Mit érdemes tudni a virtuális pénzről?

A virtuális pénz egyfajta digitális valuta, amely nincsen szabályozva. Nem központi bank a kibocsátója és így ezt nem is nagyon lehet ellenőrizni. Ilyen virtuális pénz például a Bitcoin, az XRP vagy a Litecoin. Ezeket a valutákat szoftverekben tárolják, esetleg alkalmazásokban vagy hálózatokban. Ezeken keresztül digitális formában lehet a tranzakciókat lebonyolítani. Ezeket a virtuális pénzeket jellemzően magánemberek bocsátják ki. A pénzek alapjául szolgáló szoftverek, valamint hálózatok biztonsága egy nagyon kritikus kérdés. A hagyományos pénzek mögött mindig államadósság áll vagy egyéb eszközök, mint például az arany. A virtuális pénzek mögött ezzel ellentétben nincsen semmilyen érték. Ezeknek a virtuális pénzeknek az értékét a kereskedői hangulat határozza meg, így szabályozatlanságából adódóan igen nagy árfolyam ingadozásnak van folyamatosan kitéve.

Virtuális pénz fajták

Listánkon az első az igen népszerű Ethereum, amely egy decentralizált szoftverplatform. Ez lehetővé teszi a decentralizált alkalmazások, azaz a dAppok létrehozását és futtatását anélkül, hogy harmadik fél vagy bármilyen ellenőrzés közbeavatkozhatna. Az Ethereumhoz a világon bárki hozzáférhet így az országok lakosságainak körében talán azért ennyire népszerű. Nem befolyásolja az állami infrastruktúra, a különféle hitelek és a biztosítások sem. A Ethereum alkalmazások az éterben futnak egy platform-specifikus kriptográfiai tokenen. Ezeket leginkább azok a fejlesztők keresik, akik az Ethereumon belül szeretnének fejleszteni vagy futtatni, illetve azok a kereskedők, akik digitális pénzt szeretnének vásárolni. Manapság a Bitcoin után ez a második legnépszerűbb virtuális pénz. 2022. március közepén egy Ethereum körülbeül 2500 dollárt ért.

hirdetes

A Litecoin 2011 óta létező virtuális pénz, amely az első kriptovaluták egyike. Az első Litecoin-t Charlie Lee hozta létre, aki a Google korábbi mérnöke volt. Ez egy nyílt forráskódú globális fizetési hálózaton alapul, amely szintén nem ellenőrzött. A Litecoin egy peer-to-peer virtuális valuta, amelynek az egyes tranzakcióknál a feldolgozási sebessége a Bitcoin-nál sokkal gyorsabb.

A harmadik legnépszerűbb virtuális pénz a Cardano, amelyet Charles Hoskinson hozott létre. Hoskinson egyebek mellett az Ethereum egyik társalapítója. A blokkláncplatformon a fejlesztők decentralizált alkalmazásokat készítenek. Ezeknek az alkalmazásoknak köszönhetően elindulnak az okosszerződések, a kóddarabok, amelyek a különféle utasításokat és parancsokat végrehajtják. A végrehajtáshoz minden esetben valamilyen feltételnek kell teljesülnie.

A virtuális pénzeknél ejtsünk pár szót a sokak által már ismert Bitcoinról is. 13 évbe tellett mire a 19 milliomodik Bitcoint kibányászták. Talán nem sokan tudják, de összesen 21 millió Bitcoint lehet maximum kibányászni. A maradék Bitcoin kibányászása azonban nem lesz egyszerű feladat és valószínűleg még évtizedekbe is beletelhet. Ez egyben természetesen azt is jelzi, hogy a Bitcoinok nagy része már forgalomban van. A legelső Bitcoint még Satoshi Nakomoto bányászta ki 2009-ben. Az első blokk megszerzése után 50 Bitcoint zsebelt be. Ezt az 50 Bitcoint azonban mind a mai napig nem költötte el, amely már több mint 2 millió dollárt ér.

Néhány országban egyenesen megtiltották a virtuális valuták bányászatát. Idén például Kazahsztánban csaptak le egy illegális kriptobányász csapatra. Legtöbbször az áramellátásokkal kapcsolatos problémák miatt kénytelenek eljárni a hatóságok és folyamatosan vadásznak a digitális valutát bányászókra.

Virtuális pénz bányászat

A virtuális pénz bányászat során új virtuális pénzek kerülnek forgalomba. A pénz bányászatot kifinomult hardverek segítségével végzik, amelyek egy összetett matematikai számítási problémát oldanak meg. Ha az adott számítógép megtalálja a probléma megoldását, akkor máris megkapja a következő – például bitcoin blokkot – amelyen tovább dolgozhat. Ez a folyamat az, amely folyamatosan elölről kezdődik. Az adatokat mindig a blokkláncba rögzítik.

PS4 virtuális pénztárca

Természetesen nem csak ezek számítanak virtuális pénzeknek, hiszen a játékoknál is virtuális pénzekkel játszunk. Az igen népszerű PS4 játékoknál is egy virtuális pénztárcát lehet feltölteni, de valódi pénzt kell elutalnunk ahhoz, hogy feltöltődjön a játékban használt virtuális pénztárcánk. A PlayStation Store-ban történő vásárláshoz elengedhetetlen, hogy feltöltsük a tárcánkat, hiszen a különféle szolgáltatásokat, előfizetések aktiválást vagy esetleg megújítását is ezeknek a virtuális pénztárcáknak a segítségével tudjuk megoldani.

Virtuális pénz árfolyam

A virtuális pénz árfolyam sokakat érdekel, hiszen az elmúlt években nagyon felkapott lett a virtuális pénz. Sokan úgy gondolják, hogy a kriptovaluták a jövő fizetőeszközei lesznek. Pontosan ezért nagyon sokan mintegy befektetési lehetőségként tekintenek rá és így az árfolyam ismerete is kulcsfontosságú lehet. Ma már nagyon sok oldalon meg lehet tekinteni a virtuális pénzek árfolyamait. Ha befektetésként tekintünk erre a pénzre, akkor tényleg nagyon fontos, hogy a virtuális pénz árfolyamokkal minden nap tisztában legyünk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása