehetőségével. Ha tehát a hitel felvételekor az éppen érvényes kamatláb mértéke megváltozik, akkor az általunk felvett kölcsön kamata is értelemszerűen módosul majd az kamatperiódus lejárata során. Hogy mekkora egy lakáshitel kamatperiódusa, az minden esetben változó.

Az átlagosan 3-6 havi kamatperiódustól kezdődően ma már vannak például 10 éves periódusú jelzáloghitelek is, amennyiben tehát fix törlesztő-részletű lakáskölcsönt szeretnénk, a felajánlott lehetőségek közül kell kiválasztanunk azt a kamatperiódust, ami az elképzeléseinknek, és nem utolsó sorban pénztárcánknak a leginkább megfelel.

Természetesen akárcsak konkrétan a lakáshitel felvételét, úgy azt is érdemes nagyon alaposan átgondolni, hogy milyen hosszú kamatperiódusú hitelt válasszunk, lévén a kérdéses periódus alatt nem csak emelkedéssel, hanem csökkenéssel is számolnunk kell a kamatláb tekintetében. Hogy mit jelent a gyakorlatban a kamat mérséklődése? Minden esetben a törlesztő-részletek csökkenését, ami azonban a legtöbb banknál csak és kizárólag a kamatperiódus lejártát követően érvényesíthető. Éppen ezért mindezt leginkább 5 és 10 éves kamatperiódussal rendelkező kölcsönöknél fontos alaposabban átgondolni.

Fix lakáshitel lehetőségek tárháza

A gazdasági recesszió utáni átalakulást követően a magyar bankok szinte mindegyike biztosítja már a fix törlesztésű lakáshitel lehetőségét ügyfeleiknek, ezáltal az igénylők akár több évre előre is biztosíthatják magukat ezen a téren. Vannak bankok, amelyek csak néhány évre biztosítják a lehetőséget, míg más pénzintézetek olyan konstrukciókat is kitaláltak már, amelyek a futamidő kezdetétől a lejáratig biztosítja ezt a lehetőséget.

Ezt kihasználva a hitel igénylőjének nem kell a későbbiekben attól félnie, hogy a hitelkamatok kedvező alakulása miatt esetleg rosszabbul járnánk a hosszabb kamatperiódussal.

Amennyiben számunkra is az a cél, hogy hosszú távon biztonságban legyünk anyagilag, és évekre előre ki tudjuk számolni törlesztő-részleteinket, és emiatt egy hosszabb kamatperiódusú hitel mellett döntünk, de időközben a hitelkamatok csökkenése miatt a bankpiacon kedvezőbb részletek válnak elérhetővé, még mindig élhetünk a hitelkiváltás lehetőségével is.

Noha a devizahitelek árfolyamkockázata az adósságrendező jelzáloghitelek esetén is problémát jelenthet, ellenben még ilyen esetekben is lehetőség van például egy fix törlesztésű hitelkiváltó kölcsön igénylésére. Ilyen esetekben minden hónapban azonos összegű részletet kell fizetnünk, ellenben a lakáshitel futamideje az árfolyam ingadozásának függvényében nő, illetve csökken.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása