Így nem bukunk bele a személyi kölcsönbe

A magyarok hitelezési kedve ismét visszatért, és nem tévedünk, ha azt állítjuk, az egyik sztárhitel a személyi kölcsön. Az ünnepi időszakot leszámítva, amikor szinte minden negyedik család hajlandó „eladósodni” a fenyőfa alá kerülő meglepetésekért, általánosan is elmondható, hogy újra bizalmat szavaznak az ügyfelek a pénzvilágnak. A lakossági hitelezés mértéke továbbnő, a lendületet a jegybank pedig üdvözölve fogadja.

A szakértők is azt mondják, hogy valóban most érdemes kiegészíteni saját megtakarításunkat, és a kedvező kondíciójú hitelek igazi segítséget nyújtanak a tervekhez. Egy-egy tanfolyam, lakásbútor, kerékpár, rég vágyott utazás megterhelő, vagy szinte kivitelezhetetlen lenne egyszeri lefizetéssel, azonban átgondoltan és megtervezve megvalósítható.

hirdetes

A személyi kölcsön szabad felhasználású hitelkonstrukció, amely valóban oda kerülhet, ahova szánjuk. A szoros piaci versenyben pedig a bankok a kedvezményekkel, igen jutányos kamatokkal, ajándékkuponokkal nyerhetnek maguknak több érdeklődőt. Az igénylésre fordított idő csökkentése és az online is elérhető kalkulátorok, előbírálatok szintén előnyhöz juttathatják a pénzintézeteket. Azon pedig ne is lepődjünk meg, hogy akár néhány órán belül a bankszámlánkra kerülhet a pozitívan elbírált személyi kölcsön összege, miután megkötöttük a szerződést.

Mire érdemes odafigyelni, hogy jó törlesztőként valóban a hitellel megvalósított terveinkre összpontosíthassunk, ne a törlesztőrészletekkel és késedelmi kamatokkal viaskodjunk? A váratlan helyzeteket nem lehet kiküszöbölni, viszont sok mindenre valóban odafigyelhetünk!

Milyen jövedelemforrással rendelkezünk?

Ha addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér, akkor az autóvásárlásra, egészségügyi célokra vagy technikai eszközökre elköltött hitelkeret törlesztéséhez nem kell sem étkezést megvonnunk magunktól, sem jóval szorosabbra húzni a nadrágszíjat. A statisztikák szerint Magyarországon ma a 30 évesek korosztályát fenyegeti leginkább az eladósodás.

A viszonylag kevesebb tapasztalattal és bizonytalanabb anyagi háttérrel rendelkező generáció számára is mentőöv, ha saját jövedelemforrásait számba véve indítja el a hitelkérelmet. A piaci kamatozású, vagy rögzített kamatú hitelek, állami támogatású konstrukciók között mindenkinek személyre szabottan kell döntenie. Például a havi kereset ⅓-ánál nagyobb visszafizetéssel már meggyűlhet a bajunk, ez egy általános jó tanács a bankok részéről is.

A váratlan esetekkel lehetetlen kalkulálni, de egy hosszú távra felvett, viszonylag nagyobb összegű hitelfolyamatba csak biztos háttérrel szabad belefogni. A hosszabb futamidejű kölcsönök nagyobb elköteleződést jelentenek, vagyis sok éveken keresztül valóban minden hónapban meg kell majd válnunk a törlesztő részlettől. A személyi kölcsön tervezésénél előnyt jelent, ha tudjuk, számolhatunk-e előtörlesztéssel, illetve milyen feltételek között valósíthatjuk azt meg.

Az online hitel kalkulátort tudni kell használni

Az online kalkulátor ma már minden magára valamit is adó pénzintézet felületén megtalálható. A futamidő hosszával, a kölcsön összegével, továbbá a törlesztőképességünkkel kalkulálva online, otthonról is elérhető tájékoztatást kapunk egy hitelösszeg feltételeiről.

A legtöbben hibáznak, amikor azt gondolják, hogy a hitelkalkulátor számadatai pótolják a részletes utánajárást. A kalkulátor nem hazudik, csak azt kell érteni, amit mutat.

A személyi kölcsönökkel járó egyéb díjakról, költségekről nem ad tájékoztatást, és például az sem derül ki, hogy az adott bank személyre szólóan nekünk milyen kedvezményeket tud felajánlani. Viszont arra igen kiváló, hogy a különböző banki hiteltermékeket összehasonlítsuk egymással. Így hamar meglátjuk, hogy igenis érdemes utánaszámolni, körbenézni, ugyanis valóban tízezer forintos megtakarítással is számolhatunk, ha jól döntünk.

Az online hitelkalkulátor a hitelösszeg és futamidő függvényében a várható kamatokról, THM-ről, valamint a törlesztő részletekről közöl adatokat. Mielőtt jobban beleássuk magunkat egy hitel részleteibe, mindig nézzünk szét, mi mindent is kínál általánosságban a hitelpiac.

Célirányosan használjuk fel a személyi kölcsönt

Ne vesszük szem elől azt, pontosan miért is fordulunk a hitelintézethez. A szabad felhasználású személyi kölcsön, igaz, egy bizonyos összeghatáron belül, de szinte bármire fordítható tételt jelent. Könnyen engedhetünk a csábításnak, hogy kevésbé hasznos vagy szükséges dolgokat, tárgyakat szerezzünk be – amire nincs is valójában szükségünk.

A személyi kölcsön egy felelősségteljes döntés, amellyel jól kell gazdálkodnunk. Hiszen a törlesztőrészleteket senki sem fogja helyettünk megfizetni. Mi magunk takarékoskodhatunk a jövedelmünkkel, és elsősorban magunknak tartozunk felelősséggel. Egy átgondolt, valóban megfelelő célra fordított hitel törlesztése nem tűnik majd lemondásnak, hiszen megvalósítottuk vele az elképzelésünket. A kölcsön valóban segítség, hiszen, ha egy összegben, saját erőnkből kellett volna az anyagi hátteret kivitelezni, kétséges a sikeres kimenetel.

Figyeljünk a kedvezményekre

A kiélezett versenyben most a csökkentett ügyleti kamattól kezdve az év végi jóváírásokon át, a bankok valóban kedvező feltételekkel kínálják a személyi kölcsönt. Természetesen, minél kisebb kockázati tényezőként jelenünk meg a pénzintézet számára, annál magasabbra nőhetnek a kedvezmények.

A jövedelem mértéke döntő tényező abban, mennyire részesülhetünk az akciós kamatokból. Azonban így is azt láthatjuk, hogy bőséges a választék. Egyes hiteleknél akár a 12. havi teljes törlesztőrészletet is jóvá írják, ha megfelelünk a hiteligénylés feltételeinek.

A táblagép, vagy egy utazási kupon pedig igazi ajándék lehet, hiszen ki ne örülne annak, ha az új konyhájában vagy épp a tengerparton nyomogathatná a tabletjét. A felpezsdült hitelpiacon saját anyagi helyzetünkhöz illő hitelkonstrukcióhoz biztos találunk egy akciós ajánlatot!

A személyi kölcsön nem véletlenül ünnepi ajánlat a hétköznapokra is, valóban könnyebben törleszthetővé válnak a hitelek, ha a személyre szabottan döntünk a bankok ajánlatai között.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása