Indul a fogyasztóbarát személyi kölcsönök világa!

Személyi kölcsönt igényelne, de tart a hosszas ügyintézéstől és a végeláthatatlan papírmunkától? Aki igénybe vette már valamelyik hitelintézet által kínált szolgáltatásokat, az pontosan tudja, a dolgok nem mindig mennek gördülékenyen. Ennek kíván véget vetni a Magyar Nemzeti Bank által 2019-ben meghirdetett versenyképességi program.

A Jegybank szakemberei úgy vélik, bár az elmúlt időszakban történt némi javulás a személyi kölcsön ügyintézések területén, de a fejlesztés és a fogyasztóbarát szemlélet fókuszba helyezése még így is nagyon elkél. A helyzet javulását az elektronikus kereset-kimutatás lehetőségétől és a várható azonnali átutalástól várhatjuk.

hirdetes

Nem csak a lakáshitelek terén érdeklődnek sokan a hitelintézetek termékei iránt, hanem a személyi kölcsönök is minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek. A jelenlegi információk szerint ezek nem csak gyorsan igénybe vehetővé válnak majd a jövőben, hanem a melléjük társuló kamat mértéke is maximalizálva lesz – ami valljuk be, ügyfélként igen kedvezően hangzik.

Jönnek a kiszámítható, megbízható személyi kölcsönök!

Ha hitelfelvételről, személyi kölcsön ügyintézésről van szó, akkor a megbízhatóság kiemelt jelentőséggel bír. Nem mindegy, hogy milyen gyorsan érkezik meg számlánkra az összeg, de a fix feltételek is a kiszámíthatóság ismérveinek számítanak. A gyors igénybevételi lehetőség már ma is adott, az előrejelzések szerint pedig a jövőben két napon belül felhasználhatóvá válnak a személyi kölcsönök. A hosszas hitelbírálati időt elfelejthetjük, hiszen már az ügyintézés megkezdésekor biztos információt kaphatunk arról, hogy egyáltalán jogosultak vagyunk-e a lehetőség igénybevételére.

A Magyar Nemzeti Bank által használt fogyasztóbarát jelző a személyi kölcsönök kamatjára is vonatkozik. Ennek megfelelően a jegybanki alapkamatra számolt 10-13 százalék jellemzi majd a kölcsönöket. Már napjainkban is vannak olyan ajánlatok, melyek megfelelnek e követelménynek, de a jövőben várhatóan tovább bővül a kedvezményes kölcsönök köre. Fontos követelmény, hogy a fix kamattal rendelkeznek majd a kölcsönök, viszont természetesen a jövedelem, a futamidő és a hitelösszeg egyaránt hatással lesznek a THM alakulására, így ez utóbbi eltérő lehet.

Gyorskölcsönök fogyasztóbarát módon?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi lesz azokkal a személyi kölcsönökkel, amelyek feltételei nem felelnek meg az előírásoknak. Ilyen esetben nem kaphatják meg a fogyasztóbarát jelzőt, amely egyértelműen hatással lesz az irányukban megmutatkozó keresletre. A pontos jogszabályi háttér még nincs kidolgozva, úgy tűnik, nyáron léphet majd életbe az új rendszer.

A fentiek tükrében a gyorskölcsön kifejezés is újraértelmezést tesz majd szükségessé. A gyorskölcsönök előnye mindig is abban rejlett, hogy egyszerűbben elérhetőek voltak, mint a banki kölcsönök. Ezért viszont cserébe magasabb THM társult hozzájuk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ma már jelentős különbség egyre kevésbé van a gyorskölcsönök és a némileg lassabban hozzáférhető, alacsony kamattal rendelkező személyi kölcsönök között.

Fogyasztóbarát személyi kölcsön vagy gyorskölcsön?

A fogyasztóbarát személyi kölcsönökkel szemben nem biztos, hogy a gyorskölcsönök piacképesek tudnak maradni. Már jelenleg is megtapasztalható, hogy a gyorskölcsönök sem érhetőek el hamarabb, mint az akár online is igényelhető személyi kölcsönök. Amint pedig a fogyasztóbarát jelzővel ellátott termékek piacra lépnek, várhatóan kiszámíthatóságuknál fogva sokkal előnyösebbnek bizonyulnak majd, mint a gyorskölcsön elnevezéssel kínált termékek. Ha a gyorskölcsönöket kínáló cégek versenyképesek szeretnének maradni, akkor célszerű lesz kamatcsökkentéssel vagy más előnnyel magukhoz csábítani az érdeklődőket. A szakemberek továbbá azon az állásponton vannak, hogy a tendenciát követve hamarosan a fogyasztóbarát életbiztosítások is megjelenhetnek majd a piaci kínálatban.

5/5 - (1 vote)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása