Mi az az inkasszó?

Az inkasszó a pénzintézeteknél kezelt pénzösszegekre átvezetett hatósági átutalási megbízás, azaz tulajdonképpen egy letiltás. Inkasszó esetében azonban vannak letiltási korlátok. Sajnos ma Magyarországon nagyon sok végrehajtási eljárás van folyamatban és ennek egyik kimenetele az inkasszó. Amit biztosan nem vihetnek el a számláról az a mindenkori öregségi nyugdíj legalacsonyabb részének a négyszerese, amely most 2022-ben jelenleg 28 500 Ft, azaz 114 000 Forintot semmiképpen sem vihetnek el az érintett bankszámláról.

Ha azonban a számlán 114 000 Forintnál kisebb összeg található meg akkor az öregségi nyugdíjminimum és a nyugdíjminimum négyszerese közötti rész 50%-a vonható le, vonható végrehajtás alá ez pedig 42 750 Ft. Cikkünkben kitérünk a bankszámla inkasszóra, a közös bankszámla inkasszó esetére, arra, hogy meddig tarthat az inkasszó és mi az a végrehajtó inkasszó, valamint mi történik téves inkasszó esetén.

hirdetes

Bankszámla inkasszó

A bankszámla inkasszó tulajdonképpen az, amit a bevezetőben írtunk, azaz a bankszámlánkról kerül levonásra a végrehajtás alá vont összeg, de csak addig a minimum összegig, amit már ismertettünk. Fontos azonban azt is tudni, hogy be kell menni a bankfiókba és ki kell kérni az inkasszó mentes részt. Ha ezt megtesszük, akkor kötelesek azt részünkre kifizetni. Ha például egy 100 000 Forintos inkasszó érkezik a számlánkra, akkor valójában a 42 750 FT feletti részt nem vehetik el. Mindig figyeljünk oda a jogainkra és arra, hogy azt érvényesítsük is!

Közös bankszámla inkasszó

Nem szolgálhatunk jó hírrel azoknak, akik másokkal együtt vezetnek közösen egy számlát és a másik számlatulajdonosnak tartozása van, amelyre végrehajtás érkezik, azaz inkasszó várható. Az inkasszó minden további nélkül behajtható a közös számlákról is, de a számlatulajdonosokat erről haladéktalanul értesíteni kell. Az inkasszó kérelem beérkezésekor a pénzintézetnek azonnal a megadott végrehajtási letéti számlára kell elutalnia az összeget.

Ha a bankszámlán nem találnak elegendő fedezetet akkor, ha másik számlával is rendelkezik az adós, akkor arra is kiterjeszthetik az inkasszót. Ez lehet egy betétszerződés vagy egy takarékbetét-szerződés is. Természetesen közös bankszámla esetén az a számlatulajdonos, aki ellen nem indult végrehajtás pert indíthat, bár ennek esetleges pozitív kimenetele nem nagyon valószínű.

Meddig tart az inkasszó, a végrehajtó inkasszó?

Az inkasszó célja, azaz a végrehajtás célja minden esetben az, hogy a hitelező követelése megtérüljön, így az inkasszó egészen addig tarthat amíg ez be nem következik. A végrehajtók a vagyonból próbálják meg behajtani első körben az adósságot. Különféle nyilvántartások, a bankok és a hatóságok is segítik a végrehajtókat, így várható, hogy előbb vagy utóbb a bankszámlákhoz is elérkeznek.

Egy pár 10 000 vagy 100 000 Forintos tartozás esetén nem kell azonnal azzal számolni, hogy elárverezik a házat, de a bankszámlára biztosan rá fogják terhelni, ezzel számolni kell. Az elvihető összeget minden bizonnyal le fogják vonni a számláról és a rákövetkező hónapban is folytatódik az inkasszó egészen a hitelező követelésének mértékéig. Természetesen ilyenkor sokan próbálkoznak azzal, hogy másnak a bankszámlájára irányítják a bevételeiket, de ezzel sem érdemes trükközni, mert előbb vagy utóbb akkor az ingatlanokra esik a végrehajtó választása.

Téves inkasszó esetén mit tehetünk?

Sajnos olyan eset is előfordul nem is egyszer, amikor téves az inkasszó, azaz olyan ügyfél számlájáról vonják le az inkasszót, akinek semmilyen tartozása nincsen. Ebben az esetben azonnal jelenteni kell a pénzintézet felé, hogy hiba történt és ők elindítják a kivizsgálást. Ez azonban nem 1 nap lesz, így elképzelhető, hogy akár 1 hónapon keresztül sem juthatunk hozzá a pénzünkhöz. Érdemes végrehajtási kifogást előterjeszteni a hatósági átutalási megbízást kiadónál, amely esetleg a NAV is lehet és amennyiben a kivizsgáláskor azt látják, hogy jogtalan volt az inkasszó, akkor azonnal intézkednek annak visszavonásáról.

Miben különleges egy NAV inkasszó?

Hazánkban egyre gyakoribb eset, hogy a vállalkozások átmenetileg fizetésképtelenné válnak, így nem tudnak járulékot, áfa-t, bért vagy egyéb adónemet fizetni. Sajnos a legtöbb esetben a NAV nem szívbajos és azonnal elindítja a letiltást. Magyarországon a NAV-nak még előzetes értesítést sem kell küldenie, hanem azonnal lefolytathatja az eljárást. Ilyenkor semmilyen értesítés nem érkezik csak azt tapasztaljuk, hogy a teljes tartozást vagy annak egy részét levonják a céges folyószámláról. Nem jelenthet sajnos megoldást a több folyószámla sem, hiszen mindegyik számlára kiterjesztheti az inkasszót.

5/5 - (2 votes)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása