Jelzáloghitel legfontosabb feltételei amiről mindenképpen ismernie kell

Az életben sok olyan helyzet adódik, amikor szükségessé válik a jelzáloghitel felvétele. Legyen szó lakásvásárlásról, egy vállalkozás elindításáról vagy egyéb személyes célokról, előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésére azonnal a megfelelő összegű tőke. Ez azonban még nem ok arra, hogy lemondjon az álmairól, hiszen számos kedvező lehetőség közül választhat.

Jelzáloghitel ezért másabb a többi kölcsönöktől!

A jelzáloghitel remek döntés, ha nagyobb pénzösszeget szeretne igényelni a folyósító hitelintézettől. Ez a típusú kölcsön abban különbözik más konstrukcióktól, hogy biztosítékul egy vagy több ingatlan szolgál. Ebben az esetben a jelzálogjog bejegyzése biztosítja a pénzintézet számára, hogy az összeg akkor is visszafizetésre kerül, ha az igénylő megszorul pénzügyileg és nem tudja teljesíteni a vállalt törlesztő részletek kifizetését.

hirdetes

Az, hogy milyen típusú ingatlanok nyújthatnak fedezetet, mindig attól függ, hogy az adott hitelintézet hogyan rendelkezik erről a szabályzatában. A lakóingatlannak minősülő épületeket, a nyaralókat és a hétvégi házakat is el szokták fogadni, de a pontos információk megszerzése érdekében a hiteligénylés előtt érdemes teljes körű tájékoztatást kérnie ezzel kapcsolatban.

A hiteligénylés feltételei, amikkel érdemes tisztában lenni

Más kölcsönökhöz hasonlóan az ingatlan fedezetű hitel felvételének is megvannak a maga feltételei. A pénzösszeget kizárólag a 18. életévüket betöltött természetes személyek igényelhetik, akik képesek felelősséget vállalni a döntéseikért.

jelzáloghitel feltételei
jelzáloghitel feltételei

További kritérium, hogy csak azoknak az igénylőknek a hitelkérése teljesíthető, akikről a Központi Hitelinformációs Rendszer nem tartalmaz negatív közleményt, és akik legalább három hónapra visszamenőleg igazolni tudják, hogy a jövedelmük eléri az aktuálisan érvényben lévő minimálbér összegét.

Amennyiben minden feltételnek eleget tesz és a tulajdonában áll legalább egy, fedezetként szolgáló ingatlan, akkor nincs akadálya, hogy ingatlan fedezetű hitel birtokába kerüljön.

Milyen típusú jelzáloghitelek közül lehet választani?

Azzal is fontos tisztában lennie, hogy a jelzáloghiteleknek többféle típusa van. Ahhoz, hogy ki tudja választani az igényeinek leginkább megfelelőt, ismernie kell az egyes hitelfajták jellemzőit. Az információk tudatában könnyen eldöntheti, hogy melyik konstrukcióba érdemes belevágnia. A három fő csoport: lakáscélú, szabad felhasználású és adósságrendező jelzáloghitel.

A lakáscélú jelzáloghitel a nevéből adódóan lakás- és telekvásárlásra fordítható, de az átépítés, a bővítés, a felújítás és a korszerűsítés munkálatainak finanszírozása is megoldható ezzel a konstrukcióval. Ennek a típusú hitelnek nagy előnyére szolgál, hogy a már meglévő lakáshitel gond nélkül kiváltható vele. Ez lehetővé teszi, hogy igénylőként a korábbiaknál kedvezőbb feltételekhez jusson.

A lakáscélú jelzáloghitel futamideje általában 35 év, tehát ennyi idő áll rendelkezésre a hitelösszeg visszafizetésére. Amennyiben hamarabb szeretné kifizetni a kölcsönt, van lehetőség elő- illetve végtörlesztésre is, ami által jelentősen lecsökkenthető vagy akár teljesen kifuttatható az összeg.

Szabad felhasználású jelzáloghitel tulajdonságai

A szabad felhasználású jelzáloghitel esetében az igényelt pénzösszeget bármire el lehet költeni, nincs szükség a költségvetés elkészítésére és a számlák bemutatására. Ennek köszönhetően sokkal rugalmasabb és szabadabb konstrukció, mint a másik kettő.

Ugyanakkor azt is fontos tisztán látni, hogy ha szabad felhasználású jelzáloghitelt igényel, akkor a kedvezőbb feltételek miatt magasabb kamatozásra kell számítania. Mivel ebben az esetben a banknak nincs rálátása arra, hogy az általa nyújtott pénzösszeget az igénylő mire fordítja, ezért a bizonytalansági faktort a hitel árazásával kompenzálja.

A jelzáloghitel az adósságrendezésben is segít

Az adósságrendező jelzáloghitel lehetőséget biztosít arra, hogy a hiteligénylők kiváltsák vele a korábban kedvezőtlen feltételekkel felvett kölcsöneiket. Ez a konstrukció nagy segítséget nyújt mindenkinek, akik már hosszabb ideje nem tudják fizetni a törlesztő részleteiket és emiatt adósságba kerültek.

Amint sor kerül az adósságrendező jelzáloghitel felvételére, onnantól fogva alacsonyabb kiadásokkal kell számolniuk a kérelmezőknek. Ha korábban meggondolatlan döntést hozott, akkor a hitelkiváltást nagy terhet vesz le a válláról.

Használja a hitel kalkulátort, hogy megtalálja a legkedvezőbb ajánlatot!

Ha a jelzáloghitel felkeltette az érdeklődését és élni kíván az általa nyújtott lehetőségekkel, akkor már csak meg kell találnia azt a pénzintézetet, amelyik a legkedvezőbb feltételek mellett biztosítja a hitelfelvételt. Kézenfekvő megoldás, ha ellátogat a legnépszerűbb bankok fiókirodájába és tanácsot kér az illetékes ügyintézőktől. Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartania, hogy sem az OTP, sem a K&H, sem az Erste, sem pedig más bank ügyintézője nem fog tudni objektív információkkal szolgálni.

jelzáloghitel kalkulátor
jelzáloghitel kalkulátor

Ennek egész egyszerűen az a magyarázata, hogy mindegyik cég a saját érdekeit tartja szem előtt és a munkatársaknak is a bankon belüli szolgáltatások ajánlását kell preferálniuk. Vagyis egyik ügyintéző sem fogja elküldeni a másik helyre, még akkor sem, ha tisztában van vele, hogy ott kedvezőbb ajánlatot tudnának kínálni Önnek. Amennyiben a hitelfelvételt nem akarja a véletlenre bízni és valós információk alapján szeretné meghozni a döntését, akkor érdemes segítségül hívnia a jelzáloghitel kalkulátort.

Csupán meg kell adnia a hitel típusát, összegét, a futamidő hosszát, valamint a kamatperiódus mennyiségét és a kalkulátor máris megmutatja, hogy a különböző bankok kínálatában milyen feltételek mellett veheti fel az adott pénzösszeget.

Ez jelentős mértékben megkönnyíti a dolgát, hiszen nem kell bankról bankra járnia ahhoz, hogy kiderítse, honnan érdemes megigényelnie a kölcsönt. Ne feledje, az ingatlan fedezetű hitel tökéletes választás, ha az igényeinek megfelelő konstrukciót szeretne megvalósítani.

Mi a véleménye a jelzáloghitelről, ossza meg velünk most?

 

 

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása