Így védi meg az MFB jelzáloghiteleseket

A jelzáloghitelekkel kapcsolatban személyre szabott tájékoztatást és emellett ajánlatot kaphat minden adós a bankjától. A tájékoztatóból mindenki értesülhet, hogy a változó kamatozású jelzáloghiteleket miként válthatjuk át egy sokkal. biztonságosabb hitelkonstrukcióra.

2019. szeptember 30-ig levelet küldenek bankok a jelzáloghitelekkel kapcsolatban

Az adósok a fent említett dátumig megkapják a bankoktól a leveleket. Minden olyan adóshoz befut a levél, aki 2015. február 1. előtt vette fel a változó kamatozású jelzáloghitelét. Csak azokat az adósokat érinti a levél, akik legalább15 éves törlesztőrészletet vállaltak be. Az MNB célul tűzte ki, hogy segít a hitelfelvevőkön. A jegybank még áprilisban megküldi a bankoknak ajánlását.

hirdetes

Az ajánlásban rögzítik, hogy miként tudják a bankok tájékoztatni ügyfeleiket a fix kamatozású hitelre való átváltásról. Ajánlásukban azt is rögzítik, hogy azok az ügyfelek, akik nem élnek a változtatással, milyen kockázatokkal nézhetnek majd szembe. A bankoknak a kockázatokat az adott hitelre vonatkozó számításokkal kell majd az ügyfeleknek kiküldeniük.

Az MNB ehhez formanyomtatványt biztosít. Azok az ügyfelek, akiknek még 10 év van hátra a meglévő hitelük törlesztéséből 2020. január 31-éig várhatják a tájékoztatókat. A banknak majd évente kell megküldenie az ügyfeleknek a tájékoztatókat és minden évben újra tájékoztatót kell küldeniük a kockázatokról és a lehetőségekről.

Mi az MNB célja?

Az MNB célja, hogy minél több ügyfél döntsön a hitel átváltása mellett, hiszen így egy sokkal kiszámíthatóbb, hosszútávon is biztonságos, ráadásul rögzített kamatozású kölcsönt törleszthetnek tovább. Az új hiteleknek még rosszabbodó kamatkörnyezetben sem emelkedik meg majd a havi törlesztőrészlete. Ma már a felvett hitelek mintegy 95 százaléka a fix kamatozású jelzáloghitelekből áll, de a régebben felvett hitelek mintegy 60 százaléka még maradt változó kamatozású.

A jegybank a 60 százalékot 10-15 százalékra kívánja csökkenteni. A jegybank elnöke szerint ma Magyarországon nagyon sokba kerül a hitelek kiváltása, ezért egy ennél sokkal olcsóbb megoldásra kell törekedni. Sok európai országban a hitelkiváltások díja 0,5%-ba kerül, míg Magyarországon ennek háromszorosa vagy négyszerese, azaz 1,5-2,0%. Az. MNB célja, hogy a hitelkiváltások díjának mérséklésére szólítsa fel a bankokat.

Mit lehet már most tudni a részletekről?

A bankoknak a tájékoztatóban két olyan szerződésmódosítási lehetőséget kell felajánlaniuk az ügyfeleknek, amellyel 5 vagy 10 éves kamatperiódusra rögzítenék az adott hitelt. Az ügyfelek a lehetőséggel 30 napig élhetnének és ezeket az ajánlatokat évente meg kell küldeniük a bankoknak az adósok részére.

Csak olyan díjat számolhatnak fel a bankok. az ügyfeleknek, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a hitelkiváltáshoz és objektíven indokolhatók. Ezen kivül intézkedési tervet kér az MNB a bankoktól azokkal az ügyfelekkel kapcsolatban, akik a megemelkedett törlesztőrészlet miatt nem tudják igénybe venni a hitelmódosításokat, de terveik szerint szerződést szeretnének módosítani.

Miben segíthet az intézkedés még az adósoknak?

Az intézkedés hatására a teljes hitel díja akár többszázezer forinttal is csökkenhet és az új ajánlatokra szerződésmódosítással válthatnának át. Nem kell számolni értékbecslési díjjal, csökkennek az adminisztrációs terhek és a szabadidő is megmarad. Ma, ha valaki kölcsönt szeretne átalakítani, akkor újraindul a teljes hitelfelvételi procedúra és az ügyfeleknek rengeteg kiadásuk lesz új hitelfelvételkor.

Elmaradnak a közjegyzőknek fizetendő díjak, amelyek mára már elérik a 100-200 000 Forintot is. Ha megnézzük a különféle kalkulátor oldalakat, akkor nagyon gyorsan kiszámolhatjuk, hogy bizony az új ajánlatban szereplő havi törlesztőrészlet jóval magasabb lesz, mint a mostani. A szakértők nem is nagyon számítanak arra, hogy megrohamozzák az ügyfelek a bankokat.

Ha valaki 5 évvel ezelőtt egy 20 éves futamidejű változó kamatozású hitelt vett fel, akkor körülbelül még 16 millió forint tartozása lehet. Ha most 3 hónapos kamatperiódussal megnézzük ennek a hitelnek a jelenlegi törlesztőrészletét, akkor olyan 110 000 forintos kiadás fog kijönni. Ha a kamatozás fix, akkor a teljes hiteldíjmutató körülbelül 4,5%, így a hátralévő 15 évben havonta 121 500 Forint körüli összeggel lehet számolni.

Sokaknak nőtt a havi hiteltörlesztése az elmúlt időszakban

Ugyan a jegybank nem emeli az alapkamatot, ám az utóbbi időben észrevehető, hogy a nem konvencionális eszközök már minimális elmozdulása után, valamint a nemzetközi környezet változásai hatására emelkedtek a törlesztőrészletek.

2019. január és február hónapban 3,48% volt a változó kamatozású hitelek átlagos költsége, ez tavaly ugyanebben az időszakban még csak 3,05% volt. Ha a fent említett hitelt vesszük alapul, akkor ez a fél százaléknyi változás a havi törlesztőrészéletnél 2000 Forint körüli emelkedést jelentett. Ha fixálásra kerülnek a kamatok, akkor ezeket az emelkedéseket is el lehet kerülni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása