Hitelkártya összehasonlítás, megkönnyítjük a választást

A hitelkártya, mint banki hiteltermék nagyban hasonlít a bankszámlák mellé igényelhető folyószámlahitelhez, hiszen ez is egy olyan hitelkeret, amely folyamatosan megújuló, de azért vannak lényeges különbségek is. A folyószámlánkhoz kapott bankkártyával való vásárlások után nem kaphatunk pénzvisszatérítéseket, viszont a hitelkártyáknál adott ez a lehetőség.

Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy mely vásárlásainkat éri meg inkább a hitelkártyával végezni, hogy annak előnyeit jobban kihasználhassuk. Természetesen minden hitelkártya fajta más és más előnyöket kínál, és más és más feltételek tartoznak hozzá. Alaposan meg kell tehát ismerni a hitelkártyához tartozó előnyöket és hátrányokat, hogy ki tudjuk hozni belőle a maximumot, ezért is gondoltuk úgy, hogy fontos lehet a hitelkártya összehasonlítása a végső döntést segítve ezzel.

hirdetes

Napjainkban használatos hitelkártyák vásárlási előnyei

A ma Magyarországon használatos hitelkártyák legnagyobb hányada ajánl tulajdonosának valamilyen kedvezményt, abban az esetben, ha a kártyát megfelelő aktivitással használja. Ezek a kedvezmények lehetnek például pénzvisszatérítések a vásárlások után, pontgyűjtések, vagy azonnal visszajáró kedvezmények a vásárlás összegéből. Most a legismertebb bankok által kínált hitelkártyák ilyen irányú lehetőségeit ismertetjük, különös figyelemmel a pénzvisszatérítések lehetőségeire.

A CIB Bank Café Espresso hitelkártyája legjobban azon tulajdonosok számára használható ki előnyösen, akik sokat tankolnak, hiszen a tankolásokból 5 százalékot térít vissza a bank. Amennyiben negyedévente 67 ezer forintnyi összeget költünk tankolásra, a maximális három hónapra járó 10 ezer forint pénzvisszatérítést megkaphatjuk. Ez akciósan június 30.-ig érhető el. Bármilyen más vásárlás után 1 százalékos pénzvisszatérítést kapunk, ami a már említett 10 ezer forintos negyedéves maximumig használható ki.

A K&H Bank MasterCard PayPass hitelkártyája ugyan csak havi 3 ezer forintnyi 2 százalékos pénzvisszatérítést ajánl, viszont ezt nagyon könnyű elérni, hiszen csak havi 150 ezer forintnyi költés kell az eléréséhez, amihez bármilyen jellegű vásárlásunk megfelelő, megkötés nincs.
A K&H Banknak van egy másik PayPass hitelkártyája is, a World MasterCard plusz, melyre 2 és 3 százalékos visszatérítés jár, viszont csak a benzinkutakon és az élelmiszerboltokban elköltött forintok után jár a pénzvisszatérítés, ami havonta max. 3 500 forint lehet. Ahhoz, hogy a maximumot elérjük, havonta tankolni 117 ezerért, míg élelmiszert vásárolni 175 ezerért kell.

A Raiffeisen Bank One Card Standard hitelkártyája esetében 1 és 5 százalék közötti visszatérítés érhető el, háromhavonta maximum 30 ezer forint erejéig. Vannak állandó kedvezmények, és bizonyos időszakonkénti akciók is. Az 5%-os visszatérítést azok tudják maradéktalanul kihasználni, akik egészség és sport kategóriában költenek sokat. Ha sikerül elérni a havi 200 ezres költést, akkor elérhető a 30 ezres negyedéves visszatérítés. Élelmiszer vásárlásokra 3 százalékos a visszatérítés, egyéb számlabefizetésekre, és vásárlásokra pedig 1 százalék.

Az OTP Bank egyik hitelkártyája, az American Express Blue évente maximum 30 ezer forintos visszatérítést ajánl, ez 1 százalékos állandó, és 3 százalékos akciós visszatérítésekből jöhet össze. Az akciós 3%-so költésekhez 80 ezer forintnyi vásárlás kell havonta, míg az 1%-os költések 250 ezer forintos vásárlások után jöhet össze.

A Budapest Bank Go! Hitelkártyája ugyancsak az autójukat sokat használóknak előnyös elsősorban, mivel bármely benzinkútnál történő tankolásból 3 százalékot térít vissza, és havi 30 ezres vásárlással elérhető a maximális visszatérítés, ami havi szinte 10 900 forint lehet. Bármely más vásárlás után 1 százalék a visszatérítés, viszont ekkor 1 milliós havi vásárlás kellene a maximális pénzvisszatérítés eléréséhez.

Hitelkártya pénz visszatérítési korlátok nélkül

Vannak olyan hitelkártyák is a hazai piacon (természetesen kis számban), ahol a pénzvisszatérítés összegét nem maximalizálják, tehát minél többet vásárolunk, annál nagyobb visszatérítésre jár érte.
A Citibank ilyen jellegű hitelkártyája, a Citi Life 1 százaléktól akár 20 százalékig térít vissza a vásárlásokból. A Citi Life kártya használatának első félévében 3 százalékos visszatérítést ad az élelmiszerbolti vásárlások után 100 ezer forintig, hazai tankolások után 2 százalékot 50 ezer forintig. Az e fölötti költésekre és a fél év letelte után 1 százalékos a visszatérítés az úgynevezett Citi Forintok formájában, és ez a nem partnerüzletben történő vásárlások után is jár.

A rendszer minden egyes 100 forintos vásárlás után pontot ír fel, amit aztán pénzre is át lehet váltani. A fentebb szereplő 20 százalékos visszatérítés pedig úgy érhető el, hogy a Citi Life hitelkártyával leszerződött partnerüzletekben vásárolunk, és azért extra Citi Forintokat kapunk. Természetesen az akár szó úgy értendő, hogy nem mindegyik partner adja meg ezt a magas százalékot, a többség csak ennek egy részét. De ezek az üzletek elég népszerűnek számítanak, hiszen köztük van az Intersport, a Shell, a Lidl, az Euronics, és még számos más közkedvelt üzlet.

Az Erste Bank Joker elnevezésű hitelkártyája 1-től 4 százalékig ajánlja a pénzvisszatérítéseket, a Joker hitelkártya esetében nyolc különböző kategóriából választhatja ki a tulajdonos, hogy melyik 3 üzlettípusból akarja az alapból járó 1 százalékos visszatérítések helyett a sokkal jobban hangzó 4 százalékosat használni. Ezt egy 3 százalékos pénz-visszatérítési bónuszként adja a bank. A kategóriákban szinte minden vásárolható cikk benne van, kivéve az élelmiszer jellegűeket. Van azonban egy korlátja is ennek a hitelkártyának, ami akkor lép életbe a benzinkút kategóriát választjuk ki, ekkor van egy havi 30 ezer forintos korlát, ami nem a visszatérítésre, hanem a vásárlásra vonatkozik.

Mindent összevetve mindenki találhat a hazai hitelkártya választékban olyat, ahol nem szükséges csillagászati összegeket elkölteni havonta, hogy a legnagyobb pénz visszatérítési összegeket megkaphassuk. És ha nem érjük is el ezeket a maximumokat, akkor is egészen elfogadható mértékű spórolásokat lehet kihozni ezekből a kártyákból, amennyiben eleget használjuk ezeket.

A hitelkártyák összehasonlítása során a bankmonitor.hu oldal található információkat is felhasználtuk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása