Hitelfelvételi lehetőségek a hazai bankoknál

Cikkünkben a hazai hitelfelvétel lehetőségeire fókuszálunk, azon belül is a lakáshitelekre, amelyek új vagy akár használt lakás vásárlására is lehet fordítani, de egy építkezés is elindítható segítségével. Ezen felül a bankok kínálnak lakásfelújításra, bővítésre, korszerűsítésre, egy esetleges telekvásárlásra, valamint egy meglévő hitel kiváltására is különféle hiteleket. A saját tulajdon Magyarországon nagyon fontos, bár ez más országokban egyáltalán nincsen így. Németországban és Kanadában gyakoribb az, hogy a lakásokat bérlik, így nem kényszerülnek rá a hitelfelvételre.

Természetesen ezekben az országokban megfizethető árakon kínálják az albérleteket, amelyek a havi fizetésekhez képest megfizethető mértéket öltenek. Nézzük meg, hogy Magyarországon az OTP, az Erste és a Budapest Banknál, valamint a Takarékbanknál mi a helyzet a hitelfelvételi lehetőségekkel kapcsolatban.

hirdetes

Erste hitelfelvétel

Az Erste Bank rövid kamatperiódusú és hosszú kamatperiódusú lakáshitelt is kínál. A rövidebb kamatperiódusú hitelt a 6 havi BUBOR-hoz kötik, azaz 6 havonta változhat a kamata. A hosszabb kamatperiódusú hitel 5 vagy 10 éves lehet, tehát ez egy sokkal kiszámíthatóbb hitel. Az állandó kamat nagyon könnyen kiszámítható az 5 vagy 10 éves periódusra. Ez a hitel azoknak nyújt segítséget, akik maximum 10 évre kívánják felvenni a hitelt és fontos számukra az, hogy egy kiszámítható hitelük legyen kiszámítható törlesztőrészlettel. Természetesen itt is elérhető a futamidő alatt végig fix kamatozású hitel, amely maximum 15 évre szólhat. Ezt is az előre tervezőknek ajánlják.

Budapest Bank hitelfelvétel

A Budapest Bank március 31-én olvadt össze az MKB Bankkal, így a lakáshitelek is eszerint alakulnak. A lakáscélú hiteleket 12 és 20 év közötti futamidővel ajánlják. Ez az Erste ajánlatához képest még 5 évvel hosszabb futamidőt tesz lehetővé.

A végig fix kamatozású lakáshitel semmilyen extra feltétel teljesülését nem kéri, így nagyon sokan élhetnek a Budapest Bank, MKB Bank lakáshiteleivel. Lakásvásárlásra, meglévő ingatlan bővítésére, hitelkiváltásra, építkezésre, korszerűsítésre és felújításra is felvehető konstrukció. A hitelösszegek 3 millió forinttól indulnak és egészen 100 millió forintig lehet élni a hitelfelvételi lehetőséggel.

OTP hitelfelvétel

Az OTP Bank által kínált lakáshitelek igen kedvezőek, ráadásul most egy 680 000 Forintos online kuponnal is jutalmazzák az ügyfeleket. Jelenlegi akciójuk keretében több induló díjat is elengednek, emellett váltakozó futamidőre is igényelhető. Az 5 vagy 10 éves futamidejű hitelek végig fix kamatozással vehetők igénybe. A Teljes Hiteldíj Mutató 3,3 és 10,9% között mozog.

Takarékbank hitelfelvétel

A Takarékbank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitele stabil megoldást kínál a családoknak. A THM mutató 5,96% és 7,68% közötti. A kiszámítható és előre tervezhető hitelt sokan kedvelik. Az 5 vagy 10 éves futamidejű hitelekhez kapcsolódó költségek pedig nem haladják meg az MNB által ajánlott mértéket. Ezt a hitelt 15 munkanap alatt bírálják el és 2 munkanap alatt folyósítják, így, ha gyorsan hitelre van szükségünk, akkor érdemes a Takarékbankhoz fordulni.

Mi kell a hitelfelvételhez

Minden hitelfelvétel a kölcsönkérelem benyújtásával kezdődik. A hitelfelvételhez szükséges fontosabb dokumentumokról minden bank tájékoztatást nyújt a honlapján, emellett természetesen az ügyintézők is segítenek az eligazodásban. Miután megtörténik a hivatalos dokumentumok benyújtása elkezdődik az értékbecslés a fedezetként felajánlott ingatlan vagy ingatlanok kapcsán.

Ezt követi az adósminősítés. Ilyenkor a hitelfelvevő jövedelmét és hitelképességét vizsgálják meg. Amennyiben a hitelintézet mindent rendben talál és a kockázati feltételek körül is minden az elvártaknak megfelelően alakul, akkor elkészítik a kölcsönszerződést.

A kölcsönszerződéssel mindenképpen fel kell keresni a közjegyzőt, ha kezesünk van, akkor itt neki is jelen kell lennie a papírmunkák során. Ha az iratokat aláírva és hitelesítve leadjuk a bankban pár napon belül megtörténik a hitel kiutalása, hiszen megtörténik a végső bírálat. Nagyon optimális esetben egy hitelfelvétel pár hét alatt lezajlik és csak akkor kell hosszabb időszakkal számolnunk, ha a papírokkal és igazolásokkal valami gond van, vagy esetleg a fedezettel nem stimmel valami.

Mire figyeljünk oda mielőtt hitelfelvételre adjuk a fejünket?

Egy hitelfelvétel nagyon komoly dolog és hosszabb távon terheli meg a pénztárcánkat, azaz hosszútávú döntést igényel. Alaposan át kell gondolni, hogy vajon képesek leszünk-e ilyen hosszú távon is vállalni azt, hogy a törlesztőrészleteket minden hónapban pontosan fizessük. Ha a futamidő alatt ezt nem jól mérjük fel és el-elmaradnak a törlesztőrészletek, akkor a legrosszabb esetben a banké lesz az otthonunk. Ezt nem érdemes megreszkíroznia senkinek sem! Mennyire biztos vajon a munkahelyünk? Ezt is mérlegelni kell, hiszen a fizetésünkből tudjuk majd fedezni a lakáshitel havi törlesztőrészletét.

Azt is át kell gondolni, hogy havi szinten mekkora összeget tudunk nagy bizonyossággal a hitelre fordítani. Nem érdemes úgy tervezni, hogy a hitel a fizetésünk felét elvigye, mert az egy teljesen kilátástalan és élhetetlen jövőt is előrevetíthet. Hitelfelvételnél nagyon igaz az a mondás, hogy „addig nyújtózkodjunk ameddig a takarónk ér”. Szerencsénkre azonban a bankok csak az ingatlan értékének bizonyos százalékáig adnak hitelt, ami talán segít is abban, hogy ne adósodjunk el teljesen.

Nagy általánosságban a bankok az ingatlan értékének 80 százalékáig terhelhetik csak meg az ingatlant. Az ingatlan értéke jelen esetben az lesz, amelyet az értékbecslő a helyszínen megállapít és nem az az összeg, amire mi tartjuk az ingatlant. Miután sikeresen felvettük a hitelt ne felejtsünk el a biztonság érdekében egy vésztartalékot is képezni azokra az esetekre, ha például betegség miatt pár hónapig nem lesz annyi bevételünk. Ezekben a hónapokban valamiből ki kell pótolni a bevételkiesést. Több banknál ma már lehetőség nyílik ilyen helyzetekben biztosítást is kötni a hitelfelvétel mellett, de annak is fizetni kell a havidíját.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása