Idén a forintnak nem megy annyira jól, ez látszik az MNB árfolyamokon is

Az MNB forint és euro árfolyam nem vesz túl jó irányt, hiszen az MNB árfolyam nem változik, az MNB halogatja a kamatemelést. A portfolio cikkéből is kiderül, hogy a forint ebben az évben nem szerepel túl jól.  Elemzők szerint a forint az elkövetkezendő időszakban akár gyengülésnek is indulhat a forinttal szemben. Ebben az évben mintegy 0,4 százalékos erősödést láthattunk a forintnál az euróval szemben. A régió más valutái azonban sokkal jobban teljesítenek. A zloty 4,6 százalékot javított, a csehek koronája pedig 2,6 százalékot. Kicsit távolabbra is kitekintve viszont azt látjuk, hogy a török líra nagyot gyengült.

A Commerzbank is kiadott egy elemzést az mnb árfolyam változásaival kapcsolatban

A bank szerint long pozíciókat vettek fel az intézményi befektetők, ám eközben Varsóban folyamatosan a kamatemelés szükségességét hangoztatják. Az MNB azonban ezt teljesen másképpen látja, szerintük alacsonyan kell tartani a kamatot, ameddig csak lehet. A Commerzbank szerint a forint gyengülés ebben az évben 320 forinton fog megállni, de a lengyel deviza is követi majd ebben a forintot.

hirdetes

A zlotyinál 4,2-ről 4,5-ig tartó emelkedést várnak az euróval szemben. Ebben az esetben a forint zlotyi 71-re fog visszaesni. Lengyelországban jelenleg az áremelkedés csekély, de ez a későbbiekben változásnak indulhat és ott is fel fog pörögni az infláció.

A Citigroup is hozzászólt a témához

A Citigrup elemzői már nem csak az MNB árfolyamát tekintették át, hanem globális szempontok alapján az egész régiót megfigyelték. A devizák teljesítményéről a következőt gondolják. Magyarországon az intézményi befektetők magyar eszközökkel rakták tele az összes portfóliót. Az euró az elmúlt hetekben a közép-európai devizaárfolyamokat támogatta, de természetesen a tőkebeáramlások is segítségére voltak.

A Citi szerint pontosan az MNB árfolyam az, amely hozzásegítette a magyar eszközökbe áramló tőkének a jelentős emelkedését. Szerintük a forint még tovább tud majd erősödni, bár középtávon ezt nagyon kockázatosnak ítélik meg. Ha Magyarország a gazdasági aktivitás élénkülését várja, akkor mindenképpen lépnie kell majd a jegybanknak is.

Az euro árfolyam most igen kedvező azoknak, akik nyaraláshoz készülődnek

Azok, akik ezen a nyáron bármelyik EU országba töltik nyaralásukat, most igen jó áron tudnak eurót váltani. Érdemes azonban nagyon odafigyelni arra, amit az elemzők mondanak és még időben átváltani forintunkat. A legtöbb városban ma már több valutaváltó is az ügyfelek rendelkezésére áll. Azonban ezeket a váltókat nem árt összehasonlítani, hiszen mindegyik más áron dolgozik, azaz a váltáson felül a kezelési költségek teljesen eltérnek. Sok esetben az sem meglepő, hogy az MNB árfolyamhoz nagyon közeli áron, vagy annál sokkal olcsóbban is kínálják az eurót.

Amikor már eldőlt, hogy hová utazik a család nyaralni, onnantól érdemes figyelni a valuták napi állását. Akkor érdemes a váltást elvégezni, amikor a legjobb ár-érték arányt tudjuk kihozni az ügyletből. Amikor nagyobb összegről van szó, akkor bizony pár forint is számít váltáskor. Tudhatjuk, hogy a külföldi nyaralás nem éppen a legolcsóbb mulatság, és ha még a fakultatív programokra is szeretnénk költeni, valamint a gyerekeknek naponta megvásárolni a finom kézműves fagylaltokat, akkor bizony arra fel kell készülni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása