Hatalmas bonyodalmat okozott 2017-ben az OTPdirekt mobilon

Már egy jó ideje elérhető az OTPdirekt mobilon is, és sokáig zavartalanul működött, ám egy 2017-es incidens hatalmas felháborodást keltett. Ennek utórezgései még ma is megfigyelhetők az akkor felháborodott felhasználók között. Akadnak, akik azért nem merik elkezdeni az OTPdirekt mobilon való használatát, mert attól tartanak, a következő frissítések is kellemetlenségeket okozhatnak.

Ezek a babonák sajnos mindenhol megfigyelhetőek. Egyesek azért nem választanak bizonyos termékeket, mert azt hallották, hogy…és ide bármi behelyettesíthető lényegében. Az OTP azonban kicsit rászolgált erre az előítéletre, ám tulajdonképpen, amit sokan negatívumnak ítélnek, az valóbán pozitívum, hiszen védelmet jelent a hekkerekkel szemben.

hirdetes

Hogyan okozott galibát az OTPdirekt mobilon?

2017. év elején az OTPdirekt mobilos applikációja, az OTP smartbank frissült. A frissítés azonban hátrányosan érintette azokat a felhasználókat, akiknek a mobiljukon nem érintetlen gyári operációs rendszer futott, nem regisztrálhattak. A regisztrációkor az OTP smartbank rendszere a következő hibaüzenetet küldte: „Regisztráció – Felhívjuk figyelmét, hogy készülékének operációs rendszere feltört.

Biztonsági okokból a regisztráció ezzel az eszközzel jelenleg nem engedélyezett.” Ez nagyon sokakban felháborodást váltott, mert kikérték maguknak, hogy az OTP szabja meg, milyen módon használják okoseszközüket. Végül az OTP bank kijelentette, hogy nincs pardon, biztonsági okokból az applikáció csak olyan eszközön használható, amelynek operációs rendszere érintetlen.

Miért fontos ez a biztonság az OTPdirekt esetében?

Azért, mert a telefonok operációs rendszerének feltörése (Androidon rootolás, iOS-on jeilbreakelés során a telefontulajdonosok olyan változtatásokat hajthatnak végre a telefonokon, amiket a gyári rendszer nem engedélyezett és minden tekintetben nagyobb mozgásteret kapnak, például kártyafüggetlenné válhat az, ami előtt nem volt. Ha feltörés közben vagy a módosítások végzésekor valaki nem elég óvatos és nem szakavatott, előfordulhat, hogy a hekkerekkel szemben védetlenné válik.

Ezt a kockázatot az OTP bank nem fogja felvállalni. a korlátozás nem gazdasági érdek, legalábbis nem úgy, ahogy némelyek gondolták. A korlátozás a személyes és banki adatok védelmében jött létre, amelyet egyébként minden egyes felhasználó kimondottan elvár saját bankjától, mobilszolgáltatójától, az általa használt programoktól, letöltött applikációktól. a bank nem fog ezen változtatni, továbbra is kizárólag az érintetlen, nem feltört operációsrendszerű telefonokon van lehetőség az OTPdirekt smartbankjának használatára.

Csak keveseknek elérhetetlen az OTPdirekt mobilon

Bár vannak, akik szeretnek mindig úgymond törvényen kívül járni, mégis az OTP ügyfelek elenyésző hányadánál van jelen a korlátozás, a többiek érintetlen eszközzel bármikor igénybe vehetik az OTP smartbank minden funkcióját. Az OTP 2017-es statisztikája szerint a kezdeti időkben mindösszesen a felhasználók 5-ánál jött elő a probléma.

A frissítés élesedésének első napján 25 ezernél is többen töltötték le az alkalmazást, ebből nagyjából 1300 felhasználónak nem sikerült a regisztráció.
Az OTP Bank netbanka mobilnézettel is rendelkezik, így azok számára sem elérhetetlen a telefonról intézhető utalás, informálódás, akik nem megfelelő biztonságú operációs rendszert futtató mobiltelefonnak rendelkeznek.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása