A svájci frank árfolyam változását az MNB árfolyam keresőjébe napi szinten figyelhetjük

Az mnb árfolyam keresőjének segítségével a svájci frank állását folyamatosan nyomon követhetjük. Ha éppen ma vagyunk kíváncsiak a svájci frank árfolyamára, akkor azt itt megtehetjük. Az élő adatok alapján percről percre láthatjuk, hogy változik a devizaárfolyam. Ugyanitt deviza MNB középárfolyamot is megtekinthetünk.
Legutoljára 2015 januárjában volt egy különleges lépése a svájci jegybanknak, amelynek hatása az MNB árfolyamokon is látható.

Ekkor az egész világ értetlenül szemlélte ezt a lépést és mindenkit megdöbbentett vele. A nagyon durván felértékelődött frank akár deflációba is taszíthatta volna a svájciakat.

hirdetes

A svájciak az árfolyamküszöbüket az euróval szemben elengedték és az alpesi országba 2011 őszére hatalmas tőkeáramlás indult meg. Az árfolyam felértékelődése és a tőkebeáramlás nagysága az ország versenyképességét a mélybe taszította. 2011 szeptemberében kihirdették az 1,2 árfolyamküszöböt. Ne is menjünk bele bővebben a témába, hiszen már láthatjuk is, hogy milyen lépések elegendőek ahhoz, hogy egy valutaárfolyam teljesen más fordulatot vegyen, mint amit elvárnák vagy remélnénk. A témáról bővebben itt olvashatunk.

Mikor és kiknek fontos az árfolyam változás nyomon követése?

A svájci frank árfolyamának változása nagyon fontos azoknak, akik éppen utazás előtt vagy nagyobb volumenű vásárlás előtt állnak. Ma már nagyon sok helyen megoldhatjuk valuta problémáinkat, hiszen az ismerősök is segíthetnek a valutaváltásban, de fordulhatunk bankokhoz vagy valutaváltókhoz is. Mindig az a legfontosabb szempont, hogy mikor járunk a legjobban és melyik a legbiztonságosabb megoldás.

Sokan a bankokra esküsznek, de ilyenkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy ennek mekkora a költségvonzata. A bankok minden esetben felszámolnak váltáskor költségeket és az is természetes, ha a számlánkról szeretnénk ezt az összeget felvenni, akkor bizony a készpénzfelvételért is vonnak majd le külön költséget.

Mi akkor a helyzet a valutaváltóknál? Ott sem rózsásabb a helyzet, de talán ott jobban megéri a valutaváltást intézni. A bankokkal akkor járhatunk a legjobban, ha kint a kártyánkkal fizetünk. Az MNB árfolyamot ilyenkor is érdemes folyamatosan nyomon követni.

Milyen lehetőségek vannak a váltásra?

Az mnb árfolyam megismerése után több lehetőségünk is nyílik a valutaváltásra és arra, hogy készpénzt vigyünk ki magunkkal. Első lehetőség, hogy forintért svájci frankot vásárolunk. A váltóknál az árfolyamok eléggé nagyot szórnak, hiszen minden váltóban más az svájci frank árfolyam, ezért érdemes előtte jól körülnézni a piacon. Második lehetőség, hogy forintért eurót vásárolunk majd odakint váltjuk át az eurónkat svájci frankra. Itt érdemes utánajárni, hogy adott napon a kinti bankok milyen áron váltanak eurót.

Máris látható lesz, hogy megéri vagy sem ezzel számolni. Kint utcasarkon nem érdemes valutát váltani, hiszen nagyon nagy az esélye annak, hogy pórul járunk és a végén tele lesz a zsebünk hamis frankossal. Ennek semmi értelme nincsen és veszélybe is sodorhatjuk az egész nyaralást.

Harmadik lehetőség pedig a bankkártya használat. Itt azzal kell számolni, hogy nem mindenhol fogják elfogadni, tehát ha itthonról nem viszünk magunkkal eurót vagy svájci frankot, akkor elég kellemetlen helyzetbe is kerülhetünk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása