Hogyan működik a hitelkártya egyenleg lekérdezés?

A hitelkártya egyenleg lekérdezése több formában is megtörténhet, és azért különösen fontos, nem mellesleg pedig kényes kérdés, mert egy általános bankkártyával ellentétben itt rendkívül lényeges, hogy akár napi szinten is tudakozódhassunk a kártya egyenlegéről, a költésről, a befizetett díjakról és a törlesztések rendszerességéről.

Amennyiben hitelkártyánk egyenlegére vagyunk kíváncsiak, akkor többféle formában is megbizonyosodhatunk róla, így lássuk első ízben az automatikusan érkező értesítéseket, valamint az általunk indítható lekérdezéseket.

hirdetes

Hitelkártya egyenleg lekérdezése automatikusan

A hitelkártya bár alapesetben egy kölcsönszerződés, a gyakorlatban mégis hasonlóan működik, mint például egy bankkártya, ennek megfelelően az egyenleglekérdezésre is egészen hasonló formában lesz lehetőségünk.

Az automatikus alternatívák kapcsán kiemelendő, hogy a bank a hitelkártyát érintő minden pénzmozgásról tájékoztatja majd az ügyfelet, ami azt jelenti, hogy SMS-ben vagy e-mailben – természetesen a kártyatulajdonos terhére – költés, törlesztés, díjlevonás, büntetés vagy más egyéb esetben egyaránt kapunk értesítést az egyenleg aktuális állapotáról. Ilyenkor nem csak a hitelkártyán rendelkezésünkre álló keretről tudakozódhatunk, hanem arról is, hogy milyen pénzmozgás történt a kártyánkon, ezáltal mekkora összeg került például befizetésre, mekkora összegből gazdálkodhatunk még és így tovább.

A bank természetesen igény esetén nem csak elektronikusan, hanem írásos formában is lehetőséget ad arra, hogy nyomon követhessük, illetve ellenőrizhessük hitelkártyánk aktuális egyenletét. Általában havi rendszerességgel kaphatunk majd tájékoztatást ilyen esetben a pénzmozgásokról, tehát ez a módszer kevésbé friss és aktuális, mint az elektronikus változat, ennek megfelelően, a kettőt együtt teljesen felesleges alkalmazni, hiszen mindkettőnek megvan a kiküldési díja, ami főként a nyomtatott változat esetében igencsak magasnak tekinthető.

Lekérdezés interneten vagy személyesen

A hitelkártya egyenleg lekérdezés természetesen direkt módon és aktuálisan is történhet, így nem kell pénzmozgást várni abban az esetben, ha éppen most azonnal szeretnénk tudakozódni egyenlegünkről, illetve a felhasználható keret mértékéről.

A lekérdezés legegyszerűbb módja ilyenkor az internet, lévén a hitelkártyák jelentős többségét egy internetbankon keresztül is nyomon tudjuk követni, sőt mi több, bizonyos pénzmozgásokat is tudunk intézni, így utalásokat, törlesztést és így tovább. Az internetes belépéshez általában a bank ad tájékoztatást az ügyfeleknek, így az adott pénzintézet hivatalos honlapján, a megfelelő adatok megadásával tudunk belépni saját internetes bankunkba, ahol rögtön tájékozódhatunk egyenlegünkről, akár az éjszakai órákban, naponta akár számtalan alkalommal is.

Kevésbé kényelmes módja a hitelkártya egyenleg lekérdezésének az, ha személyesen befáradunk a bank egyik helyi fiókjába, és ott ügyintézőn keresztül tudakozódunk az egyenlegről.

Akárcsak az internetes bank esetében, ekkor is lehetőségünk lesz mindent megkérdezni és ellenőrizni, utalásokat kivitelezni, tájékozódni a levonásokról és az egyéb pénzmozgásokról, hovatovább akár még tanácsokat is kérhetünk a bank alkalmazottjaitól, amennyiben a használat, a fizetés vagy más egyéb kapcsán kérdésünk merült volna fel.

Az internetes alternatívához hasonlóan a személyes egyenleglekérdezés is teljesen díjmentes, így csak rajtunk múlik, hogy melyiket választjuk majd.

5/5 - (1 vote)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása