A hitel moratórium kalkulátor sokaknak segíthet

A hitel moratórium kalkulátor segíthet mindenkinek, aki kíváncsi arra, hogy a moratórium végeztével miként alakul a hitele és annak törlesztőrészlete. Nagy segítség azoknak az ügyfeleknek, akik nem tudják eldönteni, hogy érdemes-e élni a moratóriummal vagy egyébként is fizetni tudják a hitelt és esetleg úgy döntenek, hogy havonta tovább törlesztik hiteleiket.

hitel moratórium kalkulátor működése
hitel moratórium kalkulátor működése

A hitel moratórium kalkulátor működési elve

Azok az ügyfelek, akik nem szeretnék fizetni a moratórium alatt a hiteltörlesztőrészleteket nincsen semmilyen teendőjük, hiszen a moratórium automatikusan életbe lépett egészen 2020. december 31-ig. A moratórium nem csak a magánemberekre, hanem a cégekre is vonatkozik, így a vállalkozásoknak is van idejük lélegzethez jutniuk.

hirdetes

Ez a Kormányrendelet vonatkozik a munkavállalói hitelekre is. A hitelező pénzintézetek a moratórium ideje alatt az ügyfelek részéről elhalasztott kamat- és díjfizetéseket nem adhatják hozzá a tőketartozáshoz, így erre nem is kell majd kamatos kamatot fizetniük az ügyfeleknek. 2021 év. elejétől egyenletes részletben kell a pénzintézeteknek elosztaniuk ezt az összeget és így kell majd visszafizetniük az ügyfeleknek.

A moratórium után a törlesztőrészletek nem lehetnek magasabbak, mint a moratórium előtt, de a futamidőt meghosszabbíthatják. A moratórium időszaka 9 hónap és 13 nap, így maximum ennyivel lehet meghosszabbítani a futamidőket minden egyes ügyfél esetében. Ez alatt a meghosszabbítás alatt kell az ügyfeleknek visszafizetniük a kamatokat és a díjakat. A moratórium 2020. március 18. 124 óráig folyósított hitelekre vonatkozik csak.

A kalkulátor segít a számolásban

A számításokat nagyon gyorsan el lehet végezni az online elérhető kalkulátor oldalakon. A járvány hatásai miatt nagyon sokan elveszítik munkahelyüket és ezzel együtt a jövedelemforrásukat. A haladékok automatikusan életbe lépnek, amelyet érdemes is kihasználni. Érdemes azonban végiggondolni, hogy milyen kiadásokkal járhat a moratórium. Ha például egy 7 millió forintos 5%-os kamattal bíró 10 éves hátralévő futamidejű hitelt nézünk meg példaként, akkor láthatjuk, hogy 348 956 Forinttal fogunk többet fizetni a hitel lejáratakor.

Egy 1 millió forintos személyi kölcsönnél, amely már 13%-os kamattal bír és 2 éves a hátralévő futamideje, 99 838 Forinttal fizetünk majd többet a moratórium miatt. Ha egy nagyobb hitelt veszünk alapul, hiszen sokan házat és lakást vásároltak több tízmillió forintos értékben nekik nagyobb a vesztenivalójuk. A 3%-os 50 millió forintos hitelnél, ahol 3 éves futamidő van még hátra és negyedéves a törlesztés, összesen 1 923 952 forint az az összeg, amit plusszban, a hitelre ki kell fizetni.

Ez közel 2 millió Forint, így ezt érdemes alaposan átgondolni. Fontos tudni, hogy egy hitel esetben akár 14 hónappal is meghosszabbodhat a futamidő, ha a pénzintézet ki szeretné fizettetni az ügyfelekkel az elmaradt kamatot és díjakat. Ez leginkább a lakáshitelekre vonatkozhat, de a nagyobb összegű és hosszabb futamidejű személyi hiteleknél is számolni kell ezzel.

Mikor érdemes élni a moratóriummal?

A moratórium miatt a teljes visszafizetendő összeg tulajdonképpen jelenértéken csökken, hiszen a későbbi pénz majd sokkal kevesebbet ér. Azok a magánszemélyek, akik állásuk elvesztése miatt most nagyon nehéz helyzetbe kerültek érdemesebb, ha a moratóriumban maradnak és nem fizetik a moratórium alatt tovább a hitelt. Ugyan ez vonatkozik azokra a vállalkozásokra, amelyek a jelenlegi helyzetben elveszítették ügyfeleiket.

Természetesen, akik szeretnének minél előbb megszabadulnia tartozásuktól azoknak érdemes tovább fizetniük a hitelt. Ha már tervezik egy következő hitel felvételét, akkor is érdemes folyamatosan fizetni a jelenlegi hitelt, hiszen a futamidő meghosszabbítás miatt az új hitel felvétele is csúszhat. Sokan aggódnak a kamatkörnyezet miatt, hiszen elképzelhető, hogy emelkedésnek indul, illetve sokan félnek, hogy saját anyagi helyzetük fordul rosszabbra.

Ebben az esetben is érdemes tovább fizetni a hitelt. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miként vonatkozik a folyószámlahitelekre és a hitelkártyákra a moratórium. A bankoknak ezekben az esetekben is ugyan úgy kell eljárniuk, azaz a moratórium ideje alatt nem fizettethetik meg az ügyfelekkel a törlesztéseket és a futamidőt ugyan úgy a moratórium után ki kell tolniuk. Bedőlt hitelek esetében, ha még azt nem mondták fel, akkor még vonatkozhat a moratórium a hitelügyletre.

Azonban, ha már egy követeléskezelőnél van az ügy, akkor arra a moratórium nem érvényesíthető. Természetesen előfordulhat, hogy az ügyfelek nem jelzik a bank felé, hogy tovább törlesztenék a hitelt, csak automatikusan tovább törlesztik, de erről a bankok a későbbiekben majd rendelkeznek és kiadják a tájékoztatásokat.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása