Hogyan működik a hitelkártya egyenleg lekérdezés?

hirdetes

A hitelkártya egyenleg lekérdezése több formában is megtörténhet, és azért különösen fontos, nem mellesleg pedig kényes kérdés, mert egy általános bankkártyával ellentétben itt rendkívül lényeges, hogy akár napi szinten is tudakozódhassunk a kártya egyenlegéről, a költésről, a befizetett díjakról és a törlesztések rendszerességéről.

Amennyiben hitelkártyánk egyenlegére vagyunk kíváncsiak, akkor többféle formában is megbizonyosodhatunk róla, így lássuk első ízben az automatikusan érkező értesítéseket, valamint az általunk indítható lekérdezéseket.

Hitelkártya egyenleg lekérdezése automatikusan

A hitelkártya bár alapesetben egy kölcsönszerződés, a gyakorlatban mégis hasonlóan működik, mint például egy bankkártya, ennek megfelelően az egyenleglekérdezésre is egészen hasonló formában lesz lehetőségünk.

Az automatikus alternatívák kapcsán kiemelendő, hogy a bank a hitelkártyát érintő minden pénzmozgásról tájékoztatja majd az ügyfelet, ami azt jelenti, hogy SMS-ben vagy e-mailben – természetesen a kártyatulajdonos terhére – költés, törlesztés, díjlevonás, büntetés vagy más egyéb esetben egyaránt kapunk értesítést az egyenleg aktuális állapotáról. Ilyenkor nem csak a hitelkártyán rendelkezésünkre álló keretről tudakozódhatunk, hanem arról is, hogy milyen pénzmozgás történt a kártyánkon, ezáltal mekkora összeg került például befizetésre, mekkora összegből gazdálkodhatunk még és így tovább.

A bank természetesen igény esetén nem csak elektronikusan, hanem írásos formában is lehetőséget ad arra, hogy nyomon követhessük, illetve ellenőrizhessük hitelkártyánk aktuális egyenletét. Általában havi rendszerességgel kaphatunk majd tájékoztatást ilyen esetben a pénzmozgásokról, tehát ez a módszer kevésbé friss és aktuális, mint az elektronikus változat, ennek megfelelően, a kettőt együtt teljesen felesleges alkalmazni, hiszen mindkettőnek megvan a kiküldési díja, ami főként a nyomtatott változat esetében igencsak magasnak tekinthető.

Lekérdezés interneten vagy személyesen

A hitelkártya egyenleg lekérdezés természetesen direkt módon és aktuálisan is történhet, így nem kell pénzmozgást várni abban az esetben, ha éppen most azonnal szeretnénk tudakozódni egyenlegünkről, illetve a felhasználható keret mértékéről.

A lekérdezés legegyszerűbb módja ilyenkor az internet, lévén a hitelkártyák jelentős többségét egy internetbankon keresztül is nyomon tudjuk követni, sőt mi több, bizonyos pénzmozgásokat is tudunk intézni, így utalásokat, törlesztést és így tovább. Az internetes belépéshez általában a bank ad tájékoztatást az ügyfeleknek, így az adott pénzintézet hivatalos honlapján, a megfelelő adatok megadásával tudunk belépni saját internetes bankunkba, ahol rögtön tájékozódhatunk egyenlegünkről, akár az éjszakai órákban, naponta akár számtalan alkalommal is.

Kevésbé kényelmes módja a hitelkártya egyenleg lekérdezésének az, ha személyesen befáradunk a bank egyik helyi fiókjába, és ott ügyintézőn keresztül tudakozódunk az egyenlegről.

Akárcsak az internetes bank esetében, ekkor is lehetőségünk lesz mindent megkérdezni és ellenőrizni, utalásokat kivitelezni, tájékozódni a levonásokról és az egyéb pénzmozgásokról, hovatovább akár még tanácsokat is kérhetünk a bank alkalmazottjaitól, amennyiben a használat, a fizetés vagy más egyéb kapcsán kérdésünk merült volna fel.

Az internetes alternatívához hasonlóan a személyes egyenleglekérdezés is teljesen díjmentes, így csak rajtunk múlik, hogy melyiket választjuk majd.

Rate this post
hirdetes

Vélemény - hozzászólás hozzáadása