Lakás előtakarékosság 30%-os állami támogatással

A lakás-előtakarékosság a magyar állam által folyamatosan támogatott rendkívül kedvező megtakarítási forma, melyet hazánk minden állampolgára igénybe vehet, amennyiben vállalja, hogy havonta rendszeresen befizet egy adott összeget erre a számlára.

Mindezért cserébe az állam évente a lakásszámla ügyfél befizetéseit 30 százalék plusz állami támogatással fejeli meg, melyet a megtakarítás lakáscélú felhasználása esetén soha nem kell visszafizetni. A lakáskassza támogatásokat az állam leginkább a fiatalok otthonteremtésének elősegítésére adja, de ettől függetlenül bárki igényelheti, és lényegében bármilyen jellegű lakással kapcsolatos költség kifizethető belőle. Jelenleg a megtakarítási időszak 49 és 120 hónap között választható, a 30%-os állami támogatások évenkénti legnagyobb összege 72 ezer forint lehet, tehát a legmagasabb támogatást akkor lehet megkapni, ha az előtakarékoskodó havi 20 ezer forint betéti összeg befizetését vállalja a lakáskassza szerződésben.

hirdetes

Fundamenta a legtapasztaltabb lakás-előtakarékosság szolgáltató

Mindenkinek érdemes a Fundamenta lakás-előtakarékosságot választania, aki élni kíván az állam által adott támogatások remek lehetőségével, otthonteremtési tervei vannak, vagy a lakáskassza számlán összegyűjtött összeget lakáscélú módon szeretné elkölteni. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy családon belül akár több számlát is nyissanak előtakarékossági céllal, mivel így a támogatások összegét megtöbbszörözve a rendelkezésre álló pénzösszeg is jóval nagyobb lehet. Jelenleg egy darab lakás-előtakarékosság szerződés maximális összege 8 millió forint lehet, ezt az összeget családon belüli több szerződéssel 32 millió forintra is fel lehet tornázni, majd az így összegyűlt összeget egyetlen családtag otthonteremtésére is rá lehet fordítani.

A Fundamenta Hozamleső elnevezésű számlájával most 13,07 százalékos magas hozamszint is elérhető, és mindez teljes mértékben kamatadó mentesen. Ráadásul a megtakarítási idő végét kiváróknak rendkívül kedvező, 3,9 százalékos (THM: 5,23 %) fix, a futamidő végéig biztosan nem változó kamatú hitel felvételére is lehetősége van. Ezt a nagyon alacsony kamatszintet a piaci kamatozású lakáshitelek legkedvezőbbje sem tudja még csak megközelíteni sem, tudtuk meg a bankracio.hu oldaláról.

És a megtakarításokat és az esetleg felvehető hitelt mire lehet felhasználni?

Például:

 • az első lakásunk vagy házunk megvásárlására
 • házépítési terveink megvalósítására
 • esetleges lakás, vagy ház cserére
 • a már meglévő otthonunk korszerűsítésére, felújítására, vagy átalakítására
 • gyermekeink lakásterveinek elősegítésére
 • már meglévő drága lakáshitelünk kiváltására
 • felhasználható még társasházaknak és lakásszövetkezeteknek is, amennyiben bizonyos épületrészek felújítását vagy korszerűsítését akarják megoldani
 • telek vásárolható belőle
 • megrongálódott, vagy beázott tető helyrehozatalára
 • közművek kiépítésre, vagy átalakításra
 • járdát építhetünk, kutat fúrathatunk, kerítést húzathatunk fel a ház köré
 • a házunk fűtési rendszerét korszerűbbre cserélhetjük
 • beépített háztartási gépek, és beépített konyhabútort vásárolhatunk belőle
 • akár szalagfüggönyt is vehetünk az összegből, stb.

Mit kínál a Fundamenta előtakarékossági lehetőségei?

A legkedvezőbb kamatozású Fundamenta hitel akkor érhető el, ha az előtakarékoskodó ki tudja várni a hitel felvételével a megtakarítási időszak végét, ekkor a forint kölcsön kamata mindössze 3,9 százalékos lehet, ami a futamidő végéig fix kamatozású, természetesen ennek a kedvező kamatszintnek az eléréséhez már a szerződéskötéskor a megfelelő terméket kell választanunk.

A Fundamenta ezen kívül többféle lehetőséget nyújt azok számára is, akik nem tudják megvárni a megtakarítási időszak lejáratát, mivel lakáscélú terveik nem tűrnek halasztást. Az egyik ilyen lehetőség a Fundamenta Megelőlegező Hitel választása lehet, melyet azon ügyfeleknek érdemes választaniuk, akiknek már két év letelt a lakáskassza szerződésükből, így ezzel az áthidaló kölcsönnel meg tudják valósítani a lakáscélú terveiket.

Mivel ezt a hitel hamarabb veszi fel az előtakarékoskodó, így a hitelintézet magasabb kamatokat kér a hitel igénybe vevésért. A hitelnek van egy feltétele, miszerint csak akkor lehet igényelni, ha a lakás-előtakarékossági szerződésben már legalább összegyűlt a szerződéses összeg 10 százaléka. A Megelőlegező Hitel összeg ugyanannyi is lehet, mintha azt a megtakarítási időszak végén vettük volna fel. Ettől függetlenül természetesen kisebb összeg igénylésére is lehetőség mutatkozik, de ebben az esetben szükség lesz a szerződéses összeg lecsökkentésére. Ez a lakáscélú hitel is teljes mértékben fix kamatozású, de mint már említettük, ennél a hitelnél már némileg magasabb kamatokat kell megfizetni, ami 5,9 százalék (THM: 5,69 %).

Bár a hitelt hamarabb felveszi az ügyfél, mint a megtakarítási időszak lejárna, a további befizetések is kamatadó mentesség alá esnek, és asz állami támogatások összege is ugyanúgy jár e befizetésekre. Amennyiben az előtakarékoskodó él a Megelőlegező Hitel lehetőségével, akkor bizonyos költségek felmerülésével is számolnia kell. Például az értékbecslés díjával, a hitelfolyósítás díjával (ezt a Fundamenta általában elengedi), kezelési költséggel, a szerződés módosításának is díja van, a közokiratba foglalás díjával, a tulajdoni lap és egyéb szükséges igazolások lekérésének díjával.

Ha valaki nem tudja kivárni a Megelőlegező Hitel felvételéhez szükséges két év leteltét sem, hanem azonnal kellene neki a pénz, az választhatja az Fundamenta Azonnali Hitelt, mely a Lakás-előtakarékossági szerződés megkötése után azonnal igényelhető, és a hitelbírálat körülbelül két hónapos lezajlása után a kölcsönösszeg már kézhez is vehető.

Ennek a hitelnek is teljesen fixek a kamatai, de egy százalékkal magasabbak, mint a két év után felvehető hitelé, (6,9 % – THM 7,57%).
A Lojalitás Hitelt azoknak érdemes választania, akik abban a helyzetben vannak, hogy a lakás-előtakarékossági szerződésüket szeretnék megújítani. Ez a hitel is azonnal felvehető, kamata fix, 6,5 százalék (THM 7,11%).

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása