Könnyebb tervezni az illeték kalkulátorral

Az ingatlanok eladás után adót, míg a vásárlása után illetéket kell fizetni, de ennek pontos kiszámításában az illeték kalkulátor segíthet. Cikkünkben az illetékeket járjuk körül. Az illeték mértéke mindig attól függ, hogy milyen módon szereztük meg az adott ingatlant.

Milyen esetekben kell illetéket fizetni?

Az illetékfizetési kötelezettség a következő esetekben áll fent:
• ingatlannal kapcsolatos vagyoni értékű jog megszerzése
• haszonélvezet átengedése
• hatósági árverésen megszerzett ingatlan
• gépjármű vagy pótkocsi vásárlása
• közterületen álló ingatlan megszerzése
• értékpapír öröklési jog folytán való megszerzése
• vagyoni betét megszerzése

hirdetes

Mely esetekben nem kell illetéket fizetni?

Az illetékmentességnek 2 fajtája létezik, az egyik a személyi illetékmenteség a másik a tárgyi illetékmentesség. Most nem soroljuk fel kik tartoznak a két körbe, de a Magyar Állam és az Önkormányzatok illetékmentesen vásárolhatnak ingatlanokat. Ami viszont sokakat érint azok a következő illetékmentességi lehetőségek. Ilyen eset lehet egy családon belüli ügylet, egy ajándékozás. Az ajándékozási illeték kalkulátor ebben az esetben nagy segítséget nyújthat.

Ennek feltétele, hogy csak egyenesági rokonok között történhet meg az ajándékozás. A házastársak közötti vagyonátruházás is illetékmentes. Válás esetén szintén illetékmentességet szereznek a válófélben lévő személyek. Természeti katasztrófa során megsemmisült ingatlan helyett egy új ingatlan vásárlása után sem kell illetéket fizetni.

A fiatalabb korosztálynak is kedvez az állam, hiszen az első lakás megszerzése után nem kell illetéket fizetni, ha annak értéke nem éri el a 15 millió Forintot. Fontos, hogy ez csak azokra vonatkozik, akik ezt megelőzően még soha nem jutottak tulajdonhoz, illetve nem rendelkeztek soha 50%-nál nagyobb tulajdoni hányaddal.

Mekkora az illeték mértéke 2022-ben?

A visszterhes vagyonátruházási illeték mértéke ma Magyarországon 4 %. Az illetéket a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után kell megfizetni.
Lakás vagy házcsere esetén a forgalmi érték különbözet után kell az illetéket megfizetni. Amennyiben a kiszemelt ingatlanon haszonélvezet is van, akkor ennek értékével csökkenthető az illetékmegfizetés alapja. Az ingatlan illeték kalkulátorral könnyedén ki lehet számolni, hogy pontosan mekkora mértékű illetéket kell majd fizetni az államnak.

Vagyonszerzési illeték kalkulátor nav

A nav honlapján is el lehet érni egy vagyonszerzési illeték kalkulátort ezen a linken keresztül: https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/kalkulatorok/ing_kalk. Az ingatlan eladásból származó jövedelem után fizetendő illeték kiszámításához ez a kalkulátor segítséget nyújthat. Az átruházás évét, a bevétel összegét, a szerzés évét, a megszerzésre fordított kiadások összegét, az esetleges értéknövelő beruházások összegét, az állagmegóvási költségeket és az értékesítés költségeit kell bevinni a kalkulátorba. Ezek az összegek mind csökkenteni fogják azt az összeget, amely után az illeték le kell rónunk az állam felé.

Az ingatlan illeték kalkulátor és az ajándékozási illeték kalkulátor sok mindenben segítséget nyújt
Ingatlan vétel esetén a vételi ár fogja képezni a forgalmi értéket. Ha öröklés vagy ajándékozás történik, akkor a becsült forgalmi értékkel lehet dolgozni. Ilyenkor érdemes ingatlan adatbázisok alapján megbecsülni az ingatlan értékét. Öröklés vagy ajándékozás során minden esetben a végleges okirat fogja meghatározni az ingatlan pontos értékét. Illetéket mindig annak kell fizetnie, aki megvásárolja az adott ingatlant, vagy hozzájut az adott ingatlanhoz. Az illeték kalkulátor oldalak pontosan azért hasznosak, mert a beírt adatok alapján szinte mindent kiszámolnak és így nem kell még egy számológépet sem elővennünk, hogy tisztában legyünk egy körülbelüli ingatlan illeték összeggel.

Milyen speciális szabályok vonatkozhatnak egy ingatlan megszerzésére?

Sokan nem tudják mekkora illetéket kell fizetni abban az esetben, ha több lakástulajdon megvásárlása vagy cseréje is bekövetkezik. Az illeték alapja minden esetben az értékkülönbözet megállapításával kezdődik, hiszen csak ezután kell illetéket fizetni. Amennyiben ingatlant vásárolunk, de a másik ingatlant még nem tudtuk értékesíteni akkor 1 évünk van arra, hogy ezt megtegyük.

Sikeres értékesítés után a navnak kell bejelentést tenni, így a csere pótló vétel szabályai szerint alakul az illeték fizetési kötelezettség. A nav az eladás és a vétel közötti értékkülönbözetet fogja az illetékmegfizetés alapjának tekinteni és így határozza meg a fizetendő illeték nagyságát. Ha nem kerül leigazolásra a megvásárolt ingatlan akkor a nav pótilleték kiszabását is kezdeményezheti.

Láthatjuk, hogy rengeteg szabály van, amit ismernünk kell annak érdekében, hogy a megfelelő illetéket fizessük be az államnak. Ennyi jogszabályt észben tartani sokszor képtelenség, ezért a kalkulátor oldalak tényleg nagy segítséget jelentenek.

Természetesen, ha van egy jó ingatlan adásvételre specializálódott ügyvédünk, akkor minden valószínűség szerint hasznos tanácsokkal szolgálhat, bár ennek valószínűleg ára lesz. Az ingatlan illeték kalkulátor oldalak használata azonban teljesen díjmentesen igénybe vehető akár a nap 24 órájában.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása