Fundamenta hitel – minden amit érdemes tudni róla

Hazánkban az ingatlanárak, és építési költségek az átlagbérekhez viszonyítva annyira magasak, hogy aki az általa megálmodott otthont szeretné magáénak tudni, annak fontos, hogy minél fejlettebb pénzügyi tudatossággal készüljön a megszerzésére.

Ennek a célnak az elérésében kézenfekvő eszköz számunkra a Fundamenta által kínált államilag támogatott lakásszámla, és a vele kombinálható lakáscélú hitel.

hirdetes

A Fundamenta lakáselőtakarékossági szerződés összetevői: a saját megtakarításaink, valamint az évi max. 72.000 forint állami támogatás, a betéti kamatok, és amennyiben hitelt szeretnénk felvenni, akkor ehhez jön a megtakarításunk függvényében elérhető lakáscélú kölcsön.

fundamenta lakáscélú hitel
Fundamenta lakáscélú hitel kamatai, THM listája

A vásárláshoz szükséges összeget ma már nem csak a szerződés lejárta után igényelhetjük a lakáskasszától, hanem korábban is, a következő felsorolás mutatja meg, konkrétan milyen lehetőségeink vannak.

Fundamenta hitel 3 fajtája

A szerződés megkötése után igényelt hitel elnevezése:
Azonnali hitel (0 és 2 év között)

A szerződés kötés után két évvel igényelt hitel elnevezése:
Megelőlegező hitel (2 év után)

A szerződés lejáratakor felvett hitel:
Lakáskölcsön

Minden harmadik lakáshitel Fundamenta (forint hitel és 2013-s adatok)

aki megtakarít könnyebben kapja meg a hitelt a Fundamentától

Fundamenta Azonnali Áthidaló Kölcsön igényelhető összege

Az Azonnali Hitel elnevezése is mutatja, hogy közvetlenül a szerződés megkötése után már hozzájuthatunk, a kamata fix:6,5%, THM:7,11%.

Az Azonnali Áthidaló Kölcsön kérelme esetén a minimális igényelhető összeg 1 millió forint, kezes nem feltétlenül szükséges hozzá, de a Fundamenta kérheti kötelezően bevonandó adóstárs bevonását a hitelügyletbe, és ennek a személynek legalább a minimálbért elérő jövedelmet kell felmutatnia.

A hitel biztosítékául a hitelintézet a legtöbb esetben legalább két jövedelemigazolással és jövedelemmel is rendelkező ügyfél bevonását kéri a hitelbe, valamint ingatlanfedezetet is kér. Ha csak egy adós lenne a hitelügyletben (tehát nincs plusz bevonandó ügyfél), akkor annak 400 ezer forint igazolható jövedelemmel és határozatlan munkaviszonnyal kell rendelkeznie.

Az életkora legalább 25 évnek kell lennie, és a hitel lejáratának pillanatában nem lehet idősebb 65 évnél. Az ingatlanfedezeten a hitel teljes futamideje alatt csak a Fundamentának lehet jelzálogjoga bejegyezve, amit közjegyzői okiratba kell foglalni.

A felajánlott ingatlan forgalmi értékének maximum 75 százaléka használható fedezeti értékként. Lakóház esetében ennek az értéknek minimum 5 millió forintnak, lakás esetén minimum 3 millió forintnak, nem lakóingatlan, vagy tanya esetében másfél millió forintnak kell lennie. Bár a legtöbb esetben a fedezet az az ingatlan, melyre a hitelt felhasználják, a Fundamenta más ingatlanfedezetet is elfogad.

A Megelőlegező hitel két év után felvehető

A Fundamenta Megelőlegező Hitellel már két évvel a lakáskassza szerződés megkötése után lehetőség van úgynevezett áthidaló kölcsönhöz jutni. Ezzel a gyorsított hozzáféréssel pénzhez juthat az ügyfél még a megtakarítási időszak vége előtt, ennek egyik feltétele, hogy lakáskassza szerződésben szereplő összegnek minimum 10 százaléka már rendelkezésre álljon.

A Megelőlegező hitel összege ugyanannyi lehet, mint a lakáskassza szerződéses összege, ami a befizetések havi összegéből, az állami támogatásból, a betéti kamatból és a forint alapú igényelhető lakáshitelből áll. Kisebb összeg is igényelhető, viszont ekkor csökkenteni kell a szerződéses összeget. Az áthidaló kölcsönt a szerződés tulajdonosa igényelheti, és ő lesz az adós is. A Megelőlegező Hitel kamata is rögzített, tehát a futamidő végéig biztos nem változik. A legjobb elérhető kamat ebben az esetben 5,5 százalék (THM 5,3%). A megtakarítások a hitel felvétele után is teljes mértékben kamatadó-mentesek maradnak, és továbbra is jár rájuk az állami támogatás összege.

A Megelőlegező hitelnél az alábbi költségekkel számolhatunk:

  • az értékbecslés díjával
  • a hitelfolyósítás díjával
  • a közokiratba foglalás díjával
  • a szerződés módosításának díjával
  • valamint a szükséges igazolásoknak és tulajdoni lap lekérésének költségévelaz ingatlan fedezet minimális forgalmi értéke 5 millió forint kell legyen, és meg kell felelnie a Fundamenta követelményeinek.

A Fundamenta hitelek klasszikusa – lakáskölcsön

Ha a hitelintézettel lakásszámla szerződést kötünk, a megtakarítási idő letelte után rendkívül kedvező, forint alapú lakáskölcsönt lehet felvenni, mely fix kamatozású, jó esetben akár 3,9 százalékos (THM 5,23%), a jelenlegi lakáshitel piacon valószínűleg a legalacsonyabb kamattal. Erre a kedvező kamatra akkor van lehetőség, ha az ügyfél mindenképpen ki tudja várni a megtakarítási időszak végét, és a szerződés megkötésekor a megfelelő terméket választotta.

Fontos tudnivaló még, hogy lakáskölcsönt a szerződés lejárta után 6 hónapig tudunk igényelni, később erre nincs lehetőség, ezért fontos, hogy úgy időzítsük a lakásvásárlást, hogy ne csússzunk le a legkedvezőbb lehetőségekről.

Egyéb fontos tudnivalók a Fundamenta hitelről

Természetesen bármilyen Fundamenta hitel felvételének alapfeltétele egy már megkötött lakáskassza szerződés megléte. Minden hitelkérelemnek első lépése az adott hitelfajtához tartozó dokumentumok benyújtása, a lakás-takarékpénztár ez alapján kezdi meg a hitelbírálatot. Ennek eredményéről írásban tájékoztatják az ügyfelet, ahogy a kifizetés feltételeiről is.

Minden Fundamenta hitelt kizárólag valamely törvényben is rögzített lakáscélra lehet igényelni, ez lehet építkezés, vásárlás, korszerűsítés, felújítás, közművesítés, lakáscélú hitel kiváltása. A lakáscélt minden esetben pontosan meghatározott dokumentummal igazolni kell, erről a pénzintézet honlapja nyújt felvilágosítást.

mindenkori részleteket a Fundamenta.hu oldalán olvashat vagy beszéljen üzletkötőjével.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása